Hlavní navigace

Grafické karty nové generace prý vyjdou v září. GeForce RTX 3000, ale i AMD RDNA 2

22. 5. 2020

Sdílet

Grafické karty nové generace Ampere a RDNA 2 prý budou už po prázdninách. Jak Nvidia, tak i AMD je prý vydají či odhalí téměř současně už v září.

Nvidia tento měsíc odhalila novou GPU architekturu Ampere. Přitom bylo prozrazeno, že na ní nebudou založené jenom výpočetní akcelerátory, ale také herní grafiky GeForce. Tím se dostala na stůl možnost, že by nová generace herních GPU mohla co nevidět udeřit. Nicméně to vypadá, že v nejbližších týdnech to nebude. Podle aktuálních zpráv máme čekat něco spíš po konci prázdnin, tedy dva roky po Turingu. A pozor, údajně by ve stejné době mohla něco u vést i konkurence, tedy AMD s kartami Radeon.

První nástřel data vydání GeForce RTX 3000

Zdrojem této informace je tchajwanský web DigiTimes, který obvykle čerpá své informace z okruhu různých tamních továren a firem. Zřejmě od nich zjistil, že Nvidia, ale také AMD údajně plánují vydat nové generace GPU v září (septembri). Není přímo řečeno, že má jít o herní GPU, ale z kontextu vyplývá, že pravděpodobně je řeč spíše o spotřebitelských grafikách, ne o serverových nebo o profi segmentu.

DigiTimes se soustředí zejména na to, že výrobci by mohli nyní před vydáním novinek zlevnit a tedy by mohl odbyt grafických karet v třetím kvartálu stoupnout, což je podstatné pro akcionáře a ekonomy (mnoho výrobců grafických karet je právě na Tchajwanu). Nás samozřejmě zajímá hlavně onen detail o vydání nové generace na konci třetího kvartálu.

With AMD and Nvidia set to launch their next-generation GPUs in September, graphics cards vendors are expected to cut prices for older-generation products, stimulating demand further in third-quarter 2020.

Není bohužel úplně jasné, jak jistě toto DigiTimes ví a zda třeba nejde jenom o případ, kdy pisatel vychází z nějakých spekulací či obecných představ, které ale jsou nakonec také jen dohadem. Ovšem jak už by bylo řečeno, informace DigiTimes mívají poměrně reálné podhoubí, takže i tato by mohla být opodstatněná.

Nvidia A100 GPU GA100 Nvidia A100. GPU Ampere GA100 v provedení SXM4

Je to vůbec asi první nástřel toho, kdy se dá nová generace GeForce (RTX 3000) s čipy Ampere čekat. A sedělo by to s vydáním architektury Turing před dvěma lety. Je ale samozřejmě možné, že papírové odhalení bude o chvilku dřív, třeba zase ještě v srpnu. Nebo nastane v září a karty se začnou prodávat až o měsíc později – zde je asi nějaká tolerance.

Tip: Nvidia Ampere je tu: obří výpočetní GA100, 8192 shaderů. Architektura jde i do GeForce

Radeony RDNA 2/Navi20 také už v září?

U grafik AMD to úplně novinka není. Zde už existovaly dokonce i oficiální náznaky, že grafické karty Radeon nové generace Navi 2x a architektury RDNA 2 budou uvedené do konce tohoto roku. Obvykle se pesimisticky očekává, že to bude prosinec či listopad nebo obecně Q4 2020. Vydání ještě v září (třetím kvartálu) by tedy bylo příjemné překvapení, posouvající premiéru RDNA 2 o pár měsíců dopředu.

AMD roadmapy GPU RDNA RDNA2 RDNA3 07 RDNA 2 přinese podporu hardwarové akcelerace ray tracingových efektů (AMD Financial Analyst Day 2020)

Tip: AMD odhalilo plány v GPU: RDNA 2 má o 50 % lepší efektivitu, RDNA 3 už na 5 nm?

Ovšem i zde je asi možnost, že třeba AMD tyto grafiky v září papírově představí, ale dostupné budou až o měsíc později, takže do toho posledního kvartálu stejně sklouznou.

Jako obvykle je asi dobré připomenout, že ačkoliv nejde o anonymní drb, přece jenom toto představuje neověřenou informaci. Takže zatím s tímto nepočítejte „na beton“ a berte tyto termíny s rezervou. Omyl nelze vyloučit a je také samozřejmě možné, že některá firma vydání produktů nestihne a o něco odloží.

Nvidia Ampere je tu: obří výpočetní GA100, 8192 shaderů. Architektura jde i do GeForce (Fotogalerie)

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?