Hlavní navigace

Podívejte se na mapy, atlasy a glóby staré stovky let. Jsou online

Sdílet

Pokud jste se již nasytili 80 let starých leteckých snímků Československa a chtěli byste ještě hlouběji do historie, máme pro vás další tip. Na stránkách chartae-antiquae.cz nadejte bezmála 64 000 archivních map, glóbů nebo atlasů z celého světa. Web provozuje Michal Talich, jeden z vědců VÚGTK, s cílem digitalizovat cenné kartografické záznamy. Ve sbírce má přitom velké klenoty. Můžete se například podrobně podívat, jak to u nás vypadalo před třemi sty lety. Müllerovy mapy Čech a Moravy vznikaly mezi lety 1712 až 1722. Na ně pak za Rakousko-Uherska navázaly ještě podrobnější vojenské mapy, které vznikaly ve třech etapách během 18. a 19. století.

V mapových sbírkách se neorientuje příliš snadno. Na této stránce najdete odkazy na různé vrstvy včetně jejich popisu o měřítku, stáří a autorech. Klikejte vždy na tzv. georeferencované vrstvy, ty jsou správně zarovnané s dnešními mapami, takže si můžete snadno najít oblast na základní nebo ortofoto mapě (letecké) a pak přepnout vrstvu zpět na historickou. Na hlavní stránce jsou pak ještě ony desítky tisíc různých map, u kterých ale často chybí georeference, takže se v nich hůře orientuje.

Parádní glóby a atlasy

Putzgerův historický školní atlas z roku 1918 ukáže Evropu v obdobích od Římské říše a stěhování národů až po první světovou válku. Ottův zeměpisný atlas ukáže celý svět v období naší první republiky, kdy nám ještě patřila Podkarpatská Rus. V archivu jsou i starší, často latinsky psané atlasy. Třeba ten od Gerharda Mercatora z 16. století, jehož model vykreslení kulaté Země na ploše využíváme dodnes.

Ve sbírce ovšem najdeme i řadu glóbů, které kontinenty zobrazí věrně, nebo přesněji – relativně věrně vzhledem k době vzniku. Nejstarším zveřejněný glóbus tam pochází od Isaaca Habrechta z roku 1621, ale je velmi špatně čitelný. Krásný kousek je zejména od Vincenza Coronelliho z roku 1690, kdy ještě Austrálie byla Novým Holandskem. Nejnovějším glóbem zpracovala pražská ÚSGK v roce 1955. V přehledu jsou také modely Měsíce a Marsu od Camilleho Flammariona a několik ručně kreslených hvězdných map. Coronelli bodoval i zde. Jen si u těch glóbů nezapomeňte v pravém horním rohu odškrtnout Hranice. Pletou nejen u těch vesmírných, ale i zemských.

Zdroj: Chartae antiquae, díky za tip Kamilu Zmeškalovi

Byl pro vás článek přínosný?