Hlavní navigace

Nové herní monitory Acer Predator: zatím nejlepší HDR, přesná kalibrace a první OLED

6. 1. 2020

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na CES 2020 asi zase letos bude leccos (doufejme i nějaké humorné úlety), ale vypadá to, že s ním minimálně udeří zajímavé nové herní monitory. Už včera jsme psali o vysoce zakřivených a 240Hz/1ms VA panelech od Samsungu, navíc s HDR. Hodně zajímavé a možnosti posouvající novinky má ale také Acer – například asi první herní LCD s podporou HDR na úrovni extrémní třídy DisplayHDR 1400.  

Acer Predator X32: to nej v herních monitorech, DisplayHDR 1400

První z těchto novinek je Acer Predator X32, který bude patrně představovat nový highendový etalon v hlavní kategorii monitorů s poměrem 16/9 a následníka modelu Predator X27 (prvního s G-Sync HDR). Predator X32 má větší úhlopříčku 32 palců, jeho rozlišení nicméně zůstává 3840 × 2160 bodů na panelu typu IPS s frekvencí 144 Hz.

Jde o obrazovku používající technologii G-Sync Ultimate (dříve G-Sync HDR), takže adaptivní obnovování bude umět jenom na kartách GeForce, pokud tedy už nedostane novou verzi modulu, která jako zálohu zvládá i standard VESA Adaptive-Sync. HDR podpora bude na té nejvyšší úrovni, LCD panel má totiž podsvícení s jasem špičkově až 1440 cd/m², vyhovuje nejnovějšímu standardu DisplayHDR 1400. Stará se o to lokálně stmívatelné podsvícení, které ovšem už není typu FALD jako u první generace, ale používá technologii miniLED, která by měla být pokročilejší a poskytuje 1152 zón (rozložení neznáme, ale mohlo by to znamenat třeba 48 × 24 nebo 36 × 32 bloků). Je to sice pořád dost hrubá granularita, ale pokrok proti jen 384 zónám u první generace.

Skoro 90 % barevného prostoru Rec2020 a věrná kalibrace

Současně by mělo toto herní LCD mít hodně dobré i barvy. Ty jsou desetibitové a monitor pokrývá 99 % barevného prostoru AdobeRGB. Kolik má vykryto z HDR prostoru DCI-P3, to není sděleno, ale má zvládat 89,5 % z ještě podstatně širšího prostoru Rec2020. To by bylo velmi dobré, protože z toho typicky HDR monitory dosud uměly zobrazit maximálně třeba jen kolem 80 %. Navíc bude Predator X32 také z továrny nakalibrován, Acer slibuje excelentní barevnou odchylku Delta E

Monitor bude mít ergonomický stojan, 2×4W reproduktory, čtyřportový rozbočovač USB 3.0 a kromě DisplayPortu 1.4 také tři porty HDMI 2.0. Co není zmíněno: jak LCD řeší krmení rozlišením 4K při 144Hz frekvenci, což jeden DisplayPort 1.4 nezvládá. Některé monitory s FreeSync používají kompresi VESA DSC a zřejmě se už objevil i model používající dva kabely, ale Acer neuvádí, zda toto Predator X32 (používající G-Sync Ultimate) bude umět. Teoreticky by tedy stále mohlo být nutné přepínat barvy do podvzorkovaného YUV 4:2:2, toto by pak mohla být slabina.

To vás přijde draho...

Acer výjimečně uvádí i ceny: toto LCD má být k mání 3299 € či 3599 $, což by u nás momentálně bylo bezmála 84 tisíc Kč. Dostupnost má být v druhém kvartálu letošního roku.

Galerie: Monitor Acer Predator X32 CES 2020

Acer Predator X38

Novinka přijde i v oblasti 21:9 širokoúhlých monitorů. Acer Predaor X38 má 37,5" úhlopříčku s rozlišením 3840 × 1600, přičemž jde o prohnutý panel s poloměrem 2,3 metru a frekvencí až 175 Hz (jde o přetaktování, nativní by asi mohla být 144Hz). Jaká je použitá technologie, není uvedeno, ale odezva má být 1 ms pro přechod šedá-šedá. Také tento monitor používá G-Sync, ale již bez HDR podpory. Má sice známku DisplayHDR 400, ale ta je spíše symbolická. Ovšem zatímco jas nebude příliš vysoký, monitor pořád bude mít široký barevný gamut – 98 % prostoru DCI-P3. A k tomu ho Acer opět bude kalibrovat na barevnou odchylku Delta E

Stojan bude opět nastavitelný, ale z pochopitelných důvodů chybí pivot. Také zde jsou uvedené vstupy DisplayPort 1.4 a HDMI 2.0, rozbočovač USB 3.0 se čtyřmi porty a reproduktory (zde 2×7W). Tento model se má začít prodávat už v dubnu (pro Slovensko: apríl) za cenu 2199 €/2399 $, takže také hodně vysokou. U nás by to bylo necelých 56 tisíc Kč.

Galerie: Monitor Acer Predator X38 na CES 2020

Predator CG552K: OLED herní monitor

Zatímco toto byla klasická LCD (byť HDR v případě modelu X32), do třetice Acer představil herní monitor na bázi technologie OLED. Jde o Predator CG552K s úhlopříčkou 55 palců. Jde tedy o takovou monitoro-televizi a panel samotný by měl být určený právě pro TV, jak je ostatně asi jasné z úhlopříčky. Jeho rozlišení je 3840 × 2160 bodů a nabízí obnovovací frekvenci 120 Hz.

Obrazovka má maximální jas 400 cd/m², což je ovšem na technologii OLED relativně hodně. Tyto panely mívají nižší svítivost než LCD s nejvýkonnějšími stmívatelnými podsvíceními, ovšem na druhou stranu mají reálně černou černou barvu bez prosvítání podsvícení, takže kontrast by reálně měl být stejně lepší. Také odezva bude mnohem kratší (udáváno je 0,5 ms, ale rozdíl proti LCD bude nejspíš větší, než by se podle tohoto čísla mohlo zdát). Monitor dosahuje i široký barevný gamut (pokrývá 98,5 % DCI-P3) a opět přináší kalibraci z továrny s odchylkou Delta E

U tohoto monitoru už není použito nativní G-Sync, ale FreeSync/VESA Adaptive Sync, měl by dostat i certifikaci G-Sync Compatible od Nvidie. Zároveň ale podporuje adaptivní obnovování přes HDMI VRR, které teď začaly podporovat karty GeForce kvůli televizím (a asi by měly začít i Radeony, ale ještě to nebylo oznámeno). Ovšem vstupy jsou jen HDMI 2.0 (tři porty) a DisplayPort 1.4 (dva porty) plus jedno USB-C. Monitor má opět i 2×10W reproduktory, rozbočovač USB a zajímavostí jsou senzor okolního světla, který upravuje jas podle potřeby, a senzor přítomnosti uživatele, který umí monitor probudit či uspat podle toho, zda si k němu sednete, či naopak odejdete. Toto je dost možná motivováno i snahou šetřit OLED panelu proti stárnutí a vypalování obrazu.

Galerie: OLED monitor Acer Predator CG552K na CES 2020

Ani tato novinka nebude zrovna levná, ale stojí méně, než top LCD model. Acer bude účtovat 2699 €/2999 $, což by u nás bylo 68,5 tisíce. Prodej by měl začít v třetím kvartálu roku. Acer s OLED nepřišel první, protože takovýto monitor už nabízí Alienware (model AW5520QF). Ten stojí až 85–90 tisíc, na druhou stranu je dostupný již teď.

Byl pro vás článek přínosný?