Hlavní navigace

HEIF podporují Dropbox a Google Photos, zato OneDrive (a Windows 10) nikoli

21. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Nový formát, do kterého iOS 11 ukládá fotky, Microsoft ve svých produktech zatím nepodporuje.

Apple se vykašlal na prastarý JPEG s cílem nasadit formát nejen s lepším kompresním poměrem, díky čemuž by ušetřil v první řadě místo na úložišti. Ačkoli se shodneme na tom, že nový a lepší formát by byl na místě, JPEG má výhodu v rozšířenosti, takže nenarazíte na nekompatibilní zařízení. Nový formát s sebou vždy nese riziko, že bude výrobci hardwaru a softwaru ignorován. Zajímavá je v tomto případě mj. otázka cloudových úložišť, která mnozí využívají k zálohování fotografií. Apple tedy před pár dny v iOS 11 nasadil formát HEIF pro ukládání fotografií. Jak si všimli na The Verge, tento formát již podporují dvě známé značky, a sice DropboxGoogle Photos. Pokud se vaše snímky nahrávají do jednoho z těchto úložišť, budete je moct prohlížet přímo v prohlížeči.

Tip: Pro konverzi snímků z HEIC do JPEGu můžete využít službu heictojpg.com.

Naopak otálí Microsoft. Ten nový formát nepodporuje ve Windows 10, což by nutně nevadilo, protože stejně nejspíš používáte vlastní prohlížeč obrázků. Horší je to s OneDrivem, který pokud si předplácíte, v tuto chvíli ho pro zálohu fotografií ve formátu HEIF nevyužijete. Situace je ještě bizarnější, než si myslíte.

OneDrive pro iOS v poslední verzi snímky konvertuje z formátu HEIC do JPEGu. (Je to ovšem lepší, než aby se na zálohu rezignoval.) Až tyto převedené obrázky pak posílá do cloudu. Někomu se to může líbit, někomu to může připadat bizarní a zvrácené. Nyní máte všechna fakta, tak se podle nich a svého vkusu zařiďte, pokud vlastníte podporovaný iPhone a chcete nahrávat své fotografie do cloudu. Připomínám, že HEIF bude podporovat též ZPS X.

Byl pro vás článek přínosný?