Hlavní navigace

Nové herní monitory Asus: 165 Hz, ELMB, 0,5ms TN a G-Sync Compatible místo FreeSync

14. 4. 2019

Sdílet

Letos Nvidia povolila předtím dlouho drženou linii a doplnila do ovladačů svých grafických karet podporu pro adaptivní obnovování na monitorech bez její (příplatkové) technologie G-Sync. Měli jsme tu tehdy menší dilema, zda u takových herních monitorů dál používat označení FreeSync jako v době, když byly spojené jen s Radeony, nebo měnit slovník (a štítky u článků…) a přejít na univerzální VESA Adaptive-Sync, což je označení standardizované technologie ve FreeSync. Nu, Asus nyní vydal tři nové herní monitory s FreeSync/Adaptive-Sync, a na tento problém u nich našel řešení: ve specifikacích mají „G-Sync Compatible“, což je šifra Nvidie pro standard Adaptive-Sync, předtím čtyři roky ignorovaný.

Ale ironii stranou, ve skutečnosti to tak pikantní není. G-Sync Compatible tyto monitory sice uvádějí na prvním místě – možná obraz aktuálních tržních podílů na trhu – ale dále v popisu na svém webu už Asus uvádí i „Adaptive-Sync“, případně „Adaptive-Sync (FreeSync)“. A na druhou stranu je třeba také říct, že tato nová LCD mají fakticky něco navíc proti několika stovkám jiných FreeSync monitorů, což možná „nvidiizovaný“ marketing zdůvodňuje. Podle Asusu jsou totiž s Nvidií přímo certifikované, což drtivá většina monitorů (výjimek není o moc víc, než co se spočítá na prstech) neposkytuje. V praxi recenzenti sice ani u takových problémy nenacházejí, ale u těchto Asusů to máte garantováno. A praktický důsledek je, že adaptivní obnovování vám ovladače Nvidie zapnou samy, kdežto u necertifikovaných LCD to musíte udělat manuálně.

165 Hz a 0,5 ms certifikovaných pro kompatibilitu s GeForce

Ale už konečně k samotným monitorům: ona trojka nově oznámených monitorů nese označení Asus VG278QR, VG258QRVG248QG, což plyne z jejich úhlopříček. Jde o modely o diagonále 27, 24,5 a 24 palců a rozlišení 1920 × 1080 bodů. O prostředním 24,5" modelu už jsme se dozvěděli předem ještě loni a někde se zřejmě už i prodával. Nakonec se k němu přidávají ještě další dvě velikosti jinak s prakticky stejnými parametry.

Asus VG248QG Asus VG248QG

Všechny tři verze mají 165Hz panel typu TN s odezvou 0,5 ms. Přesněji je uvedeno, že 0,5 ms je minimální odezva při přechodech šedá-šedá, ovšem průměrná je 1 ms. Jinak má panel standardní kontrast 1000:1 a gamut (72 % NTSC) a ovšem také obvyklé horší pozorovací úhly techologie TN, kde se udává 170°/160°. Podsvícení je neblikavé s maximálním jasem až 400 cd/m² (jediná výjimka je 24" verze, ta dá maximálně 350 cd/m²).

Asus VG258QR Asus VG258QR

Stmívané podsvícení ELMB

Adaptivní obnovování s FreeSync bude díky LFC fungovat od 0 FPS, protože rozsah frekvencí je 40–165 Hz. Kromě adaptivního obnovování je u všech třech také dostupný režim ELMB (Extreme Low Motion Blur), tedy ekvivalent „ULMB“ u monitorů s G-Sync. Jde o režim, kdy se stmívá podsvícení, aby se potlačily artefakty odezvy na začátku zobrazení snímku. Pociťovaná kvalita by měla být lepší, ale za cenu toho, že obraz bliká jako CRT. Jen pro zopakování, takové stroboskopické podsvícení není kompatibilní s adaptivním obnovováním, ani v tomto případě, ani v případě ULMB. Pokud je chcete použít, musíte přepnout na konstantní obnovovací frekvenci.

Monitory mají integrované reproduktory (2×2 W), ale zřejmě ne rozbočovač USB. Vstupy jsou DisplayPort, HDMI 1.4 a dual-link DVI-D, na grafikách GeForce bude po adaptivní obnovování ovšem potřeba použít DisplayPort. Zda je u Radeonů podporováno i HDMI, není zmíněno. Monitory mají shodně stojan s nastavením výšky v rozsahu 13 cm, pivot pro otočení na výšku a také je lze montovat na VESA držáky.

Modely VG278QR s úhlopříčkou 27 palců a VG258QR s 24,5 palci už jsou u nás na prodej, ceny ve velkých eshopech jsou od 9300 Kč a 8700 Kč. V těch menších ale jdou i níž. Jen 24palcovou verzi VG248QG zatím u nás vyhledávače cen neregistrují.

Galerie:Asus VG278QR

Byl pro vás článek přínosný?