Hlavní navigace

Hloupá válka mezi Googlem a Amazonem. YouTube teď nefunguje na Echo Show

7. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Děje se to zase. Není to poprvé, ale určitě ani naposledy. A není to specifikum Googlu, byť právě on je aktérem posledního případu. Googlu se nelíbí, jak Amazon implementoval YouTube do některých svých zařízení. Jmenovitě se jedná o Echo Show. Tento chytrý reproduktor s Alexou (a s obrazovkou), jenž byl poprvé odhalen v květnu, pohání Fire OS. Jak patrně víte, to je fork Androidu. S implementací měl Google problém už v září, kdy poprvé odstranil možnost přehrávat videa z YouTubu na Echo Show. Amazon byl tímto krokem překvapený a uvedl, že k takovému kroku neexistuje technický důvod a poškozeni budou hlavně zákazníci a zákaznice. Google ale tehdy v reakci pro The Verge řekl, že s Amazonem dlouho vyjednával a implementace stále porušuje podmínky služby.

Špatná implementace YouTubu? To už tady bylo

Nepřipomíná vám to něco? Je to už dávno, ale velmi podobně vypadající šarvátku sváděl s Googlem pro změnu Microsoft v roce 2013. Google pro Windows Phone odmítal vytvořit klienta pro YouTube, tak si jednoho naprogramoval Microsoft sám. Jeho aplikace byla brzy znefunkčněna s tím, že implementace porušovala podmínky používání.

Tehdy byl problém v tom, že aplikace nezobrazovala reklamy, zato podporovala stahování videí. To je výhra pro ty, kdo ji používají, ale jedná se o jasné porušení podmínek. Tomu tedy nebylo co vytknout. Microsoft aplikaci přepracoval. Videa pak klient stahovat neumožňoval, reklamy však stále nezobrazoval. Podle Microsoftu totiž Google vývojovému týmu odmítl poskytnout příslušné API.

YouTube

Následovala zpráva, že se firmy hodlají dohodnout a nabídnou světu novou aplikaci. Ta po pár týdnech přišla, jenže po pár hodinách začal Google přístup ke službě z nového klienta znovu blokovat. Tentokrát mu vadilo, že Microsoft aplikaci nenapsal v HTML 5, což bylo Microsoftu podivné, protože tento požadavek nesplňovaly ani oficiální klienty YouTubu pro iOS a Android. Tím historie skončila, YouTube na Windows Phone poté už oficiálně nevstoupil.

„My za nic nemůžeme. To ten druhý“

Zjevně kdyby vůle na obou stranách byla, mohlo to celé dopadnout jinak. Mojí teorií bylo, že Google nemá důvod podporovat konkurenci, je lepší ji zničit hned v zárodku. To se také stalo, Windows Phone dojel na nedostatek aplikací. Amazon je pak další velký soupeř Googlu, a to na poli cloudu, ale také v domácnostech. Obě firmy totiž produkují chytré reproduktory s hlasovými asistenty.

Echo Show tedy konkuruje Google Homu. Dnes už opět Echo Show k YouTubu nemá přístup. Od 1. ledna 2018 ho ztratí též přehrávač Fire TV, jak uvádí TechCrunch. Ukázalo se, že Google neměl tušení, že Amazon po pár týdnech přístup k YouTubu v reproduktoru obnovil. Poprvé Googlu oficiálně vadilo, že klient nepodporuje řadu běžných funkcí YouTubu.

Jenže situace se nevyřešila. Nová implementace od Amazonu obešla blokování přístupu, ale ke spolupráci s Googlem podle všeho nedošlo. Ten následně přístup ke službě z reproduktoru opět zablokoval a brání se tím, že jeho zpětná vazba vyslyšena nebyla a podmínky používání YouTubu jsou nadále porušovány. Amazon reaguje, že zobrazuje normální webovou verzi, takže není důvod, aby na zařízeních nefungovala. Ačkoli se jedná o hloupou hádku, tento (zatím) poslední argument je validní.

Amazon versus Google

Je pravděpodobné, že potyčka mezi dvěma firmami představuje spíše vyvrcholení dlouholeté rivality. Můžete si totiž vzpomenout na říjen 2015, kdy pro změnu vyšlo najevo, že Amazon přestane ve svém obchodě prodávat také některé produkty (nejen) od Googlu, viz článek Za dva týdny Amazon přestane prodávat Chromecast a Apple TV. Protože může. Chromecast na Amazonu dodnes nekoupíte.

https://twitter.com/stevecarney/status/938445843014832128

Amazon totiž vykázal streamovací zařízení, která nepodporují službu Prime Video. Zařízení s Google Castem pak obsah z Prime Video nemohou přehrát. Před pár týdny pak z nabídky obchodu zmizela některá zařízení značky Nest. Došlo k tomu řádově dny po zahájení blokování YouTubu na Echo Show. Proč by prodejci vadily termostaty? Problém patrně leží jinde.

Závěr

Co dodat? Nemá smysl situaci zdlouhavě komentovat. Dvě obrovské technologické firmy soupeří a činí si naschvály, přičemž ve výsledku to jako obvykle odnesou zákaznice a zákazníci. To, že si ze mě Google svého času udělal rukojmí v souvislosti s Windows Phonem, mi vadilo natolik, že jsem s jeho některými klíčovými službami jako Gmail skončil.

https://twitter.com/jkhere4all/status/938169704958562305

Ale zase bych nerad, abychom si nalhávali, že se to nemůže u jiné firmy (libovolné velikosti) stát. Může. Je to jen o tom, dát firmě najevo, že se vám její chování nelíbí, pokud se začne naklánět nevhodným směrem. V případě gigantů jako Google a Amazon platí, že mají velkou moc někomu dokázat, že si mohou dělat, co se jim zachce.

Byl pro vás článek přínosný?