Hlavní navigace

Matrox zdá se přechází z GPU od AMD k Nvidii. Vydal profi grafiky s čipy Quadro (oživeno)

31. 1. 2020

Sdílet

Už je to přes pět let, co jste si mohli přečíst zprávu, že dávný veterán z oboru grafických karet Matrox, který kdysi vyvíjel svá vlastní a na přelomu tisíciletí docela slovutná GPU, přešel na čipy Radeon od AMD. To se ovšem z tohoto zákazníka mohlo radovat jen dočasně. Vypadá to, že nyní si jeho skalp naopak připne na opasek nebo teepee jeho nepřítel Nvidia.

Spolupráci s Nvidií oznámil Matrox minulý týden v tiskové zprávě, oznamující vývoj nových grafik pro sektor Embedded (jinde se Matrox už nerealizuje), specificky má jít o karty pro tvorbu video zdí. Zaměření těchto karet bude na kritičtější úlohy s nepřetržitým provozem, takže důraz bude asi kladený na spolehlivost hardwaru a ovladačů.

Jaká GPU budou přesně použitá, nevíme. Ale budou to modely profesionální řady Quadro, do určité míry tedy bude Matrox výrobce těchto karet pro specifické účely, aovšem konfigurace asi budou upravené a lišit se od karet Nvidie, takže nepůjde jen o obdobu výroby karet GeForce u externích partnerů.

matrox nvidia graphic cards Matrox oznamuje grafické karty s GPU Nvidia Quadro

Matrox píše v tiskovce, že chystá Quadra s podporou čtyř 4K obrazovek, což není až tak speciální a značná část dnešních GPU to myslím dovoluje. Nicméně důvod použití Quader je možná v tom, že na vytvořených video zdích by asi mělo být přehráváno video synchronizovaně – tedy aby se nerozcházely segmenty zdi u jednotlivých snímků, což by mohlo být viditelné. Je možné, že toto AMD nedokázalo nabídnout nebo ne na takové úrovni jako Nvidia.

Taková synchronizace třeba se 24 či 30 snímky za sekundu není triviální a bude asi řešena kombinací softwaru a hardwarového propojení GPU. Systém totiž bude podporovat provoz se čtyřmi těmito kartami na celkem 16 obrazovkách, takže synchronizace obnovování LCD a časování snímků bude potřebná i mezi jednotlivými adaptéry. Dále bude podporována ochrana HDCP pro přehrávání chráněného obsahu a tradiční obslužný software Matrox PowerDesk.

Nvidia Quadro GP100

Skončily u Matroxu Radeony?

Otázka je nyní, zda Matrox přejde ve svých specializovaných grafikách na čipy Nvidia GeForce/Quadro exkluzivně, což by znamenalo, že ho Nvidia takříkajíc přetáhla či vyfoukla AMD. Protože jde o embedded produkty, budou logicky starší adaptéry založené na GPU Radeon v nabídce dál ještě dlouhou dobu, ale je možné, že už žádné další nevzniknou a všechno nové bude založené jenom na Nvidiích. Ta by tím opět posílila svoji pozici v profesionálním a embedded GPU hardwaru, kdežto AMD by logicky oslabilo.

Zatím Nvidia evidentně vytlačila Radeon alespoň z jedné produktové řady. Teoreticky také může Matrox vydávat dál grafiky založené na obou soupeřících liniích GPU, ale poté by bylo náročnější udržovat ovladače a software, takže motivace k unifikaci nad jednou hardwarovou platformou by tu měla být přítomna.

Aktualizováno (31.1. 2020): karty odhaleny

V průběhu týdne již Matrox nové grafiky s čipy Nvidia také odhalil. Jde o modely do slotu PCIe 3.0 ×16 nazvané Matrox D-Series, a existují dva, založené ovšem asi na stejném GPU a základě. Karta D-Series D1480 má čtyři výstupy DisplayPort a model D1450 je totéž, ale liší se použitím čtyř výstupů HDMI 2.0 místo portů DP 1.4. První varianta podporuje čtyři obrazovky s rozlišením 4096 × 2160 bodů (při 60 Hz), druhá zvládne díky větší kapacitě DP 1.4 až 4× 5120×3200 bodů při 60 Hz.

Matrox D Series HDMI front flat view Matrox D-Series D1450-E4GB s výstupy HDMI, karta založená na čipech Nvidia Quadro
Matrox D Series DP front flat view Matrox D-Series D1480-E4GB s výstupy DisplayPort

Jaké GPU je použito, ve specifikacích není zmíněno, karta ale má osazeny 4 GB paměti GDDR5, podporuje DirectX 12.0, OpenGL 4.5 a OpenCL 1.2. Chlazení je aktivní s radiálním ventilátorem a TDP obou karet je 47 W. Karty podporují framelock pro synchronizaci, jak bylo očekáváno. Matrox jinak uvádí, že při zapojení speciálních adaptérů QuadHead2Go, které firma nabízí, je možné realizovat připojení až 64 obrazovek k jednomu počítači (ovšem už jen s rozlišením 1920 × 1080 bodů na jednu).

Dostupné tyto karty mají být někdy během tohoto čtvrtletí (Q1 2020).

Matrox Millennium G200 pro rozrhani PCI Rev 844 00A Matrox Millennium G200 pro rozhraní PCI. 3D akcelerátor z roku 1998 podporoval DirectX 6.0 a konkuroval kartám Nvidia Riva TNT; 3D výkon byl nižší, ale 2D část lepší (Zdroj: Wikimedia Commons)

Historické a současné grafické karty Matrox (fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?