Hlavní navigace

Nový highendový Radeon má architekturu RDNA2, ale AMD chystá i refresh Navi

30. 1. 2020

Sdílet

AMD potvrdilo, že letos vydá nové GPU s "next-gen" architekturou RDNA. Současně má ale přijít i refresh Navi. Ten může tvořit nižší modely Radeon RX 6000.

Poslední léta tomu tak bývá, že se po finančních výsledcích (které byly také poměrně zajímavé z hlediska toho, jak se AMD dost dařilo, ale v některých oblastech zase ne tak, jak by bylo třeba) objeví v telekonferenci pro analytiky něco pozoruhodného k budoucím produktům. A tak se stalo i tento týden – šéfka Lisa Su totiž prozradila něco k chystaným grafikám, které mají ještě letos vyjít.  

Chystaný highendový Radeon bude mít novější architekturu než Navi, „next-gen“ RDNA

V konferenci k finančním výsledkům obvykle padají otázky o maržích a podobných věcech, ale tentokrát se analytik David Wong (z Nomura Instinet) optal zpříma na to, jaká AMD hodlá ve zbytku roku 2020 vydat pro PC a data centra, a také dostal relativně užitečnou odpověď. Lisa Su totiž odpověděla, že letos (v roce 2020) přijde nějaká forma „refreshe“ v nabídce grafik s architekturou Navi/RDNA. A zároveň také, že letos vyjde i „next-gen architektura RDNA“, což by mělo znamenat patrně druhou generaci architektury RDNA.

In 2019, we launched our new architecture in GPUs, it’s the RDNA architecture, and that was the Navi-based products. You should expect those will be refreshed in 2020 and we'll have our next-generation RDNA architecture that will be part of our 2020 lineup.

Pokud jde o druhou část této informace, tedy to o „next-gen RDNA“, mluvila Lisa Su podle všeho o tom, čemu jsme dosud říkali „highendové Navi“, tedy o dalším výkonnějším modelu GPU, který nyní v nabídce AMD chybí nad kartami Radeon RX 5700 XT. Že se takový highendový – nebo alespoň výkonnější, než je dnešní nejvyšší model Radeonů – chystá, to AMD potvrdilo už zkraje měsíce. Ovšem to ještě nebylo jasné, zda nejde jenom o stejnou architekturu, jaká je v nynějším Navi, jen s více stream procesory a vyšším TDP.

Ale teď Lisa Su již hovořila přímo o „příští generaci“ RDNA, což znamená, že architektura tohoto „velkého Navi“ bude už aktualizovaná – může tedy mít vyšší efektivitu a/nebo výkon. To by AMD docela potřebovalo, vzhledem k tomu, že tento čip přijde na trh o rok později než původní Navi a bude asi muset brzo čelit 7nm Nvidiím. Také se tím otevírá možnost, že toto nové GPU už bude podporovat akceleraci ray tracingu jako Nvidia Turing/GeForce RTX.

Web VideoCardz k tomuto dodává už neoficiální informaci z vlastních zdrojů, podle níž by prý toto GPU mohlo vyjít nebo být odhalené okolo Computexu (začátkem června). Ovšem samozřejmě se na to nelze spoléhat. Protože to bude už téměř rok po vydání Navi, je hodně pravděpodobné, že tyto nové grafiky budou již zařazené do nové generace, která by se mohla jmenovat Radeon RX 6000.

Roadmapa architektur GPU AMD z E3 2019 Roadmapa architektur GPU AMD z E3 2019: na vylepšeném 7nm procesu by měla přijít druhá generace architektury RDNA. Highendový Radeon, který letos vyjde, by tedy už mohl být založen na RDNA2

Navi dostane letos refresh – RX 6000?

První část výroku, v které Lisa Su mluvila o „refreshi“, asi do tohoto zapadá. Web Tom's Hardware se AMD ptal na vyjasnění a to mu potvrdilo, že letos vyjde jednak nové GPU s onou novou architekturou, kdežto první část o refreshi“ se týká odlišných produktů, ne oné nové generace RDNA a tzv. „velkého Navi“. Kromě tohoto nového highendu tedy separátně přijdou další grafiky, které mají být „refresh“. Toto asi znamená nové karty, ale založené na už existujících čipech. V těchto nepůjde o novou architekturu RDNA2, ale zřejmě ani o nějaké vylepšení RDNA1 (něco jako RDNA1+) v tom smyslu, jako byl 12nm Zen+ v Ryzenech 2000.

Onen refresh by tedy mohl znamenat buď přidání nových modelů do stávající řady RX 5000 – například lowendový Radeon RX 5300. Druhou a asi pravděpodobnější možností je, že zde AMD mluví o vydání nových modelů nahrazujících řadu RX 5000, tedy že by podobně jako u refreshe Polarisu (nebo u Nvidie refreshe Turingu) přišly karty Radeon například RX 6500 (XT), RX 6600 (XT) a RX 6700 (XT), které by měly stejné 7nm čipy Navi, ale třeba by běžely na o něco vyšších frekvencích. Tyto karty by pak zajistily nižší část nabídky grafik, zatímco nad nimi by vyšší segmenty pokrylo ono nové GPU s „next-gen“ architekturou.

AMD GPU Radeon BGA Navi 10 1600 7nm čip Navi 10 z Radeonů RX 5600 XT až 5700 XT

Nové GPU pro servery?

V druhé polovině roku má AMD podle informací v konferenčním hovoru také vydat nějaké nové GPU produkty pro datacentra. Tyto ovšem asi nemusí souviset s před chvílí probíraným highendovým GPU na hraní. Před časem totiž prosákly informace o čipu Arcturus s 8192 shadery, který ale zřejmě vůbec nemá hardware pro herní grafiku a byl by tedy čistě jen pro výpočty. Datacentrové novinky by tedy asi mohly být něco založené na této specialitě, takže pro nás nebudou relevantní. Nicméně zde máme prozrazeno, kdy je čekat, neboť AMD tímto říká, že by se neobjeví již v první půlce roku.

Víc informací snad bude 5. března

Více bychom se mohli dozvědět za několik málo týdnů. AMD totiž řeklo, že více informací k těmto chystaným produktům bude sděleno na konferenci Financial Analyst Day, která se bude konat 5. března (pro přeshraniční čtenáře: marca). Z akce bude přímý přenos na stránkách AMD (a nejspíš i na YouTube). Řeč zřejmě má být přímo i o GPU, takže AMD snad odhalí nějakou roadmapu a načrtne zhruba, jaké nové Radeony se v roce 2020 objeví v obchodech. Pokud má VideoCardz pravdu a onen highednový Radeon s aktualizovanou architekturou RDNA („RDNA2“?) má být odhalen na Computexu 2020, pak by možná mohlo AMD vydat nějaký teaser a trošku ho poodhalit, aby zákazníky navnadilo a třeba trochu odradilo od nákupů konkurenčních karet.

Omezuje rozlet AMD to, že nestíhá vyrábět?

Mimochodem, v poslední době se objevují dohady, zda AMD není v expanzi procesorů Ryzen (a Epyc) a 7nm Radeonů omezeno tím, kolik čipů pro něj je TSMC schopné vyrobit. Jinými slovy, že „prodá všechno, co vyrobí“ a prodeje nejsou vyšší proto, že víc nezvládne. Zde je asi částečně podceňována kapacita továren TSMC, ovšem je pravda, že jejich produkci konzumují zejména další klienti jako výrobci mobilních SoC. Analytici se v konferenčním hovoru na tuto věc ptali, ovšem otázka a odpověď nejsou bohužel příliš konkrétní.

Procesor AMD Ryzen 3000 kremikovy cip Matisse na 7nm procesu TSMC Fritzchens Fritz 08 7nm křemík vyrobený TSMC z procesoru AMD Ryzen 3000 (Zdroj: Fritzchens Fritz)

7nm křemíkový čip vyrobený TSMC z procesoru AMD Ryzen 3000 (fotogalerie)

Srini Pajjuri z SMBC Nikko Securities America se zeptal, jestli je AMD připravené na to, kdyby byla poptávka po 7nm čipech vyšší, než plánovalo – a tedy zda by mu taková příležitost neupláchla kvůli tomu, že na nově objednané wafery se dlouho čeká. Na toto Lisa Su odpověděla, že zde je důležité předpovědět poptávku správně a že se snaží to udělat co nejlépe. Dostupnost 7nm waferů je sice podle ní „těsná“, ale nikde nebylo řečeno nic o tom, že by aktuálně AMD nemělo dostatek waferů.

TSMC has supported us very well through the first couple of quarters of our seven-nanometer ramp here in 2019. I think, as we go into 2020, there will certainly be a significant growth for us in seven nanometer. You know, our current visibility supports the revenue guide that we gave you.

It is fair to say that wafer supply is tight, and so, you know, it's really, you know, important for us to be planning well with our customers, and that's what we're working on.

Nyní údajně 7nm procesory a GPU tvoří asi polovinu tržeb, podíl se letos má ještě zvýšit. Z odpovědi Lisy Su vyplývá, že momentálně má AMD nasmlouváno minimálně takové množství waferů, které je třeba pro naplnění 28–30% růstu tržeb, který na rok 2020 předpokládá. Vzhledem k tomu, že momentálně jsou všechny 7nm Ryzeny 3000 v obchodech dostupné skladem (a ani Radeony Navi nechybějí), si proto myslím, že domněnky, že AMD je limitováno nedostatečnou kapacitou výroby, spíš nejsou pravdivé. A určitě tedy nebude objemem výroby u TSMC omezený Epyc Rome, který coby serverový procesor s poměrně nízkým objemem prodávaných kusů potřebuje relativně nejméně waferů a přitom z nich v rámci 7nm portfolia generuje asi relativně nejvíce tržeb.

Finanční výsledky AMD za Q4 a celý rok 2019 (prezentace)

 

Byl pro vás článek přínosný?