Hlavní navigace

Hoax na Nově. Policie jde po pirátovi, jenž způsobil škodu 16 milionů

14. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před měsícem spustila televize Nova velkou pirátskou aféru týkající se filmu Kájínek. Velmi zaujatou  zprávu jsme hned nato zkritizovali. Česká protipirátská unie nahlásila policii další případ velkého pirátství a na Nově je z toho opět tendenčně vedená kauza, že stahování = pirátství. Dokonce zareagovala i sama ČPU, která zprávu ve svém prohlášení uvedla na pravou míru. Viz cpufilm.cz.


Fakta

Česká protipirátská unie už v listopadu 2010 vyzvala provozovatele stránek se streamovanými seriály, aby jejich provoz ukončil. Dnes už třiadvacetiletý muž z Prostějova na žádost nereagoval a ČPU proto předala případ k policii.

Unie vyčíslila škodu na 15 743 720 Kč. Zjistila totiž, že dané soubory byly přehrány 1 528 788× a fiktivní škodu vypočetla tak, že jedno zhlédnutí epizody seriálu vynásobila 10 Kč (cena „legitimní distribuční rozmnoženiny“), případně zahrnula škodu „v symbolické výši minimální ceny licence u těch sérií, u kterých počet zhlédnutí zjištěn nebyl“.

Stránky, jejichž adresu zatím neznáme, pouze zpřístupňovaly obsah odjinud pomocí vložených (embedded) přehrávačů. Což samo o sobě není problém a české právo do takových případů zatím nevidí.

Oživeno: předmětem kauzy je pravděpodobně web serialovysvet.cz. Popis i adresa majitele webu sedí se zprávou ČPU.

Serialovysvet.cz
Po webu serialovysvet.cz už jde policie

Ale podle ČPU mladík tyto seriály i sám uploadoval na vzdálené servery. Konkrétně jsou zmíněny tituly jako Přátelé (The Friends), Jak jsem poznal vaši matku (How I Met Your Mother) nebo Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory). Jen epizody čtvrté sezóny TBBT si pustilo téměř 650 000 lidí. Muž přitom vydělával díky reklamě a odměnám za uploadování. Další zdroj příjmů byl prodej triček a odznaků s motivy seriálu.

Prostějovská policie proto muže obvinila ze spáchání trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi podle § 270 odst. 1, 3 písm. a) trestního zákoníku. Hrozí mu trest odnětí svobody v rozmezí tří až osmi let, trest propadnutí věci, nebo peněžitý trest. Dále má soud rozhodnout o nároku k náhradě škody a vydání bezdůvodného obohacení.

Verze na Nově

Z výše uvedeného je jasné, proč byl muž obviněn. Je podezřen z toho, že vedl stránky, na který obsah nejen vkládal z externích zdrojů, ale zároveň soubory sám nahrával. Že je muž odněkud stahoval, je pravděpodobné, to však není předmětem obvinění. A dle zprávy ČPU šlo o seriály. Být to filmy, fiktivní škoda by se při 1,5 milionu zhlédnutích vyšplhala výš, klidně až třicetinásobně. Jako třeba loni v lednu v libereckém případu.

pirát

Co píše Nova (pro jistotu ještě screenshot)?

Mladík stahoval z internetu filmy a hudbu. Porušoval autorská práva a napáchal škodu za téměř 16 tisíc!

Je možné, že mladík stahoval filmy, hudbu, dokonce i králíky z kůže, ale kvůli tomu obviněn nebyl. Autorská práva údajně porušoval, ale škoda byla téměř 16 milionů. Ty tisíce se vysvětlí později.

 

Za porušování autorských práv mu hrozí až pět let vězení, uvedla ve středu policejní mluvčí Marta Vlachová.

Dle informací ČPU mu hrozí až 8 let vězení.

„Kriminalisté zjistili, že třiadvacetiletý muž z Prostějova bez toho, aby měl uzavřenu licenční nebo podlicencí smlouvu s autory, umělci, výrobci zvukově obrazových záznamů a dalšími držiteli licencí, od října 2010 do května 2011 stahoval z internetu jejich díla. Ta pak zveřejňoval na zpoplatněných internetových stránkách,“ uvedla mluvčí.

Zde se konečně dozvídáme část pravdy – autorsky chráněná díla byla nelegálně zveřejňována.

Česká protipirátská unie škodu předběžně vyčíslila na 15 744 tisíc korun.

ČPU vyčíslila škodu na 15 744 000 korun. Redaktor TN.cz si zřejmě libuje ve slovních hříčkách jako patnáct tisíc tisíc. Proto vznikla chyba v perexu.

Za tento čin mu může hrozit trest od šesti měsíců do pěti let, peněžitý trest nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.

Oproti vyjádření ČPU se rozsah možného trestu odnětí svobody liší. Čí verze je správná, zatím nevíme.

Komentář

Je smutné, že Nova znovu zprávu pojala tak, jako by stahování bylo nelegální. Jak už jsme si vysvětlili u Kájínka, v některých případech tak tomu může být. Paragraf 29 Autorského zákona totiž počítá s tzv. třístupňovým testem, který vymezuje případy, kdy můžeme dílo pro osobní potřebu stáhnout (tj. vytvořit kopii).

Omezení práva autorského jsou dovolena jen ve zvláštních případech stanovených v tomto zákoně; nesmějí být vykládána způsobem, který by narušoval běžný výkon práv autorských a který by byl neospravedlnitelně na újmu oprávněným zájmům autora.

Vágní formulaci lze vyložit několika způsoby a ani právníci se v pojetí paragrafu neshodují. Je také možné, že by se stahování The Big Bang Theory a How I Met Your Mother nevešlo do dalšího paragrafu, neboť jde pravděpodobně o díla, která u nás nebyla vysílána. To se nesmí.

Ve skutečnosti u nás ale nikdo nebyl kvůli pouhému stahování čehokoliv obviněn a zřejmě dlouho ani nebude. Majitelé práv jdou zatím jen po těch, kteří sdílejí. A dle našich informací to není boj úspěšný.

Další informace doplníme, až budeme vědět více. V době psaní ještě ČPU nestihla odpovědět na naše dotazy.

Byl pro vás článek přínosný?