Hlavní navigace

Letos hodně ubude mechanických disků v PC. Prodeje HDD mají klesnout na polovinu

6. 5. 2019

Sdílet

Každým dalším rokem současné SSD éry se rozšiřuje použití elektronických úložišť v osobních počítačích. Zatímco dřív bývala vyhrazená pro systém, teď už čím dál častěji díky větším kapacitám bývají jediným úložištěm v systému. Letošní rok by prý v SSDizaci Země měl hodně pokročit. Podle odhadů se prý jenom tento rok zmenší množství pevných disků (čímž se tradičně myslí ty magnetické/mechanické) v osobních počítačích prakticky na polovinu proti loňsku, což bude zatím největší skokový propad (či naopak nárůst podílu SSD).

 

V PC letos u ubude pevných disků o 48 %

Zdrojem tohoto odhadu je firma Nidec, která vyrábí motorky používané v HDD – údajně by měla dodávat okolo 85 % všech motorů pro HDD (těch udělujících rotaci plotnám). Tato firma má tím pádem slušný vhled do objednávek celého trhu a zároveň zájem na tom ho správně odhadnout. Její predikce by tedy mohly být docela relevantní. Nidec teď v prezentaci pro investory ukázal odhad vývoje trhu HDD na letošní (2019) a příští (2020) rok, které ukazují na onu velkou redukci prodeje mechanických disků pro PC. To znamená, že tato zařízení v podobné míře musí mizet také z prodávaných sestav a notebooků, pomineme-li vlivy jako spotřebovávání skladových zásob z minulosti.

Graf můžete vidět na slajdu. Pro kalendářní rok 2019 (CY19) je očekáváno, že se prodá asi 309 milionů HDD, proti 376 milionům v roce 2018. A v roce 2020 (CY20) pak číslo klesne na 290 milionů. Pro srovnání – v roce 2013 byly celkové prodeje 551 milionů a ještě v roce 2014 stouply na 564 milionů.

Nidec propad prodeju hdd 2019 2020 1 Odhad vývoje prodejů disků HDD podle firmy Nidec

Tato čísla ještě nemusí vypadat tak zle, ovšem jde o celkový počet, v němž jsou zahrnuté disky pro server, enterprise sektor (firemní servery/úložiště mimo datacentra) a spotřební elektroniku jako přehrávače a externí disky. Tyto sektory zdá se moc velký propad prodeje nezaznamenají. Ovšem je třeba se podávat na zelený sloupeček vespod, u kterého je propad dramatický, ba dokonce vlastně představuje drtivou většinu celkové meziroční ztráty. A to jsou právě HDD určená do osobních počítačů.

Nidec propad prodeju hdd 2019 2020 2 Odhad vývoje prodejů disků HDD (modře) a motorů Nidec (zeleně) podle firmy Nidec

Zatímco loni podle Nidecu do nově prodávaných PC přišlo 124 milionů pevných disků, letos jich už má být jen 65 milionů, takže jde opravdu o propad téměř na polovinu (o 47,6 %). V roce 2020 má přijít pokles o dalších téměř 30 %, to už se má do osobních počítačů dostat jen asi 46 milionů mechanických disků. A to je ještě třeba počítat, že většina může být spíš sekundárním úložištěm. Jejich používání spolu s HDD možná bude hlavním faktorem, bránícím téměř kompletnímu vymizení. Podle grafu Nidecu počet HDD v C klesal od roku 2013 každým rokem (tehdy bylo v PC 289 milionů HDD).

Důvodem tak velkého propadu jsou částečně i jiné faktory jako celkové zmenšení prodejů PC, to ale bude vzhledem k objemu minoritní. Hlavním důvodem je teď asi přechod notebooků na čistě SSD úložiště. A ten bude v noteboocích i ve stolních PC letos urychlen díky výraznému propadu cen NAND a tím i SSD. Čistě elektronická úložiště díky tomu budou zlevňovat víc, než se v minulosti čekalo a vytlačí víc HDD – tento odhad Nidecu snížil očekávané prodeje proti předchozím prognózám. Zejména základní kapacity (256–512 GB) se natolik přiblíží cenám nejlevnějších HDD (500–1000 GB), že výrobci počítačů přestanou vůbec mít motivaci magnetická úložiště používat. V některých případech při použití malých kapacit mohou SSD být i levnější. Výrobci HDD by mohli kontrovat zvyšováním kapacit, ale je otázka, zda je po vyšších kapacitách taková poptávka.

Ilustrační foto (zdroj: blickpixel / Pixabay) Ilustrační foto (zdroj: blickpixel / Pixabay)

HDD na scéně zůstanou, ale v externích boxech a serverech

Z těchto čísel zároveň vyplývá, že zatím nebudou ustupovat externí HDD, která se dále budou používat jako doplňkové úložiště, pro zálohy a podobně. Stejně jako loni se jich v následujících letech prodá okolo 100 milionů, propad je u nich jen skoro zanedbatelný. V datacentrech se pak dokonce počet používaných HDD může zvyšovat. Podobné je to i s onou spotřební elektronikou. V těchto oblastech se během let 2019–2020 už ve všech jednotlivě bude používat víc těchto disků, než jich bude nainstalováno do PC.

Galerie: Čipy NAND Flash pro disky SSD

Byl pro vás článek přínosný?