Hlavní navigace

HomePlug a adaptéry Powerline aneb ne každá tiskovka musí být PR hrůza

8. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Powerline adaptéry jsou speciální zařízení, která se zapojují do klasických elektrických zásuvek. Po elektrických rozvodech se poté kromě elektrické energie přenáší také datové pakety, stejně jako v klasické počítačové síti. Výhody takového řešení jsou zřejmé – nemusíte natahovat žádné další kabely nebo instalovat bezdrátové přístupové body, a přesto dokážete propojit celou domácnost vysokorychlostní počítačovou sítí s rozumnými náklady.


Jak probíhá přenos dat

PLC je zkratkou pro Powerline Communication a v češtině znamená komunikaci po elektrických rozvodech. Teorie přenosu je jednoduchá, datové pakety se přenáší na vysokých frekvencích, díky čemuž může na stejné síti fungovat jak přenos elektřiny, tak i dat.

Většina adaptérů se dnes řídí specifikací HomePlug AV z roku 2005, která definuje přenos dat do rychlosti 200 Mbit/s. Dle této specifikace pracuje například cenově výhodný adaptér TP-LINK TL-PA211. Při použití širšího frekvenčního spektra, které definuje vylepšená specifikace HomePlug AV2, dokáže výkonný model TP-LINK TL-PA511 dosáhnout přenosové rychlosti až 500 Mbit/s.

TIP: Na základě specifikace Homeplug AV můžete spojit různé modely adaptérů od stejného výrobce (při párování adaptérů různých výrobců může dojít k rapidnímu poklesu přenosové rychlosti). Spárovat můžete i adaptéry splňující různé specifikace, HomePlug AV2 je totiž zpětně kompatibilní se zařízeními HomePlug AV. Nezapomeňte, že rychlost přenosu se bude vždy řídit pomalejším z adaptérů.

Původní specifikace HomePlug 1.0 známá ze starších produktů dosahovala pouhých 14 Mbit/s. Taková rychlost pochopitelně uživatelům nestačila, v důsledku čehož tato technologie v minulosti neměla šanci konkurovat klasické počítačové síti, a to jak svou rychlostí, tak stabilitou. Dnešní adaptéry nabízí rychlosti mnohonásobně vyšší a bez problémů dostačují pro streamování HD filmů a rychlý přenos dat. Dokáží tak bez problémů klasickou síť nahradit.

Vybrané adaptéry nabízejí také funkci bezdrátového přístupového bodu. Jiné, například TP-LINK TL-PA251, obsahují integrovanou elektrickou zásuvku a neomezují tak zapojení dalších spotřebičů.

TIP: Pokud víte, že nemáte dostatečný počet zásuvek, volte vždy adaptéry s možností zachování přístupu k zásuvce.

TP-Link Powerline TP-Link Powerline TP-Link Powerline TP-Link Powerline TP-Link Powerline TP-Link Powerline TP-Link Powerline TP-Link Powerline TP-Link Powerline TP-Link Powerline 

Kdy najdou adaptéry uplatnění

Možná se ptáte, k čemu je vlastně přenos po elektrických rozvodech, když existuje bezdrátová síť. Jenže ani ta není všemohoucí a průchod stěnami značně zeslabuje signál, který se navíc velmi obtížně šíří nad a pod přístupový bod. Horní a dolní patra domu tak mohou mít se signálem značné potíže. Pokud tedy nechcete provrtávat stropy v domě a složitě natahovat kabely, přijdou vám vhod právě powerline adaptéry.

Jednoduše stačí připojit adaptéry do zástrčky, spárovat je a připojit k nim počítač, síťový disk, televizor, DVD přehrávač, herní konzoli či jakékoli kompatibilní zařízení se síťovým rozhraním. Adaptéry společnosti TP-LINK jsou navíc vybaveny funkcí QoS pro upřednostnění streamovaného videa či telefonování po VoIP síti.

O zabezpečení dat se postará 128bitové šifrování, jehož prostřednictvím jsou přenášená data chráněna.

TIP: V panelovém nebo činžovním domě dbejte na zabezpečení přenášených dat prostřednictvím jejich šifrování. Pokud byste tuto oblast podcenili, mohou se data v elektrické síti dostat i k vašim sousedům.

Adaptéry s integrovaným přístupovým bodem, mezi něž patří například model TL-WPA281, navíc nabízí možnost vybudování bezdrátové sítě i tam, kam běžně nedosáhne kabeláž ani signál domácího přístupového bodu. Vhodnou volbu při koupi adaptérů představuje startovací KIT, který obsahuje hned dva stejné adaptéry. Zakoupit můžete například KIT s velmi rychlými adaptéry TL-PA511, které dosahují přenosové rychlosti až 500 Mbit/s, nebo sadu TL-PA251 s adaptéry vybavenými zástrčkou.

 

TP-Link Powerline

 

 

Nezapomeňte zvážit kvalitu rozvodů

Stejně jako u bezdrátové sítě, i v případě přenosu dat po elektrických rozvodech rychlost přenosu klesá spolu s rostoucí vzdáleností. Vzdálenost místností však zpravidla není úměrná vzdálenosti elektrických rozvodů, které nemusí vždy vést optimálně. Adaptéry společnosti TP-LINK pracují na přenosové vzdálenosti do 300 metrů, což vám bez problémů postačí jak ve velkém bytě, tak v malém rodinném domku.

Rychlost přenosu dat závisí rovněž na kvalitě a stáří elektrických rozvodů v budově, vytížení elektrické sítě a rušení od různých spotřebičů. Přenosové rychlosti se tak v každé budově liší a díky režii přenosu nedosáhnete maximálních udávaných hodnot rychlosti přenosu, podobně jako je tomu na bezdrátové síti.

TIP: Powerline adaptéry byste neměli zapojovat do prodlužovačky či rozbočky, neboť v takovém případě může dojít k rapidnímu poklesu přenosové rychlosti vinou nepřímého zapojení.

O společnosti TP-LINK

TP-LINK je celosvětovým dodavatelem síťových produktů dostupných ve více než 100 zemích světa. Za dominantní tržní podíl na čínském trhu a pozici největšího světového poskytovatele WLAN řešení vděčí inovativnímu přístupu oddělení výzkumu a vývoje, efektivní produkci a kvalitnímu řízení. Portfolio společnosti TP-LINK zahrnuje bezdrátové směrovače a adaptéry, bezdrátové přístupové body, 3G směrovače, ADSL modemy, adaptéry pro zapojení do domácí elektrické sítě, IP kamery, print servery, SOHO/SMB směrovače a SOHO/SMB switche. Další informace naleznete ve webové prezentaci společnosti na adrese http://www.tp-link.com/cz/.

Byl pro vás článek přínosný?