Hlavní navigace

Growl: a žádná událost v počítači vám už nic neunikne

18. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Upozornění v oznamovací oblasti využívá kromě základních nástrojů ve Windows i celá řada volně dostupných aplikací. Multimediální přehrávače vás upozorní na následující skladbu, emailový klient oznámí čerstvě příchozí zprávy a komunikační klienti na vás vysypou statusy právě připojených uživatelů. I když pro někoho může být systém upozornění otravný, při vhodném nastavení dokáže ušetřit čas i energii dobře informovaného uživatele. Growl pro Windows je sjednocující platformou pro vyskakovací upozornění, která vám umožní přizpůsobit si notifikace na míru svým aktuálním potřebám i konkrétnímu programu.

Šikovnou aplikaci můžete www.growlforwindows.com.

Zas tak jednoduché to není

Jak již bylo řečeno, Growl poskytuje něco jako standardní nastavení různým aplikacím, které využívají upozornění v system tray. Nástroj ale bohužel nedisponuje takovou silou, aby sám vyhledal a rozpoznal všechny programy, do kterých se může integrovat (což mu ovšem nemůžeme mít za zlé), a ruční import aplikací nechává tedy na uživateli.

Po spuštění Growlu se do hlavního okna dostanete dvojitým poklepáním na ikonu v system tray (nebo kliknutím na položku Open Growl v kontextové nabídce ikony). Zde navštivte záložku Applications, na níž se můžete přesvědčit, že seznam podporovaných aplikací je zatím opravdu prázdný. Pro spojení systému upozornění s konkrétními programy je třeba nejprve nainstalovat specifické pluginy – navštivte stránku se seznamem aplikací a požadované aplikace z něj vyberte. Vzhledem k omezeným možnostem integrace se musíte spokojit s výčtem necelých sedmdesáti položek – veskrze se jedná o nejpoužívanější přehrávače, komunikační a emailové klienty, ale i např. správce stahování nebo dokonce detektor pohybu v zorném poli webkamery.

Většina těchto pluginů má vlastní instalátor i vlastní ovládací rozhraní - vždy se příp. řiďte pokyny, které jsou u konkrétního pluginu uvedeny (např. pro integraci Winampu je třeba novou speciální knihovnu rozbalit přímo do složky Winampu). Když asociace proběhne úspěšně a aplikace je přidána do seznamu, můžete se zabývat konkrétními podmínkami, za nichž mají být upozornění zobrazena.

Delegování, fronta a priority

Označte v seznamu konkrétní aplikaci a ve sloupci Notification Type vyberte, pro kterou aktivitu chcete upozornění nastavit. Pokud označíte (All notifications), zvolené hodnoty se použijí pro všechny akce.

Hodnota v poli Enabled určuje, zda se má upozornění vůbec zobrazit. U položky Sticky volíte, chcete-li zobrazené upozornění nechat samo zmizet (Never), nechat zobrazené, dokud jej nezrušíte ručně (Always), nebo jej nechat zobrazené po dobu, po kterou není počítač aktivní (When Idle). Pro hodnotu Never můžete ještě u hesla Duration zvolit dobu zobrazení  v sekundách – hodnota default použije tzv. „tovární“ nastavení typické pro danou aplikaci. Pomocí Display a Sound nastavíte estetické prvky upozornění (tedy grafickou podobu a případný zvuk, který upozornění doprovází), podobně Priority může změnit text a podobu a upozornění, příp. automaticky přeskládá upozornění podle důležitosti.

O další zajímavý rozměr obohacuje nabízené možnosti funkce Forwarding, která umožňuje delegovat upozornění na další instance. Abyste ji mohli využít, musíte nejdříve vytvořit nový typ delegovaného příjemce na záložce Network. Klikněte na zelené tlačítko plus a z nabídky vyberte, zda chcete notification odesílat na počítač v síti, na email nebo na mobilní telefon; podle zvoleného typu pak zadejte příslušné údaje (u emailu tedy adresu, příp. SMTP server a port). Zaškrtnutím tlačítka Only forward when idle or away (u emailu a mobilního telefonu) zajistíte přeposílání upozornění jen v případě, že je počítač momentálně neaktivní. Přeposílat pak můžete buď všechna upozornění – zaškrtnutím políčka Forward notifications to other computers, nebo jen v daných případech – na záložce Applications u hesla Forwarding zvolte možnost Choose… a mezi nabízenými položkami zaškrtněte cíl přeposílání.

A je to bezpečné?

Na záložce Security můžete povolit nebo zakázat přeposílání upozornění po síti nebo z Internetu (Allow network notifications/notifications from websites). Zaškrtnutím Require password for LAN apps vynutíte kontrolu hesla pro síťová upozornění – heslo se pak musí shodovat s alespoň jedním řetězcem ve sloupci Password Manager.

Funkce, které vyžadují pro svůj chod neaktivní stav (idle), využijete aktivací idle režimu na záložce General volbou Consider me idle after x seconds. Užitečné může ještě být zapnutí automatického startu Growlu při nalogování do systému (Automatically start Growl at login na záložce General) a možnost nahlédnout do starších upozornění na záložce History.

Karta Display poskytuje základní sadu režimů zobrazení, mezi nimiž můžete libovolně přepínat. U zobrazení Plain a Smokestack navíc můžete kliknutím na příslušné místo na obrázku monitoru určit, ve které části obrazovky se upozornění příště objeví.

Zajímavé zásuvné moduly

Pro začátek si můžete funkčnost nástroje Growl vyzkoušet na několika základních pluginech:

  • Gmail Growl (instalátor zde) vám zašle upozornění vždy, když obdržíte nový email na Google účet.
  • Facebook Growler (instalátor zde) nabízí vlastní rozhraní, v němž si přehledně určíte, na které prvky z Facebooku chcete dostávat upozornění (změny statusů, sdílené odkazy, fotografie nebo jen soukromé zprávy apod.). Tento plugin je nutné vedle Growlu zapnout vždy ještě zvlášť (nebo zaškrtnout položku AutoStart with Windows).
  • Kybernetická kachna Cyberduck (zde instalátor) vám výrazně usnadní práci s internetovými datovými úložišti, FTP servery i třeba s Google dokumenty. Zaškrtnutím funkce Bonjour při instalaci zapnete automatické rozpoznávání síťových prvků.

Byl pro vás článek přínosný?