Hlavní navigace

Grafiky GeForce GTX 800 s architekturou Maxwell prý budou už v březnu 2014

11. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již nějakou dobou víme, že v příštím roce – tedy léta Páně 2014 – má Nvidia přijít s novou architekturou GPU, která se nazývá Maxwell (podle fyziku Jamesi Clerku Maxwellovi). Ukazuje se ale, že nová generace grafických karet založená na Maxwellu by mohla přijít mnohem dříve, než bychom čekali. Podle webu Fudzilla by se tak mělo stát ještě v zimě – Nvidia podle něj Maxwell uvede v prvním čtvrtletí roku.

Pokud se tato informace potvrdí, jednalo by se o docela časné uvedení, neboť teprve minulý měsíc Nvidia uvedla poslední highendový model generace 700, tedy kartu GeForce GTX 780 Ti, kterou opět zaujala trůn nejvýkonnější jednočipové grafiky. Podle webu Fudzilla by se v prvním kvartále roku 2014 mělo odehrát nejen odhalení nové architektury (a zřejmě i prvního či prvních GPU na ní založených), Maxwell by zároveň měl být i fyzicky dostupný. Nové grafické karty (ať už se budou jmenovat GTX 800 či jinak) by údajně měly být v obchodech v březnu (marci), což Fudzille prý potvrdilo několik nezávislých zdrojů.

Tento web na základě starší roadmapy uvádí, že Maxwell by měl mít až čtyřnásobný výkon na Watt při výpočtech v dvojité přesnosti (viz graf na obrázku). K tomu ale musím podotknout, že ve slajdech z tohoto roku už tento rozdíl tak vysoký zdaleka není.

Starší roadmapa GPU Nvidie
Starší roadmapa GPU Nvidie


Roadmapa Nvidie z GTC 2013

Také je dobré připomenout, že teoretický výpočetní výkon v dvojité přesnosti neříká nic o výkonu herním. Stačí totiž, aby Nvidia použila jinou architekturu s nižším propadem rychlosti při dvojité přesnosti, a čísla vyjdou zcela jinak. Například malý Kepler GK104 počítá dvojitou přesnost čtyřiadvacetkrát pomaleji než jednoduchou, u velkého Keplera ale padá výkon jen na třetinu (u čipu Tahiti na čtvrtinu a například u Bonaire na šestnáctinu). Navíc se v grafech Nvidie vždy operuje jen poměrem výkonu a spotřeby, nikoliv výkonem absolutním.

 

Fudzilla bohužel neví, zda jsou nová GPU generace Maxwell stále ještě založené na 28nm výrobním procesu, či zda již pocházejí z nejmodernějších 20nm linek. Ty TSMC otevírá pro komerční produkci až v únoru (februári), takže termín by asi byl příliš šibeniční. Nicméně Nvidia se svého času chlubila, že s Tchajvanskou továrnou spolupracuje skutečně úzce, a že se laděním svých GPU skoro podílí na přípravě nových procesů. Jistá šance na to, že by Maxwell byl vyráběn na 20 nm, tedy existuje. Je ale také spíše nízká.

Fudzilla spekuluje, že by nová GPU mohla být odhalena na GPU Technology Conference (GTC) 2014, tedy akci, kterou Nvidia pořádá ve dnech 24–27. března (marca) v kalifornském San Jose. Vypuštění v rámci této konference by dávalo smysl, vyloučeno ale prý není ani to, že by se uvedení odehrálo ještě dříve.

Logo společnosti Nvidia

Zdroj: Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?