Hlavní navigace

Na trhu je jednodeskový počítač s 2× 2,5Gb/s Ethernetem a čtyřjádrem Intel Gemini Lake

24. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Ameridroid
Mezi jednodeskovými počítači je Hardkernel Odroid-H2+ docela unikát. Nejen že má dvě síťovky, ještě jsou obě 2,5gigabitové dle standardu 2.5GBaseT.

Když jsme v pondělí psali o zajímavém „NUCoidním“ minipočítači Asusu s mobilními procesory Rezyn 4000, posteskl si jeden z vás v komentářích, že mu chybí 2,5Gb/s Ethernet. Je pravda, že na rozdíl od Wi-Fi se drátové síťovky na miniaturních deskách nedají vyměnit nebo vylepšit.

Pokud na Ethernet máte větší nároky, bude možná právě pro vás zajímavá deska Odroid-H2+, kterou teď uvedla korejská firma Hardkernel. Její desky začínaly jako jednodeskové ARMy ve stylu Raspberry Pi, ale Odroid-H2+ je trošku jiné kafe, spíš srovnatelné s NUCy.

Mini PC s 2,5Gb/s síťováním jako dělané pro NAS

S těmi má prakticky shodný rozměr, PCB měří 11 × 11 cm. Na něm je integrovaný 14nm procesor či spíše SoC Intel Celeron J4115 rodiny Gemini Lake Refresh se čtyřmi jádry architektury Goldmont Plus na taktu 1,8–2,5 GHz (all-core turbo je 2,3 GHz) a s integrovaným GPU Intel UHD 600 (12 EU na 700 MHz). Tento model ještě snad ani nebyl oficiálně vydán, Intel ho zatím nemá v databázi Ark. Čip je chlazen bez ventilátoru velkým žebrovaným pasivem, TDP by měl mít 10 W.

Po vzoru NUCů se paměti osazují do dvou slotů SODIMM na druhé straně desky, má být možno nainstalovat až 32 GB DDR4-2400. Vedle pak je slot M.2 pro NVMe SSD. Tento slot má ovšem jen konektivitu PCI Express 2.0 ×4 (ne 3.0). Oproti NUCům chybí druhý slot M.2 pro Wi-Fi, ta by se asi musela připojit do USB, pokud byste ji potřebovali. Místo toho je na PCB konektor pro připojení modulu s úložištěm eMMC.

Hardkernel Odroid H2Plus 2 5Gbps Ethernet 4 Hardkernel Odroid-H2+ s dvojitým 2,5Gb/s Ethernetem (Zdroj: Ameridroid)

Deska ale má hned dva porty SATA a dokonce z konektorů SATA Power dokáže napájet i desktopové 3,5" disky, protože poskytuje 12V napětí. Napájení celé desky je řešené pomocí DC kolíku pro externí notebookový zdroj. Ten smí mít napětí od 14 do 20 V. Mimochodem, Odroid-H2+ má i hodiny reálného času s baterií, jako pořádné PC.

Mezi porty jsou obrazové výstupy HDMI 2.0 (s podporou 60Hz 4K obrazovky), DisplayPortu 1.2 (dtto), audio jacky i optické S/PDIF, dva porty USB 2.0 a dva porty USB 3.0. Ovšem kde je Odroid-H2+ hvězda, je ten Ethernet. Deska poskytuje dvě síťovky, ale ne obyčejný gigabit, nýbrž 2,5Gb/s Ethernet. Tuto rychlost podporují oba z portů RJ-45. Je to tedy hezky připravené na postjednogigabitovou dobu. Oba adaptéry zajišťují čipy Realtek RTL8125.

Přítomnost této síťové konektivity a dvou portů SATA schopných připojení dvou velkých 3,5" disků Odroid-H2+ prakticky předurčuje pro roli NAS zařízení stavěného na míru/svépomocí. Proti starší desce H2 je dokonce údajně upraveno napájení právě pro lepší fungování a uspávání/probouzení pevných disků.

Hardkernel Odroid H2Plus 2 5Gbps Ethernet 5 Hardkernel Odroid-H2+ s dvojitým 2,5Gb/s Ethernetem (Zdroj: Ameridroid)

Hardkernel Odroid-H2+ s dvojitým 2,5Gb/s Ethernetem (Fotogalerie)

Deska podporuje běžné Linuxové distribuce díky x86/PC architektuře. Je možné instalovat i Windows 10 a mít malý Atomový systém jako desktop. Není to ani moc drahé – cena je jenom 119 $ od Hardkernelu (ovšem potřebujete ještě napájecí adaptér, RAM a disk). Dostupná má tato deska být někdy od konce tohoto měsíce. Ovšem pozor, při dovozu budete muset řešit cla a DPH, protože Hardkernel sídlí v (jižní) Koreji.

Zdroje: Hardkernel, FanlessTech, CNX Software

Byl pro vás článek přínosný?