Hlavní navigace

HomePlug AV2: gigabitové přenosy přes elektrickou síť

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vést datovou síť skrz tu elektrickou není žádnou novinkou. Už před deseti lety se několik výrobců dohodlo na vytvoření jednotného standardu. V roce 2001 vydali specifikace HomePlug 1.0 s teoretickou rychlostí 14 Mb/s. Stomegabitový Ethernet mohl zůstat klidný. O čtyři roky později vznikl formát HomePlug AV, který propustnost zvýšil až na 200 Mb/s. To už na domácí síť stačí s přehledem. Ale ani za pět let se nestačil vymanit ze škatulky exotického zboží, byť už existuje velké množství adaptérů a podporujících výrobců. Jen členů HomePlug Powerline Alliance je už kolem 70.

„Nevadí, ještě to zkusíme,“ řekli si. Na konci minulého týdne naznačili směr vývoje další verze HomePlug AV2. Bude kompatibilní s předchozími formáty včetně pomalejší a úspornější varianty HomePlug Green PHY, ale nabídne pětinásobný výkon. Propustnost 1 Gb/s je dnes v domácnostech vrcholem, i když bychom si určitě dokázali představit ještě rychlejší přenosy. O nárůst výkonu se zapříčinila technologie MIMO, kterou známe hlavně z bezdrátových sítí (802.11n). Signál se najednou posílá a přijímá více proudy najednou, v tomto případě nejspíš v různých spektrech.

Jedna síť vládne všem, proč ne ta elektrická. Zdroj: HomePlug

Další podrobnosti známy nejsou, specifikace mají být dokončeny až v polovině 2011. Pak by měla začít výroba a certifikace produktů. Zatím HomePlug ovládá okolo 80 % trhu s elektricko-síťovými-síťovými :-) přenosy se 45 miliony prodanými zařízeními. Jen letos certifikovali přes 200 produktů. Ceny nejlevnějších adaptérů začíná pod tisícem korun (viz Heuréka).

Zdroj: HomePlug (via HotHardware)

Byl pro vás článek přínosný?