Hlavní navigace

Standard DisplayHDR má verzi 1.1. Požadavky zpřísněny, vznikla nová top kategorie 1400

9. 9. 2019

Sdílet

Už nějakou dobu existují standardy DisplayHDR, podle kterých jsou rozškatulkované monitory s vysokým dynamickým rozsahem. Podle známky jako DisplayHDR 500/600/1000 můžete rychle vědět, jak pokročilé HDR dotyčné LCD umí (snad až na DisplayHDR 400, které má minimální požadavky a moc HDR ani není). Když jsme minulý týden psali o novém monitoru Asus ProArt PA32UCG, který má zatím asi nejlepší HDR (na technologii LCD) s maximálním jasem až 1600 cd/m², padlo přitom, že už je certifikován pro novou třídu DisplayHDR 1400. Ta je součástí nové aktualizace těchto standardů pojmenované DisplayHDR 1.1. Ta kromě této nové kategorie zavádí také změny již existujících nižších tříd a teď se na ní teď podíváme podrobněji.  

Nová certifikace DisplayHDR 1400

Nová kategorie DisplayHDR 1400, která byla do standardu ve verzi 1.1 přidána, požaduje jako hlavní kritérium maximální jas, který je schopno podsvícení vysvítit, hodnotu 1400 cd/m² – toto má být dosažitelné při záblesku přes celou obrazovku. Dlouhodobě udržitelný jas na celé obrazovce má být minimálně 900 cd/m² (u DisplayHDR 1000 je to 600 cd/m²), což už se testuje na dobu třiceti minut. Ovšem zároveň je také vyšší požadavek na efektivní kontrast – maximální přípustný jas černého bodu byl z 0,05 cd/m² u DisplayHDR 1000 snížen na 0,02 cd/m².

DisplayHDR 1400 má v dalších kritériích stejné požadavky jako DisplayHDR 1000. Například musí být použito lokálně stmívatelné podsvícení a monitor musí být 10bitový s minimálně 8bitovým fyzickým rozlišením (+2 bity pomocí ditheru).

Logo standardu VESA DisplayHDR 1400 Logo standardu VESA DisplayHDR 1400

Kde je však požadavek zpřísněn, je široký gamut. DisplayHDR 600 i 1000 vyžadují jen to, aby LCD pokrylo 90 % barevného prostoru DCI-P3. DisplayHDR 1400 už požaduje, aby to bylo alespoň 95 %. Dlužno říct, že toto číslo už často i méně kontrastní a jasné panely splňují, takže toto by asi neměl v praxi být velký problém.

Galerie: Asus ProArt PA32UCG, první monitor podporující DisplayHDR 1400

I nižší kategorie budou mít v DisplayHDR 1.1 přísnější požadavky

DisplayHDR 1.1 o něco utahuje požadavky na monitory, takže pro dosažení stejné známky (například DisplayHDR 600) podle specifikace 1.1 bude třeba trošku víc, než podle původní. Starší monitory si ovšem mohou své certifikace ponechat a také bude možné ještě nějakou dobu používat pouze starší podmínky verze 1.0 – až do května 2020. Tímto vznikne trošku zmatek, protože když si nezjistíte, kdy monitor certifikaci dostal (nebo kdy se začal prodávat), nebudete vědět, zda je už podle DisplayHDR 1.1, nebo ještě 1.0. Číslo verze se zřejmě přímo v označení uvádět nebude.

Naštěstí by asi změněné požadavky měly být relativně méně důležité, tak snad verze standardu, proti které monitor určité logo dostal, nebude tak podstatná. V kritériích 1.1 mají být konkrétnější požadavky na aktivní stmívání podsvícení kvůli kontrastu (a také spotřebě). Přibyl test správné barevné úrovně černé a bílé s větší velikostí vzorku. Gamut a maximální dosažitelné barevné odstíny se budou kromě úrovně na celé obrazovce (tedy například při nastavení celé plochy na plnou červenou) měřit také na vzorku 10 % celé plochy. A nově jsou také zahrnuty další různé požadavky (například na správné údaje o schopnostech monitoru v DisplayID nebo EDID, certifikaci pro DisplayPort), které se přímo netýkají hlavních specifikací monitorů.

Kategorie standardu DisplayHDR pozadavky verze 1 1 Kategorie standardu DisplayHDR: požadavky verze 1.1

Hlavní požadavky na monitory pod standardem DisplayHDR můžete vidět zde v oficiální tabulce. Kategorie 400 až 1400 jsou míněné pro monitory typu LCD fungující na bázi podsvícení. Poslední dvě kategorie DisplayHDR 400 True Black a DisplayHDR 500 True Black jsou místo toho určené pro obrazovky typu OLED, které nedosahují takové svítivosti, ale jejich kontrast a úroveň černé je přesto mnohem lepší. Jejich nižší maximální jas proto nemusí znamenat, že jsou horší.

Byl pro vás článek přínosný?