Hlavní navigace

Tohle raději nezkoušejte: Umělec hacknul Google Mapy a vytvořil neexistující zácpu

2. 2. 2020

Sdílet

Umělec Simon Weckert ošálil mapy Googlu a vytvořil virtuální neexistující dopravní zácpu. Tím v podstatě poslal řadu aut jinudy. Přitom neudělal nic nelegálního, pouze si pořídil 99 smartphonů, pravděpodobně na všech nastavil různé účty a nainstaloval do nich aplikaci Google Maps. Potom je naskládal do vozíku a šel se s nimi projít.

Google ve svých mapách nabízí užitečnou funkci indikující hustotu dopravy a s tím spojené dopravní zácpy. Smartphone má v podstatě každý řidič a Google tak pozná, jak rychle se pohybuje. Pokud se na nějaké komunikaci najednou pohybuje více telefonů pomaleji, je to signál dopravních problémů a komunikace změní barvu v oranžovou a červenou. Google tuto funkci spustil již v roce 2011 a v aplikaci ji aktivujete spuštěním vrstvy Provoz. Podobnou funkci nabízí již i Mapy.cz od Seznamu. Umělá inteligence Googlu nějakým způsobem rozpoznává chodce od řidičů. Například podle rychlosti zaznamená váš „cestovní profil“, využívá informací o aktivitě displeje a tak pozná, zda třeba jedete v MHD. Možná i pomocí gyroskopu zjišťuje, zda se telefon houpe v kapse. Přesný princip fungování ale znají zřejmě jen v Googlu. Simon Weckert využil víkendu a poloprázných ulic a s vozíkem šel místo chodníku po silnici. Je zajímavé, že to Google nedokázal detekovat jako, řekněmě anomálii náhle se zjevivších chodců (nebo autobus), zvlášťě když tyto telefony předtím nejely rychle. Weckert příliš nepopisuje technikálie, jako spíše uměleckou stránku pokusu. Pravděpodobně však ani nepotřeboval 99 SIM karet, které by lokaci ještě zpřesnili. Stačí zapnu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.