Hlavní navigace

První hmyzí dron vzlétl. Pomohl mu v tom laser (video)

21. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pět inženýrů z Washingtonské univerzity chtějí vytvořit miniaturní dron, který by mohl sloužit například u záchranných misích v místech, kam člověk nemůže a kam se velký dron nedostane. Inspiraci proto našli v hmyzí říši. Jejich dron RoboFly je prvním v dané kategorii, který dokázal vzlétnout i bez drátů. Konkurenční RoboBee z Harvardu byl vázaný na tenké drátky, RoboFly ke kompletně bezdrátový. I tak je ale technologie v plenkách a v současnosti reálně nepoužitelná.

RoboFly ve vzduchu vydrží jen zlomek sekundy. Mávání křídel je energeticky hodně náročné (a vrtule v takové velikosti použít nejde) a dron si při své hmotnosti srovnatelné s párátkem nemůže dovolit velkou baterku. Je proto napájen fotovoltaickým článkem.

Jenže okolní světlo nedokáže dodat potřebný výkon, a tak na RoboFly zamířil okem neviditelný laser. Na panelu vybudí napětí 7 V, které dron převede na 240 V. A protože laseru zatím chybí navádění, jakmile dron vyletí, článek zůstane neosvětlen a dron opět spadne.

Vědci připouští, že laser (a to ani naváděný) nebude pro praktické účely ideální a v budoucnu chtějí využít rádiové vlny. Zároveň do RoboFly chtějí přidat různé senzory a řadiče, díky kterým by dron dokázal autonomně pracovat v terénu.

Byl pro vás článek přínosný?