Hlavní navigace

Čtvrtstoletí čekání na novou herní konzoli končí. Tohle je Atari VCS (aktualizováno)

Sdílet

Zdroj: Redakce
Atari po 25 letech vydává novou herní konzoli. Láká designem svého nejslavnějšího modelu, moderními funkcemi i hrami. Bude to ale stačit?

Aktualizováno 3. července 2018

Kampaň Atari VCS na Indiegogo skončila. Atari vybralo bezmála tři miliony dolarů od více než 11 000 fanoušků. Původní cílovou částku firma překonala třicetinásobně. Pro takového giganta, jakým v minulosti Atari bylo, je ale třímilionová částka jen symbolická. Konzole se nicméně začne vyrábět a k prvním uživatelům se dostane za rok. Atari VCS lze na Indiegogo nadále kupovat, konzole s gamepadem a joystickem stojí 329 dolarů, dřevěná verze stojí o 70 dolarů více.

Atari také fanouškům vzkazuje, že to s novou konzolí myslí opravdu vážně. Do firmy nastoupil Rob Wyatt, bývalý softwarový architekt studia Dreamworks. Později pomáhal Microsoft s návrhem grafického rozhraní DirectX i prvního Xboxu. V posledních letech pracoval ve společnosti Magic Leap vyvíjející pokročilé ovládání pomocí gest a kamery.

Původní článek z 1. června 2018

S Jaguarem z roku 1993 se Atari ošklivě spálilo. Prodalo jen 250 000 kusů konzole, přestože z velkých výrobců uvedlo novou generaci na trh jako první. Americké firmě vypálily rybník Sega Saturn (9+ milionů), Nintendo 64 (32+ milionů) a především PlayStation (102+ milionů). A to byla pro Sony vůbec první konzole.

Slavné Atari, které světu dalo několik legendárních arkádových systémů i domácích konzolí, se z hardwaru úplně stáhlo a zaměřilo se jen na vývoj a vydávání her. A i s tím málem skončilo, z bankrotu a pod novým majitelem firma znovu obživlo. Teď má Atari chuť si vzít zpět ztracené pozice.

Už od loňska firma láká na to, že uvede novou herní konzoli, kterou pomohou financovat fanoušci na Indiegogo. Kampaň před Vánocemi na poslední chvíli zastavila, letos dokonce změnila název z Atariboxu na Atari VCS. Tím odkazuje na Video Console System, což byl původní název legendárního Atari 2600. Z něj si nové VCS mělo půjčit design i hry. Ale jinak mělo jít o moderní konzoli se vším všudy.

Tento týden nás Atari konečně přestalo napínat a kampaň na Indiegogo spustilo. Stanovilo si poměrně skromnou cílovou částku 100 000 dolarů. Bezmála 9000 fanoušků během dvou dnů přispělo 23× tolik. A to do konce financování zbývá měsíc. A co za své peníze fanoušci dostanou?

Atari 2600 z roku 2018

To, co jsme čekali. Minipočítač s Linuxem postavený na APU od AMD. Atari VCS bude těžko soupeřit se PlayStationem, Xboxem nebo Nintendem. Jde napůl o retro konzoli, napůl o náhradu neúspěšných Steam Machines.

Konzole si opravdu propůjčuje design Atari 2600. Má vroubkované tělo a limitovanou edici s dřevěným čelem. K dispozici bude modernizovaná varianta tehdejšího joysticku, ale také gamepad.

Uvnitř najdeme nízkoodběrové APU s procesorem Bristol Ridge A10 a grafikou Radeon R7. Vzhledem k typu a tloušťce zařízení asi nepůjde o procesor pro socket AM4, ale o mobilní BGA verzi těchto APU určenou pro notebooky a pájenou přímo na desku. Tato APU existují v 15W i 35W verzích, přičemž zde by asi mohl být použit model A10-9730P nebo A10-9700P. Atari ale uvádělo, že s AMD pracuje na nějakých úpravách, takže proti sériovým modelům by možná mohly být změněné některé parametry. Výkon každopádně nebude na takovém úrovni, aby se mohl měřit s herními PC.

VCS nabízí 4 GB RAM (DDR4) a jen 32GB úložiště (eMMC). To půjde rozšířit externím diskem nebo SD kartou. Na konzoli najdeme gigabitový Ethernet, čtveřice USB 3.0 a HDMI 2.0, čtyři citlivé mikrofony, VCS prý nabídne hlasové ovládání. Co se týče bezdrátových technologií, podporuje Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 5.

Ubuntu a hry

Systém je založen na Ubuntu, ale uživatel by to na první pohled neměl poznat. Atari navrhne prostředí připomínající jiné konzole. Navíc bude možné instalovat i vlastní software, případně vedle tohoto Ubuntu i jiné distribuce. Součástí bude archiv starých emulovaných her (Asteroids, Centipede, Breakout, Yars' Revenge atd.), Netflix, HBO Go, Spotify, Twitch, webový prohlížeč apod. Půjdou nainstalovat také stávající linuxové hry či Steam.

Velký otazník ale visí nad tím, jestli VCS nabídne i vlastní nativní hry. Atari tvrdí, že vlastní hry opravdu chystá (například Tempest 4000, které ale letos vyjde i jinde), přidat se ale mají rovněž třetí strany. Žádného velkého partnera ale Atari neoznámilo a spíš půjde o menší indie tituly. Když se linuxovou konzoli nepovedlo protlačit Steamu, Atari s omezenými prostředky a vlivem na tom těžko něco změní.

Když už nic jiného, z Atari VCS může být pěkný desktopový počítač. I do integrovaného systému půjde nainstalovat třeba Firefox, LibreOffice, VLC, Skype apod. Kromě originálním periferií sio VCS bude rozumět i s myší, klávesnicí, webkamerami… Jestli však Atari vyrobil opravdový hit, který budou lidé kupovat po stovkách tisíc a kterého se všimnou vývojáři, to uvidíme až příští rok, kdy se konzole dostane k prvním lidem a do běžného prodeje.

Atari VCS lze na Indiegogo předobjednat za 199 dolarů. Sběratelská edice s dřevěným čelem je za 299 dolarů. Joysticky stojí 29 a gamepad 49 dolarů. Půjde je mimochodem připojit i k PC, jsou bezdrátové (Bluetooth), ale připojit je lze i kabelem (na ovladačích je dokonce USB-C!). V různých percích na Indiegogo jsou i zvýhodněné sady konzole a ovladačů.

Byl pro vás článek přínosný?