Hlavní navigace

Herní monitory Asus s G-Sync umí 100 a 165 Hz, mají panely IPS [IFA]

4. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na veletrhu IFA ukazoval Acer několik herních LCD, které už jsme probírali v příslušném článku. Ve stejném oboru se snaží i druhá asijská firma s názvem na A, tedy Asus, a také tato značka se zde pochlubila novými hráčskými monitory ze své řady ROG. Zajímavé jsou hlavně vysokými obnovovacími frekvencemi, mají totiž podporovat „přetaktování“ panelů a běh na vyšších frekvencích než 144 Hz.

Řeč bude o monitorech ROG Swift PG279Q a ROG PG348Q. Asus je prvně ukázal už na Computexu (druhý ještě pod jménem PG34Q), ovšem tehdy šlo o prototypy a nedozvěděli jsme se žádné bližší informace – ty přicházejí nyní. Asus ROG Swift PG279Q navazuje na populární model stejné řady s označením PG278Q, který ale má panel TN, zatímco novinka již bude používat matrici kvalitnějšího typu IPS. Ta má sice horší odezvu (v tomto případě papírově 4 ms), nicméně monitor dostal režim ULMB pro potlačení jejích efektů. Obrazovka má rozlišení 2560 × 1440 bodů při úhlopříčce 27 palců, gamut sRGB s 8bitovými barvami a kontrast 1000:1.

Asus ROG Swift PG279Q (IFA 2015)
Asus ROG Swift PG279Q (IFA 2015)

Monitor má opět podporu pro technologii G-Sync a standardní maximální obnovovací frekvence je až 144 Hz. Ovšem monitor má podporovat i vyšší frekvence obnovování. Podle Asusu má být možné jej přetočit na 165 Hz, což je asi oficiálně mimo specifikace, ale na straně Asusu je to zřejmě ještě považováno za podporovaný režim. Zda je toto zrychlení dost významné nad rámec standardních 144 Hz, toť samozřejmě otázka.

 

 

Podobně nadstandardní rychlost inzeruje Asus i u druhého monitoru, ROG PG348Q. V jeho případě jde o 34" zakřivený monitor s poměrem stran 21:9 a rozlišením 3440 × 1440 bodů. I zde je podporováno G-Sync. Panel použitý v tomto monitoru by měl standardně umět jen relativně nízké 75Hz obnovování, ovšem Asus inzeruje, že má fungovat i na frekvenci 100 Hz, což už je zajímavější. Není nicméně jasné, zda je toto dosažitelné se standardními výstupy na grafikách, nebo zda jsou tyto „přetaktované frekvence“ závislé na použití G-Sync. Pak by asi byly dostupné jen na grafikách GeForce.

ROG PG348Q má panel typu IPS, ovšem účinky odezvy má opět zakrývat technologie ULMB (jak úspěšně, to samozřejmě řeknou až recenze). Oba monitory mají také mít různá herní přednastavení a „fixlovací“ režimy zvyšující viditelnost v tmavých scénách nebo zobrazující zaměřovač ve hrách, které jej samy od sebe neukazují.

Je třeba říct, že s nestandardně zvýšenými zobrazovacími frekvencemi není Asus sám. Stejnou funkci budou podle všeho nabízet i už zmíněné monitory od Aceru. Jeho Predator X34 by měl také podporovat zvýšení frekvence z 75 na 100 Hz, a 35" model Predator Z35 by měl umět dokonce až 200 Hz, i když oficiálně má panel 144Hz. Také tato LCD jsou vybavena moduly G-Sync, takže i u nich by mohlo být přetočené obnovování částečně umožněno jím.

Podle webu TFT Central se monitor ROG Swift PG279Q pravděpodobně v obchodech objeví okolo prosince letošního roku. ROG PG348Q je asi vzdálen víc, jeho uvedení prý má nastat snad až v prvním čtvrtletí roku 2016.

Zdroje: TFT Central (1, 2), PC Perspective, ComputerBase

Byl pro vás článek přínosný?