Hlavní navigace

Návrat Atari se odkládá. Konzole VCS ale dorazí s vyšším výkonem

19. 3. 2019

Sdílet


Zanedlouho to budou dva roky, co Atari oznámilo, že po čtvrtstoletí opět vyrobí herní konzoli. Atari VCS se inspiruje designem legendárního modelu 2600, ale ponese moderní hardware i funkce. Představení konzole i její dostupnost se již několikrát posunuly, takže nás nepřekvapí další odklad.

Vývojářský tým na blogu řekl, že místo července 2019 se přispěvatelé z kampaně na Indiegogo dočkají až před koncem roku. Zato ale dostanou výkonnější hardware. Atari již v minulosti oznámilo, že nakonec zvětší RAM ze 4 GB na dvojnásobek. Teď ale mění i procesor. Místo upraveného AMD A10-9630P, tedy APU Bristol Ridge s procesorovými jádry Excavator a grafikou GCN třetí generace, dorazí zatím neupřesněný čip se dvěma jádry Zen a grafikou Vega. Teoreticky tedy půjde o Ryzen 3 3200U nebo Athon 300U určené pro notebooky, ale AMD mohlo pro partnery čipy opět trochu upravit.

Atari tvrdí, že nový čip bude výkonnější, ale efektivnější a půjde lépe uchladit. Navíc přinese i lepší multimediální funkce jako streamování 4K videa, plnou podporu DRM ochran videa atd. Bližší informace firma oznámí v dalších týdnech a měsících.

Co o VCS víme? Konzole je prakticky převlečené PC v hezčím balení. Běží na upraveném Ubuntu, takže do ní půjde instalovat libovolný software, ale v základním stavu bude uživatelské rozhraní přizpůsobené velkým obrazovkám a ovládání pomocí gamepadu. Každá konzole bude mít předinstalován trezor se stovkou starých her od Atari, VCS chce ale podporovat i nové tituly. Atari kromě vlastních titulů oslovila i studia třetích stran, ale nic konkrétního zatím neznáme.

VCS nabízí 8 GB RAM (DDR4) a jen 32GB úložiště (eMMC). To půjde rozšířit externím diskem nebo SD kartou. Na konzoli najdeme gigabitový Ethernet, čtveřice USB 3.0 a HDMI 2.0, čtyři citlivé mikrofony, VCS prý nabídne hlasové ovládání. Co se týče bezdrátových technologií, podporuje Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 5. Mimo gamepad firma vyrobí i joystick, aby se ty retro tituly pro Atari 2600 dobře hrály.

Byl pro vás článek přínosný?