Hlavní navigace

Další firma zkouší šířit internet pomocí dronů. Pomůže jí Google

Sdílet

Na internetu vysílaném pomocí solárních dronů létajících ve stratosféře si už vylámaly zuby společnosti jako Google nebo Facebook. Obě od plánů nakonec ustoupily. Facebook nakonec vsadí na pozemní bezdráty, Google experimentuje s balóny Loon. Japonský gigant SoftBank spolu s americkým leteckým výrobcem AeroVironment ale založili společný podnik HapsMobile, s nímž chtějí internetové drony skutečně dostat do vzduchu. A Google jim s tím nakonec pomůže.

Bezpilotní letoun Hawk30 má za sebou už dva vzdušné testy, na kterých inženýři ověřili letuschopnost a manévrovatelnost. Mezitím lidé pracující na projektu Loon vyvinuli pro dron síťovou a zaměřovací výbavu, pomocí níž by Hawk30 mohl komunikovat s ostatními drony, pozemními stanicemi i koncovými zařízeními. Využijí přitom zkušeností, kterých nabyli díky balónům. S nimi dokázali napřímo na vzdálenost 700 kilometrů komunikovat rychlostí až 1 Gb/s. V řetězu 20 balónů pak zvládli signál směrovat až na 4000 kilometrů. Při příštím letovém testu Hawk30 by se tak mohly ověřit i síťové schopnosti.

Hawk30 vychází z designu dronů Pathfinder a Helios, které AeroVironment připravil v zakázce pro NASA. Letoun má rozpětí křídel 78 metrů, po celé délce najdeme 10 vrtulí. Dron létá ve výšce 20 kilometrů při rychlosti až 110 km/h. Díky solárně nabíjeným Li-Ion akumulátorům vydrží ve vzduchu až půl roku. Jeho antény by měly na zemi pokrývat oblast o průměru asi 200 kilometrů.

HapsMobile předpokládá, že se drony budou využívat pro dočasné posílení síťové kapacity či naopak pokrývání míst, kde žádný internet ani mobilní sítě nejsou, ať už kvůli ceně výstavby, či kvůli přírodním katastrofám.

Zdroj: HapsMobile via Engadget

Byl pro vás článek přínosný?