Menu Zavřít

Hackeři napadli ministerstvo zahraničí. Podle Zaorálka stojí za útokem jiný stát

31. 1. 2017
Autor: čtk

E-mailové účty ministerstva zahraničí napadli hackeři, jeden z útoků byl úspěšný. Podle expertů jej musel spáchat jiný stát, řekl dnes ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Ministerstvo sledovalo aktivitu počítačových pirátů v systému ministerstva od začátku ledna. Zaorálek zdůraznil, že nepronikli do interní sítě úřadu, v níž by se mohli dostat k tajným informacím. Hackeři se ale dostali do desítek e-mailových schránek zaměstnanců ministerstva včetně náměstků a ministra samotného. Lze podle něj předpokládat, že útok byl veden i na jiné systémy.

Vyšetřením dalších podrobností a zjištěním totožnosti pirátů byla pověřena skupina expertů pod vedením Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). „Naši nejlepší odborníci mi řekli, že charakter toho útoku je takový, že byl velmi sofistikovaný, že musel být prováděn nějakým zahraničním státem zvenku,“ uvedl ministr. „Připomínal útok, který byl proveden na internetový sytém Demokratické strany v USA,“ dodal Zaorálek. Z tohoto útoku přitom americké tajné služby obvinily Rusko.

V současné době je podle Zaorálka systém ministerstva opět bezpečný. Hackeři z emailových schránek stáhli obrovský objem dat, nicméně k tajným informacím z vnitřního komunikačního systému se podle něho nedostali. „V této chvíli nedetekujeme žádné útoky, nedošlo ke kompromitování utajených skutečností,“ ujistil ministr. Jaká data a jaké riziko z jejich úniku plyne, bude posuzovat pracovní skupina ministerstva.


Úspěšnost hackerských útoků je třetinová. Čtěte více:

Varování pro firmy: Každý třetí kyberútok je úspěšný

 Kyberútoky - ilustrační foto

Šéf české diplomacie situaci řešil i s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Zvláštní pracovní skupina nyní hledá cestu, jak v budoucnu podobným rizikům předcházet. Dodal, že kybernetické hrozby budou do budoucna vážným problémem pro bezpečnost. Zaorálek proto chce, aby se záležitostí zabývala na příštím jednání vláda. Lze se podle něj domnívat, že byly zasaženy i jiné systémy. Věc označil za vážnou, překračuje podle něj hranice ministerstva zahraničí.

Sobotka označil informace o hackerském útoku na ministerstvo zahraničí za závažné. „Požádal jsem dnes ministra zahraničí, aby o této záležitosti na nejbližším zasedání informoval vládu. K tomuto jednání přizvu i ředitele NBÚ, v jehož kompetenci je oblast kybernetické bezpečnosti,“ uvedl. Novým šéfem NBÚ se ve středu stane bývalý šéf Bezpečnostní informační služby Jiří Lang.

„Je třeba se zabývat tím, jestli se podobné útoky nedějí také na další klíčové, vládní instituce. Proto si myslím, že ty kroky, které bude třeba podniknout, budou muset být širší,“ poznamenal. Podotkl také, že podle něj v ČR chybí lidé, kteří by se kybernetické bezpečnosti věnovali, a že stát do problematiky investuje málo peněz.

BRAND24

Zaorálek dodal, že ministerstvo je terčem hackerů dlouhodobě a čelí denně i tisícovkám útoků na přístupová hesla. O útoku úřad ví od počátku ledna, jak dlouho trval, ministr nesdělil. Prověření jeho délky bude také úkol pro pracovní skupinu, ve které jsou kromě pracovníků NBÚ i zástupci tajných služeb či úřadu vlády. Dřívější nezveřejnění případu Zaorálek zdůvodnil snahou dozvědět se více o útočnících.

Dále čtěte:

Přijde kybernetický megaútok: internet vyřadí na celý den a trhy se zhroutí

Utrpení bez konce: Yahoo kvůli hackerským útokům čelí vyšetřování

Dopadne jako Hillary? Trump prý používá nezabezpečený telefon


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).