Hlavní navigace

Grafický nástroj Paint.NET 4.1.5 zrychluje vykreslování až o 50 %

6. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdaleka nezmiňujeme všechna nová vydání bitmapového editoru Paint.NET. Naposledy to bylo v lednu při příležitosti zavedení podpory tmavého režimu zobrazení a pak více než před rokem stálo za zmínku, že se nástroj na práci s grafikou uhnízdil v Microsoft Storu. Zlepšování výkonu patří k žádané disciplíně, jež se nikdy neomrzí.

Řada 4.1, s níž se setkáváme od září, např. nabídla rychlejší vykreslování různých efektů díky zapojení grafického čipu. Podobně se (ovšem nejen) ve znamení zrychlení nesla řada 4.0, na kterou se čekalo čtyři a půl roku. V průběhu letošního října a listopadu pak bylo významně zrychleno spouštění programu v případech, kde bylo využíváno mnoho efektů a modulů.

Úplně čerstvý Paint.NET 4.1.5 pak pokračuje v optimalizacích a celkové vykreslování v závislosti na více faktorech zrychluje o 10 -50 %. Týká se to pouze procesorů s instrukčními sadami SSE2, SSSE3, AVX2. Připomínám, že SSSE3 bylo představeno už v roce 2006. AVX2 se objevilo v roce 2013 v procesorech architektury Haswell od Intelu. Ani to už tedy není vyloženě novinka.

Ačkoli se jedná spíše o servisní vydání, kromě oprav Paint.NET 4.5.1 významně zlepšuje výkon Ačkoli se jedná spíše o servisní vydání, kromě oprav Paint.NET 4.5.1 významně zlepšuje výkon

Jiné optimalizace by měly pomoci výkonu zásuvných modulů. Všimnout byste si měli rychlejší rotace snímků – provedena by měla být takřka okamžitě. Tradiční verzi, tedy ne tu ze Storu, nově můžete rovněž spouštět s parametry. Paint.NET 4.1.5 dále slouží jako servisní vydání, tudíž opravuje pár chyb. Grafický editor si stáhnete ze Storu, nebo z webu www.getpaint.net.

Byl pro vás článek přínosný?