Hlavní navigace

Honor dovezl už dva telefony bez Googlu: 9X Pro a 9A. Bude to ale mít těžké…

30. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Honor
Honor k nám začal dovážet smartphony bez služeb Googlu. Stalo se tak až více než půl roku po Huawei, který se poprvé osmělil začátkem roku s modelem Mate 30 Pro a do dnešního dne už jich má slušnou nabídku. To Honor vyčkával a snažil se spíše prodávat telefony, které ještě GMS mít mohly. Bylo to strategické rozhodnutí, neboť nabídka aplikací i stav ekosystému Huawei byly tehdy slabší než dnes. Stále sice nejsou ideální, ale rozhodně je vidět pokrok.

Honor tedy nechal vyšlapat cestu Huawei a nyní se přidává. Na začátku měsíce jsme psali o tom, že první vlaštovkou bude Honor 9X Pro. K ní se v nejbližší době přidá i levnější Honor 9A. S oběma telefony to ale Honor bude mít těžké.

Honor 9A bude stát pouze okolo 4 tisíc. Jde o 6,3" velký smartphone, který pohání MediaTek Helio P22 a 3 GB operační paměti, výbava čítá jen pomalejší Wi-Fi 802.11n (aka Wi-Fi 4) a pro nabíjení má obsoletní port microUSB. Výhodou je velký akumulátor o kapacitě 5000 mAh či tři sloty na karty (2× nanoSIM + microSD), ale konkurence třeba od Xiaomi je tady už dál. Pokud si ale chcete vyzkoušet život bez Googlu levně, proč ne.

Honor 6A Honor 6A

To Honor 9X Pro vypadá rozhodně lépe. Navíc je to model s atraktivní vysouvací přední kamerou. IPS displej má velikost 6,59" (opět tedy žádný kompakt) a pohání jej již slušný Kirin 810. Pro český trh byla zvolena paměťová verze s menší porcí RAM (6 GB), ale větším úložištěm (256 GB), celosvětově existují ještě varianty 8/128 a 8/256.

Wi-Fi je již svižné (802.11ac) a nechybí ani USB-C. Akumulátor má kapacitu 4000 mAh a čtečku otisků prstů najdete na boku. Fotoaparát sestává ze tří čoček, vedle hlavního 48Mpx snímače můžete využívat ultraširokoúhlou čočku a detektor hloubky ostrosti. Vysouvací selfie kamera má 16 Mpx. Bohužel přijde na trh se starším Androidem 9.

Honor 9X Pro

Má tu ale dva konkurenty z vlastní stáje. Předně se stále prodává výborný Honor 20 Pro, loňská vlajková loď v ceně od 11 tisíc. Což je stále více, než za kolik se zřejmě bude prodávat 9X Pro (odhaduje se 8000 Kč), ale muziky dostanete o hodně více. A to nehledě na přítomnost či nepřítomnost Googlu.

Tip: Honor 9X: nejvýhodnější vysouvák na trhu (recenze)

Dále je tu povedený Honor 9X (bez Pro), který je prakticky stejný. Pravda se slabším procesorem, jeho Kirin 710 má proti Kirinu 810 zhruba poloviční výkon, ale třeba kamera je zcela stejná a výbava velmi podobná. Za výrazně nižší cenu tak můžete mít stejný – jen méně výkonný – telefon včetně služeb Googlu. Honor 9X nyní ve slevě pořídíte za cenu od 5190 Kč.

Možná není úplně fér srovnávat telefony Honor s GMS a bez GMS, nicméně prodávají se tu a nelze je ignorovat. Huawei je v pozici, kdy jeho poslední top model s GMS je rok starý P30 Pro a od té doby vydal už dvě lepší novinky. Honor naopak stále prodává slušné telefony s Googlem, čímž si nástup smartphonů s HMS trochu kazí.

Tip: Huawei se chystá na éru po Googlu. Uživatelé Androidu se bez něj prý obejdou

Honor v ekosystému HMS a App Gallery

Na HMS a ekosystému vůbec pracuje spíše Huawei a Honor se tak musí spoléhat na něj (odhlédněme na spojení obou firem, na lokálním trhu jde o oddělené značky). Aplikace od Googlu už na těchto telefonech nebudou zřejmě nikdy, nicméně poštovní schránku na Gmailu si prostřednictvím jiné aplikace normálně přidat lze.

Je podle vás v App Gallery již dost aplikací?

U některých aplikací je zase instalace ztížená tak, že není v App Gallery i když by mohla, což je třeba případ Facebooku (zrovna tohle nevadí, existují lepší sociální sítě, navíc nainstalovat jde i tak poměrně jednoduše).

DT24

Problém je také s bankovnictvím, kde se na většinu bank stále čeká. Huawei se prý snaží domluvit hlavně s tvůrci lokálních aplikací a jejich nabídka je závislá i podle SIM karty. S českou kartou dojde k aktivnímu nabízení českých aplikací. Náhradu za Google Mapy tak třeba řeší velmi slušně seznamácké Mapy.cz.

zdroj: Honor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.