Hlavní navigace

Herní tip: Cuphead je vizuálně opojná, ale náročná plošinovka připomínající 80. léta

1. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nemáte takhle o víkendu co hrát? Sice nejsme herní web, ale jeden tip si neodpustím. Pro osobní počítače s Windows a konzoli Xbox One je od 29. září dostupný již dlouho očekávaný Cuphead. I kdyby plošinovky nebyly vaším žánrem, stojí za to podívat se aspoň na pár minut videa. Vizuálně totiž Cuphead vypadá roztomile – napodobuje kreslené filmy ze 30. let a jejich specifickou stylizaci.

Ve své době se kreslené filmy teprve rodily a s ním také techniky přípravy. Protože bylo potřeba opravdu mnoho snímků, aby pokryly celé dílo, nebyla grafika tak propracovaná. Tímto stylem se tedy Cuphead inspiroval, byť sám nabízí detailnější zpracování. Navíc hru doprovází klavírní podkres typický pro němé filmy. Dobová atmosféra je jako vyšitá.

Pěkná grafika napodobující mírně trhaný a občas zašumělý film však klame tělem. Cuphead podle všeho není úplně jednoduchý. Budete muset projevit mrštnost a pohotové reakce, abyste se úrovněmi prostříleli až nakonec. Titul navíc oživuje koncept tzv. bosů, kteří mají těžké zbraně a vydrží spoustu zásahů. Což nás vlastně vrací o dlouhé roky do minulosti, kdy plošinovky frčely ve velkém, tj. hlavně na konci 80. let.

Hra si aspoň zatím drží vysoké hodnocení jak verzi pro počítače, tak pro Xbox. Pokud vás Cuphead zaujal, seženete ho za samozřejmě ve Windows Storu (569 Kč), ale také ve službách Steam nebo GOG (20 dolarů/eur). Tam navíc nejste omezeni jen na Desítky, neboť tato verze podporuje též Windows 7 a Windows 8.1. Microsoft zase ve svých obchodech umožňuje, že když si koupíte hru pro jednu platformu, získáváte nárok hrát ji na druhé.

Byl pro vás článek přínosný?