Hlavní navigace

Seznam spustil haptickou mapu Evropy pro nevidomé

30. 4. 2019

Sdílet


Je to již pět let, co Mapy.cz spustily haptické mapy pro nevidomé. Novinka tehdy zamířila jen do Česka, o dva roky později se podívala i na Slovensko. Teď Seznam ohlásil významné rozšíření na celou Evropu. Pokrývá přes 17 milionů kilometrů čtverečních, tj. přes půl milionu měst, obcí a 17 milionů ulic.

Vykreslovat je možné i další světadíly. Řešíme ale přepis názvů měst ve státech, kde se nepoužívá latinka, což je časově náročný a ambiciózní proces. Jde ale rozhodně o práci, která má smysl,“ říká Martin Jeřábek, manažer týmu Mapy.cz.

Haptické mapy (hapticke.mapy.cz) jsou ke stažení ve formě dlaždic (obrázky v PNG) a vysvětlivek/legend v textové souboru. Speciálně upravené mapy je pak třeba také zvláštním způsobem vytisknout. Používají se k tomu běžné tiskárny, ale jiný je papír. Je vyroben z mikrokapslí, ty s černým potiskem po vystavení infračervenou lampou vystoupnou. Reliéfní mapu s vyznačenými ulicemi, názvy a také zájmovými body už pak nevidomí mohou číst hmatem.

Seznam generuje haptickou mapu ve třech měřítkách. S převodem mu pomáhají experti ze středisek Teiresiás (MUNI) a ELSA (ČVUT).

Byl pro vás článek přínosný?