Hlavní navigace

Grafické karty už letí u pašeráků, v Hongkongu našli zásilku 300 Nvidií asi přímo z továrny

6. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: MyDrivers
Z grafických karet schopných těžit kryptoměny už je taková vzácnost že s nimi ve velkém kšeftují pašeráci. Na černý trh GPU patrně mizí rovnou z továren.

K absurditám, ke kterým vede kryptoměnové poblouznění, přibyl další úlovek. V tomto případě úlovek doslova, a to čínských celníků. Ti odhalili v Hongkongu pašerácký kontraband, který tentokrát mimo jiného zboží obsahoval stovky kusů grafických karet pro těžbu kryptoměn.

O tomto incidentu informoval web MyDrivers, přičemž celní správa zveřejnila i fotky zabavených grafik. Jsou zdá se všechny jednoho typu od jednoho výrobce a byly tedy asi koupené naráz jako celá várka přímo u něj nebo u velkodistributora. V maloobchodě nebo u menších lokálních distributorů byste pravděpodobně měli problém sehnat tolik kusů.

Není jasné, zda byly tyto karty pašované do Číny nebo z Číny, případně jen mezi pevninskou Čínou a Hongkongem (trasa pašování ale byla rybářskou lodí přes moře). Také nevíme jistě, zda jsou nové, nebo už použité. V čínské provincii Vnitřní Mongolsko by totiž snad měl vstupovat v platnost zákaz těžby kryptoměn (kvůli jejich energetickým nárokům – tolik k tvrzením apologetů, že kryptoměny jenom spotřebovávají přebytečnou elektřinu tam, kde ji nikdo nepotřebuje), teoreticky by proto mohly karty pocházet z nějaké likvidované farmy, kterou vlastníci chtěli přestěhovat jinam.

Tip: Čína je velký bitcoinový důl. Teď chce ve své provincii zakázat těžbu kvůli ekologii

Pravděpodobnější je ale asi, že jde o úplně nové grafiky. Mělo by totiž prý jít o karty CMP 30HX, což jsou Nvidií uvedené speciální modely určené čistě pro těžbu a nepoužitelné pro hraní. Ty se pravděpodobně jen nedávno začaly vyrábět. CMP 3H0X by měl být model odvozený z GeForce GTX 1660 či 1660 Super s 12nm čipem TU116 generace Turing a 6 GB paměti GDDR6.

Těžební karty Nvidia CMP 30HX zabavené pašerákům Těžební karty Nvidia CMP 30HX zabavené pašerákům (Zdroj: MyDrivers)

Dost podivné je na tom, že je karet takové množství, což naznačuje, že pašeráci mohli kupovat přímo u výrobce. Kdo jím je, není jasné. Na fotkách nejsou u karet vidět žádné nálepky, loga nebo označení. Podle některým médií přebírajících tuto zprávu dokonce snad karty nebyly vůbec nijak označené ani na PCB, jako by byly vzaté z výrobní linky ještě před finalizací (na PCB typicky bývají tištěná třeba sériová čísla).

Specifikace GPU pro těžbu kryptoměn Nvidia CMP Specifikace GPU pro těžbu kryptoměn Nvidia CMP (Zdroj: Nvidia)

To už by dost smrdělo a možná by šlo i ze strany výrobce o nelegální pokus vyhnout se danění nebo podobným povinnostem. Je ale možné, že to o neoznačených kartách je chybná interpretace údaje, že grafiky nebyly identifikované. Karty CMP pro těžení nejsou totiž běžně nabízené, na webech firem nejsou v katalozích vidět a možná se dokonce vyrábějí jen na zakázku. Údaj o neidentifikovaných grafikách tedy možná jen říká, že celníci nebyli schopní vygooglit (vybaidit?) karty na stránkách výrobců.

Těžební karty Nvidia CMP 30HX zabavené pašerákům 2 Těžební karty Nvidia CMP 30HX zabavené pašerákům (Zdroj: MyDrivers)

Každopádně na tom ale je vidět, jak pokřivený je vinou kryptoměn trh  GPU – běžná prodejní síť je podzásobená a absolutně nestíhá poptávku, ale pokud zkoušíte vydělávat na kryptománii, máte možnost se dostat k sériím karet čítajícím stovky kusů. Tito klienti (zde to vypadá že nepostupující vždycky v souladu se zákonem) za toto privilegium samozřejmě platí vyššími cenami, což je důvod, proč mají přednost. Těžko se výrobcům divit, protože v normálních letech asi jejich marže na výrobě grafik nebývají nic moc a konkurence je značná.

Galerie: Notebooky používané v Číně na těžení kryptoměn

Zdroje: MyDrivers, Tom's Hardware, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?