Hlavní navigace

Asus Strix Scar III: jeden z nejlepších herních notebooků (recenze)

27. 9. 2019

Sdílet

Herní notebooky Asusu, to jsou hlavně řady Zephyrus a Strix. Nejnovější Strix Scar III jsme otestovali v konfiguraci G531GW-ES081T za padesát tisíc. Za tu cenu Asus nabízí dedikovanou grafiku GeForce RTX 2070, silný procesor Intel Core i7-9750H, 16 GB operační paměti, velké 512GB SSD a 144Hz IPS displej. A samozřejmě Keystone, herní specialitka, která není pro každého.

Asus novou generaci Scar III představil již v květnu v Istanbulu spolu s novým MotherShipem, který se ale v Česku zatím neprodává. Design nového Strixe má pro Asus na svědomí BMW – což v praxi znamená ono tvarování zadní části za displejem nad výdechy chlazení. Panty displeje, který je díky nim předsazený, našly inspiraci prý zase u dveří letadel. Zpracování šasi je každopádně dostatečně bytelné, ale za roh displeje tento těžší notebook určitě nezvedejte.

Asus Strix Scar III foto9 Asus Strix Scar III foto9

Displej má tenké rámečky, což vypadá hezky, ale taky kvůli tomu chybí numerická klávesnice. Tu nejdete jen u 17" varianty. Víko displeje otevřete pouze do malého úhlu 130°, což je u Asusu smutný standard. Strix vůbec nemá webkameru. Operačním systémem je Windows 10 Home, bohužel i s bloatwarem. Tím je tentokrát pro změnu McAffee.

Asus Strix Scar III mcaffee Bloatware

Klávesnice

Klávesnice herních notebooků bývají vždy trochu jiné. Oddělené šipky vždy kvituji, možná by se hodilo mít nějak zvýrazněné i klávesy WASD (což jde udělat přes RGB podsvícení). Místo numerického bloku se vešel pouze typický sloupec kláves PgUp, Home, apod. včetně klávesy pro PrintScreen. Zapínací tlačítko je zvlášť, což je hodně důležité. Asus na to třeba u ZenBooků dost zapomíná.

Asus Strix Scar III foto20 Klávesnice + touchpad s funkcí numerického bloku

F-klávesy jsou pro lepší nahmatání oddělené po čtveřicích, podsvícené jsou ale jen multimediální piktogramy, bohužel ne znaky Fx. Diakritika ale už zase podsvícená je.

Asus Strix Scar III foto11 Podsvícení (po přepnutí z defaultního barevného cirkusu na bílou)

A když mluvím o podsvícení, tak to je typu RGB, kdy každá klávesa může mít jinou barvu. Po zapnutí notebooku hraje klaviatura všemi barvami, takže je dobré jít do nastavení a přepnout se do statického režimu. Ideálně i změnit barvu z agresivní červené třeba na bílou, ale nastavit si to můžete jak chcete.

Asus Strix Scar III klávesnice

Podsvícené je i samotné tělo notebooku – kolem spodní linky vede LED proužek a musím přiznat, že při decentním nastavení to vypadá docela dobře i z pohledu konzervativního uživatele.

Přes vygravírované české popisky nemá klávesnice úplně český layout. Enter je pouze jednořádkový, levý Shift je sice klasicky krátký, ale jde o známou „dvojklávesu“, tedy o tlačítka nalepená na sobě. Cílem toho všeho je společný design pro oba typy layoutu a tím pádem levnější výroba.

Asus Strix Scar III foto21 Tyhle dvě klávesymají stejnou funkci :)

Sedmá řada kláves je plusem vždy. Asus do ní v případě Strixe umístil tlačítka pro ovládání hlasitosti, změnu režimu výkonu a spouštění ovládací utility. Z neznámého důvodu je však funkce jednoho tlačítka (vrtulka) shodná s tím na klávese F5.

Touchpady Asus umí, ale na ten u Strixe jsem si zvyknout nedokázal. Pevná ploška bez možnosti stisku vás nutí používat tlačítka, přičemž někdy mi poklep fungoval a jindy jsem po neúspěšném poklepu musel stisknout právě dedikované tlačítko.

Displej

Displej o úhlopříčce 15,6" je typu IPS a má dostatečné rozlišení Full HD. Asus u něj uvádí rychlost 144 Hz a 3ms odezvu, tedy výborné herní hodnoty. Rozsah jasu činí 17 až 324 nitů, ideálních 120 nitů se pak nachází přesně na polovině šoupátka. Díky nízké úrovni černé má Strix i dobrý kontrast přes 2000:1. Barvy displeje však jdou klasicky hodně do modra s výjimkou velmi přesně podaných červených odstínů.

Asus Strix Scar III heatmapa Rovnoměrnost podsvícení
Asus Strix Scar III sonda Barevný gamut, vyvážení bílé a křivka gama
Asus Strix Scar III pixperan Přibližná odezva displeje bílá-bílá je 10 ms
displej
výrobce a model 14", matný nedotykový IPS, 1920 × 1080 px (AU Optronics B156HAN08.2), 144 Hz
maximální otevření víka 130°
automatický jas ne
rozsah jasu 17 až 324 cd/m² (120 při 49 %)
hodnota černé (při jasu 120 cd/m²) 0,06 cd/m²
kontrast (při jasu 120 cd/m²) 2087:1

Výkon a výdrž

Vysoký herní výkon má na svědomí hlavně čip od Nvidie. Počítač není nijak výrazně hlučný ani netopí, to už je dnes vcelku standard.

Asus Strix Scar III timespy 3D Mark Time Spy

Výdrž je přes slušnou kapacitu 66 Wh docela nízká, filmy zvládne přehrávat pouze 4 hodiny, takže nevystačí ani na cestu Praha Brno a zpět. Při běžné práci jste na třech a půl hodinách a v herním režimu je to samozřejmě ještě méně. Objemná 230W nabíječka notebook za hodinu nabije na 78 %.

Výkon
PCMark 10 4 718 bodů
PCMark 8 2.0 (storage bandwidth) 236 MB/s
Cinebench R15 (xCPU) 1051 cb
3DMark (time spy) 6 574 bodů
Crystal Disk Mark / AS SSD Asus Strix Scar III cdm
Výdrž
kapacita akumulátoru 66 Wh
Powermark (Balanced)  3:28 h
Powermark (Productivity)  4:38 h
přehrávání Full HD H.265 videa  4:00 h
rychlost nabití za 60 minut 78 %

Konektorová výbava

Na pravé straně je pouze Keystone, konektory najdete vlevo a vzadu. Nalevo je umístěna trojice USB 3.0, vzadu pak USB-C, HDMI a LAN. Bezdrátová síť nabízí Wi-Fi standardu 802.11ac.

Keystone je plastový modul, který drží magneticky nacvaklý ve slotu a pracuje přes NFC. Vnitřně má k dispozici samostatnou desku spojenou se základní deskou dalším kablíkem. Samotný Keystone nemá žádnou paměť, jeho účelem je zpřístupnění konkrétních herních profilů, pokud například počítač používá více hráčů. Také slouží pro odemknutí skrytého oddílu na disku, který může sloužit pro nějaká ta osobní data (ale odemknout jej lze i bez tohoto klíče). Abyste tuhle drobnou věc neztratili, najdete v krabici i pouzdro. Využitelnost Keystonu je ale mimo prostředí gamerů docela malá.

Hardware

Přístup k hardwaru je u Strixe velmi dobrý, jen musíte dát pozor na ploché kabely vedoucí k diodovému pásku. Ten je totiž součástí spodního deklu. Akumulátor zabírá relativně málo místa, vedle něj je prázdné místo na 2,5" disk. Panty jsou masivní i takto při pohledu zevnitř.

Chlazení má docela hodně různě kombinovaných trubiček heatpipe. Vždy tři pro jeden ventilátor, ale některé jsou společné pro CPU i GPU a jiné ne. Přímý přístup máte k SSD, dvěma paměťovým modulům, ale překvapivě ne k modulu Wi-Fi. Ten je schovaný právě pod SSD.

Je zde i slot na 2,5" disk, takže můžete jeden dokoupit a získat diskové kombo SSD+HDD (nebo dvě SSD). Na desce je ale jen malý proprietární konektor, takže byste museli sehnat a dokoupit kablík pro konektor J5101. Podle vyjádření Asusu vám tento kablík prodá servis.

Hodnocení

Z hlediska výkonu není Strixu co vytknout, hardwarové konfigurace jsou také kvalitní. Ocenil bych jen přiložení kabelu k 2,5" disku (který budete shánět po všech čertech), klidně místo pouzdra na Keystone.

Klávesnice je slušná, jen bohužel s polovičním US layoutem, ale pokud jste na něj zvyklí, není to problém. Víko displeje otevřete klasicky jen do malého úhlu, což u her nevadí, ale pokud počítač používáte i k jiným činnostem, narazíte na omezení. Na rozdíl od klávesnice touchpad už tak pohodlný není.

model Asus Strix Scar III
konfigurace G531GW-ES081T
představení / zahájení prodeje květen 2019, Istanbul
displej 14", matný nedotykový IPS, 1920 × 1080 px (AU Optronics B156HAN08.2), 144 Hz
procesor Intel Core i7-9750H (14nm, Coffee Lake) na 0,8–2,6 GHz (turbo 4,5 GHz), 6/12 jader, TDP 45 W
grafický čip GeForce RTX 2070 8GB / Intel HD Graphics 630
operační paměť 2× 8 GB
SSD 512 GB SSD M.2 NVMe (Intel SSDPEKNW512G8)
HDD (úložiště)
klávesnice alfanumerická, podsvícená, diakritika
porty 3× USB 3.0, USB-C, HDMI
sítě Wi-Fi (802.11ac Intel AC 9560), Bluetooth (ano), LAN (gigabit Reatlek RTL8168), LTE (ne)
biometrika/čtečka otisků ne
akumulátor 66 Wh
rozměry a hmotnost 360 × 275 × 25 mm / 2,57 kg
OS Windows 10 Home
doporučená cena  49 990 Kč

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.