Hlavní navigace

Jako OLED za míň: První TV s Dual-Cell LCD obrazovkou ULED XD bude letos v létě

19. 1. 2020

Sdílet

Už je to kupodivu rok, co jsme zde psali o technologii obrazovek přesněji ULED XD, s kterou přišla firma Hisense. Nejde o obdobu OLED, ale jen o vylepšení LCD panelů, ale zato potenciálně hodně velké – kontrast by měl být srovnatelný ne-li lepší, při jasu mnohem vyšším. Nyní to vypadá, že se tato technologie dostane do televizí ještě letos a současně s tím máme podrobnosti o parametrech, které by měly přinést.  

ULED XD neboli Dual-Cell LCD

Pro připomenutí: ULED XD (neplést s jen ULED, to by měla být prostá LCD obrazovka s kvantovými tečkami a LED podsvícením) je aplikace nápadu, s nímž přišel v roce 2016 Panasonic: zkombinování dvou různých LCD matric položených precizně na sobě pro zvýšení kontrastu a výrazné snížení jasu černé. Ta se tak může velmi přiblížit tomu, jak vypadá na OLED, ačkoliv jde stále o LCD s podsvícením.

Princip je trošku podobný jako u zónového stmívaného posvícení. Vrchní LCD matrice je barevná a klasicky ovládá odstín pixelů, pracujíc s bílým světlem přicházejícím z podsvícení. U normálního LCD by byl problém, že při zobrazení černé by z podsvícení pořád prosvítalo relativně hodně světla, takže místo černé dostanete šedou (jak asi víte, LCD zobrazující černou pořád docela slušně svítí, když se podíváte potmě). Zde přichází ke slovu ona druhá matrice. Jde o LCD se svou vlastní sadou pixelů, ale v toto případě stačí, když je každý pixel černobílý (pracující jen s jasem, tedy ve škále šedé). Tato matrice je uložená mezi primární matricí a podsvícením.

Dual Cell LCD panel Panasonic Cnet Schéma Dual-Cell LCD panelu podle Panasonicu (Zdroj: Cnet)

Úkolem této matrice je totiž přivírat pixel tehdy, pokud mají být zobrazené tmavé odstíny. Při černé tak světlo zablokuje nejen barevný pixel, ale předtím se ještě zavře pixel i na této vnitřní černobílé matrici, která tak ovládá jas. Kombinace dvou překážek pro světlo vede k mnohem dokonalejší redukci jasu pro černou barvu. To je celý zázrak, podle parametrů je ale zdá se velice účinný. Tato technologie se také označuje jako Dual-Cell LCD (Panasonic měl také označení Megacon, Innolux zase Megazone). Ale firma Hisense, která ji nasazuje ve svých highendových televizích, ji hodlá říkat ULED XD.

Hisense XD9G: první Dual-Cell LCD televize přijde tento rok

A na světový trh by to mělo přijít letos. První televize s takovouto obrazovkou bude model Hisense XD9G, což bude televizor s úhlopříčkou 65 palců a systémem Android TV. Mělo by zřejmě jít o 4K televizor, přičemž druhá matrice má poloviční rozlišení Full HD. Toto znamená, že ovládání jasu probíhá s polovičním rozlišením, a displej tak má vlastně lokální stmívání v zónách o rozměru 2×2 pixely. Takto to bylo u prototypů a původně se uvádělo, že komerčně nabízené ULED XD televize už budou mít rozlišení jasové matrice stejné, takže zóny budou o velikosti 1×1. V praxi už to asi je skoro jedno, 2×2pixelové zóny (kterých je tak přes 2 miliony) by měly přinášet většinu užitku plného rozlišení. „Halo“ z rozsvícené zóny by mělo být rozeznatelné jen s lupou, proti klasickým velkým zónám u FALD a Mini LED obrazovek.

Hisense XD9G s Dual Cell LCD obrazovkou ULED XD Hisense XD9G, první televize s Dual-Cell LCD obrazovkou ULED XD

ULED XD televize XD9G bude kromě této 2K matrice pro ovládávání jasu mít zóny i v samotném podsvícení – to bude mít samo 132 stmívatelných zón. Toto může ještě trošku zlepšit ovládání jasu, ale hlavně se asi ušetří spotřeba a zahřívání. Při HDR scénách nebude jas muset jet všude kompletně naplno, jen aby většina světla jenom ohřívala přivřené pixely vnitřní černobílé matrice.

Při plném jasu HDR obsahu dosáhne tato televize přes 1000 cd/m², což je o dost víc, než co jsou schopné vysvítit OLED televize (ale o nic víc, než jiná HDR LCD s méně sofistikovanou manipulací jasu podsvícení). Díky stmívání podsvícení na úrovni 2×2 pixelů je dosažen kontrast 1 000 000:1. Jas černé by tedy měl být jen 0,001 cd/m². Panel by díky filtru z kvantových teček měl pokrývat 100 % barevného prostoru DCI-P3 a 84 % Rec.2020. Zřejmě by také panel měl být 120 Hz. Podporováno bude HDR10+, Dolby Vision, ale také třeba Dolby Atmos. Televizor bude mít mikrofony pro hlasové ovládání a Google Assistanta.

Konkrétně se Hisense XD9G má začít prodávat v třetím kvartále roku, tedy v létě. Cena nebyla sdělena, ale údajně má být nižší než u OLED televizí, kterým ULED XD/Dual-Cell LCD má údajně směle konkurovat kvalitou obrazu.

Prototyp ULED XD televize na CES 2019 Cnet Prototyp ULED XD televize na CES 2019 (Zdroj: Cnet)

Technologie obrazovek Dual-Cell LCD neboli ULED XD (fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?