Hlavní navigace

Hlasová navigace Seznamu je tady. Stahujte Mapy.cz pro Android a iOS

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aktualizováno 7. září 2016

Aktualizované aplikace jsou již veřejně dostupné. Do Play Storu pro Android se nové Mapy.cz dostaly brzy, v App Storu pro iOS se update objevil až dnes.

Původní článek z 1. září 2016

Dnes nezačal jen nový školní rok, ale také nová etapa na Mapách.cz. Seznam konečně zpřístupnil offline hlasovou (turistickou) navigaci pro všechny. Aktualizované aplikace již publikoval v Play Storu pro Android a App Storu pro iOS. Pár hodin, v případě iOS možná i dnů, možná potrvá, než se aktualizace objeví i u vás.

V betaverzi aplikace Mapy.cz je již hlasová navigace

Hlasová navigace byla více než měsíc v betatestu, kterého se zúčastnilo přes 6000 lidí. Jejich zpětná vazba pomohla aplikaci vylepšit. „Těmi, co turistickou navigaci testovali nejvíce, byli cyklisté, nicméně zapojila se i spousta řidičů a pěších. Díky jejich podnětům se nám podařilo vylepšit mnoho detailů, zlepšili jsme stabilitu aplikace, odstranili nepotřebné povely, upravili nastavení hlasu a přidali na výběr i syntetický hlas, tedy TTS technologii převádějící text na řeč,“ vysvětluje Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz.

 

K tomu mj. přibyla navigace v tunelech, takže aplikaci nesplete ztráta signálu GPS. Navigace funguje ve všech kontinentech kromě Asie. Jen v Česku a na Slovensku ale Seznam využívá vlastní model pro výpočet trasy. V zahraničí navigace běží na Open Source Routing Machine, který není tak přesný. Seznam ale pracuje na novém modelu i pro ostatní země.

A co dále přijde v budoucnu? Plně offline navigace. Zatím jsou offline jen mapové podklady nebo hlas, ale výpočet trasy vyžaduje připojení k internetu. Dále přibydou dopravní informace, navigace do pruhů nebo nové navigační hlasy, tedy funkce využitelné především v automobilech. Aktuální aplikace se hodí zejména pěším nebo cyklistům.

Byl pro vás článek přínosný?