Hlavní navigace

Historie televizorů Sony: od přistání na měsíci po deset let pokusů s OLEDem

26. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sony se v televizorech řady nazvané A1 konečně pustilo do OLED. Je zajímavostí, že jednak nejde o tu nejvyšší vlajkovou loď, kterou je model Bravia ZD9. Televizi s OLEDem navíc představil už před deseti lety. Sony k tomu vydalo zajímavou infografiku mapující vývoj televizorů za poslední století.

Televizory ušly dlouhou cestu od svého prvotního zrození v 19. století, kdy vědci poprvé odhalili způsob, jak přenášet obraz a zvuk. První film s titulem „Making a Living“ vznikl roku 1914 a představil se v něm Charlie Chaplin. V roce 1926 se Johnu Logie Bairdovi zdařil první přenos obrazu lidského obličeje v pohybu prostřednictvím radiového signálu. V onom okamžiku se zrodil fenomén televize.

tv8301

Z původní objemné (ale přesto přenosné) televize Sony TV8-301 s černobílou obrazovkou (z roku 1960) vyvinuli ultra tenký televizor řady Bravia A1 OLED, které umí vydávat zvuk přímo displejem.  Sony bylo založeno v roce 1948 a o dvacet let později se objevil první barevný televizor Trinitron, model KV-1310. Akorát rok předtím, než došlo k největší televizní události té doby – přistání Neila Armstronga na Měsíci.

sony-history-leaflet_cz_web

V roce 1996 se objevil první televizor s plochou obrazovkou (KV-28SF5). Tehdy měly ploché televize ještě podstatný nešvar, a to viditelnou horizonální i vertikální linku zhruba ve třetině obrazovky, která byla daní za zcela plochý obraz. Je trochu ironií, že o zhruba 20 let později se začnou některé televize zase ohýbat, tentokrát na druhou stranu, z konkávního do konvexního tvaru.

V roce 1997 představila Sony televizory Wega s vysokým rozlišením (KW-32HDF9). Nešlo samozřejmě o dnešní Full HD, nicméně pomocí obrazových technologií odpovídal výsledek čtyřnásobnému rozlišení HTSC.

Televizory s označením Bravia se objevily v roce 2005. Název je akronymem z „Best Resolution Audio Visual Integrated Architecture“, ale takovéto hříčky se slovy má snad každý výrobce. Bravia také už začala s Full HD a prvním modelem s tímto konečně opravdu vysokým rozlišením byl KDL-46X1000. V roce 2007 představila společnost Sony první malý OLED televizor na světě, model XEL-1. Trvalo to dalších deset let, než se objevil model Bravia A1.

sony_oled První OLED TV z roku 2007 byla spíše jen technologickou ukázkou

Chvíli předtím v roce 2014 se začala rozšiřovat 4K technologie, která nabízí minimální horizontální rozlišení obrazovky 3 840 pixelů. Narozdíl od 3D (kdo by chtěl u televize sedět v brýlích) má v kombinaci s vysokým dynamickým kontrastem HDR (2016) a dalšími technologiemi (Android, integrovaný přehrávač filmů a seriálů) šanci se u zákazníků postupně prosadit. Kvalita televizního vysílání tomu sice vůbec nepomáhá, ale pokud by si diváci měli měnit přístroje jen podle terestrického obsahu, mají už asi tak třetí set-top-box ke své postarší Oravě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.