Hlavní navigace

Zlevňování pamětí je asi u konce, GDDR6 bude zdražovat a s ní asi i grafické karty

31. 12. 2019

Sdílet

Během teď končícího roku 2019 jsme měli to potěšení sledovat pád cen operačních pamětí z předchozích enormních výšin. Bohužel to vypadá, že tento příjemný proces se zřejmě už zastavil nebo brzy zastaví a ceny opět začnou stoupat. První nebo nejvíce na ráně prý budou paměti pro grafické karty, což by mohlo mít nepříznivý dopad na jejich ceny.

Tuto nemilou zprávu vydali analytici z DRAMeXchange, sledující trh s pamětmi. Podle těch mají paměti pro GPU (zejména GDDR6, o HBM2 přímo ve zprávě zmínka není) v brzké době dosáhnout „dna“ a zvrátit trend zlevňování a opět začít stoupat. Do konce prvního kvartálu mají jejich smluvní ceny pro odběratele být vyšší o více než 5 %. To ještě nezní jako tak hrozivé číslo, aby nás mělo znepokojovat. Ale jednak jde o spodní hranici a vedle toho je zde implikace, že tento trend bude pokračovat i v následujících obdobích, takže nakonec mohou paměti pro grafiky zdražit celkem výrazně a nás už to zasáhne.

Zdražení totiž má fundamentální příčinu, a to starý dobrý (nebo spíš ne) převis poptávky nad nabídkou. Ten má podle DRAMeXchange pravděpodobně přetrvat po dobu roku 2020, což by znamenalo, že cena GDDR bude mít bohužel asi vzestupnou tendenci ve všech kvartálech, neboť tak už trh funguje. Výrobci pamětí mají sice současně zvyšovat objem produkce, ale ten prý naroste maximálně o nějakých 15 % a to nebude na poptávku úplně stačit.

Po grafických pamětech bude totiž asi větší hlad. Výrobci začali během roku 2019 používat GDDR6 u velké části nových grafik, takže by mohl být tlak specificky na ceny tohoto typu. Na trh GPU se chystá vstoupit jako nováček Intel a zejména by asi měly hodně grafických pamětí zkonzumovat nové konzole Xbox Series XPlayStation 5, které přijdou do obchodů a na Vánoce asi bude do zásoby vyrobeno množství v řádu milionů kusů. Jednak se jejich uvedením oživí prodeje konzolí proti nynějšku, patrně zároveň ale i ponesou vyšší kapacity paměti. Toto by mělo poměrně hodně zvednout odbyt GDDR.

Nárůst cen pamětí pro grafické karty přirozeně zvýší náklady jejich výrobcům. Ti mohou toto zdražení součástek teoreticky absorbovat na svůj úkor a přijít o své zisky, ale bohužel je asi dost pravděpodobné, že se přenese do cen grafik pro nás koncové zákazníky. Nemusí to být hned v Q1 2020, ale až s nějakým zpožděním. Je také možné, že kvůli tomuto povyskočí nahoru zaváděcí ceny budoucích GPU, která teprv vyjdou v roce 2020.

Grafické paměti jsou specifické relativně úzkým použitím, ale je pravděpodobné, že když zdražují ony, bude se podobně orientovat celý trh a i ostatní typy DRAM teď také přestanou zlevňovat, pád cen se obrátí v nové zdražování. Ovšem snad by u nich mohlo být jen malé, protože podle DRAMeXchange má být zdražování grafické DRAM zdaleka nejvýraznější. Jinde by to tedy mělo být méně než o oněch 5 % za kvartál.

Galerie: Jak vypadají čipy DRAM pro operační paměti a NAND Flash pro SSD

Byl pro vás článek přínosný?