Hlavní navigace

HGST (aka WD) uvádí 10TB disky Ultrastar He10 z řady HelioSeal

3. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Počátkem jara jsme přinesli zprávy, že HGST nyní vlastněné společností Western Digital distribuuje první vzorky 10TB disků z řady HelioSeal. V současné době jsou tyto disky distribuovány do obchodů a měly by se v nejbližší době objevit na pultech. Je tedy vhodný čas se blíže podívat na tyto héliem plněné disky třetí generace.

HGST Ultrastar He10

Disky HGST Ultrastar He10 využívají kolmého zápisu (PMR) dat a s kapacitou 10TB jsou největšími dostupnými 3,5" plotnovými disky na trhu. Díky vlastní héliové atmosféře dosahují také vynikající životnosti 2,5 miliónu hodin MTBF a nabízejí velmi zajímavý poměr spotřeby na TB. Ultrastar He10 jsou navrženy pro nepřetržitý provoz a své uplatnění najdou téměř výhradně v průmyslovém segmentu a v serverech.

HGST Ultrastar He10 budou dostupné s konektivitou SAS 12 Gb/s i SATA 6 Gb/s. Disky využívají 4KB sektory a neschází emulace 512b sektorů, několik variant šifrování dat či TCG šifrování s FIPS. Pro úplnost se ještě sluší dodat rychlost otáček diskových ploten, které rotují na tradičních 7200 ot./min.

Průmyslové a serverové orientaci napovídá také cena disků starší generace He8, která se v případě 8TB modelu začíná na 17 000 Kč. Nové disky z řady He10, jež by měly být dostupné v kapacitách 8 a 10 TB, budou zřejmě ještě o něco dražší.

Zdroj: TZ HGST, Anandtech

Byl pro vás článek přínosný?