Hlavní navigace

HomeOS – ovládejte zařízení v obýváku přes smartphone z práce

4. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Technologie už jistě dospěly do stádia, kdy je možné ovládat různé zařízení na dálku. Toho by se určitě dalo využít i doma, jenže jakou k tomu použít aplikaci?

V dnešní době již samozřejmě existují firmy, které na zakázku dokáží dát celému domu duši ovladatelnou přes smartphone (ovládání dveří, světel, termostatu, elektronických spotřebičů) a ještě vám změří, kolik vás právě stojí spotřeba elektřiny či plynu. Za takový luxus ale musíte těžce zaplatit.

 

Projekt HomeOS je sice zatím ve stádiu prototypu, ale již nyní předvádí uspokojivé výsledky. Sice vám zatím nedokáže připravit podrobnou statistiku o nákladech na provoz vaší domácnosti, ovládání spotřebičů, rozsvěcení/zhasínání světel, otevírání dveří či kontrolu bezpečnosti domovu přes IP kamery zvládá bez problémů. Vývojáři mysleli především na bezpečnost proti zneužití. Jak je znázorněno na videu, uživatel si může velmi podrobně nastavit, kdo a kdy bude mít k jakému spotřebiči přístup.

" frameborder="0" allowfullscreen>

Zatím se bohužel neví, zda bude aplikace k dispozici pouze pro operační systém Windows Phone, či se následně rozšíří i dále a jestli jí vývojáři uvolní zdarma či za jakou cenu. Na to je ještě brzy. Zaujala by vás podobná aplikace?

Zdroj: Microsoft Research

Byl pro vás článek přínosný?