Hlavní navigace

HP Envy h8-1401ec: jediný levný desktop od HP s SSD (minirecenze)

23. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Obecně se totiž globální hráči pomalu, ale jistě zaměřují na jiné produkty a PC sestavy je už tolik nezajímají. Kancelářské počítače ve velkých sériích ano, ano vyladěný domácí počítač u nich v nabídce nevidím. Hlavně SSD osazují až do drahých sestav, což je hned zpočátku vyřadilo z výběru.

Tip: velký test PC sestav

Jistě, stále dodávají kvanta unifikovaných počítačů do velkých firem a mají několik modelů drahých herních mašin, či levných kancelářských strojů, ale když jsem hledal něco kvalitního kolem 20 000 Kč, kde nic tu nic.


HP Envy H8-1401ec se však svými parametry přiblížil našim požadavkům a snese srovnání s domácími stroji z testu. Stejně jako Acer Aspire G3620 Predator, který se v testu možná objeví příště. Je zajímavostí, že tento konkrétní model je dodáván výhradně pro Alzu, jinde jej u nás prý nejde koupit.

HP ENVY h8-1401ec
zapůjčil  Alza.cz

 
 
skříň OEM HP
základní deska
Pegatron IPMMB-FM (Intel Z75) Ivy Bridge
procesor
Intel Core i7-3770 (3,4 GHz, 4 jádra, 8 threadů)
operační paměť 8 GB, Ramaxel (2× 4 GB DDR3)
SSD
pro cache, Sandisk SDSA5GK-16G-1006 (16 GB)
pevný disk
Hitachi HDS7230020BLA642 (2 TB)
grafická karta
Nvidia GeForce GTX660 (2× DVI, HDMI, DP)
zdroj OEM HP 460 W
operační systém
Windows 8 Pro 64b
přední konetory 2× USB 3.0, 2× USB 2.0, 2× audio, čtečka karet xD/SD/CF/MS
zadní konektory 2× USB 3.0, 4× USB 2.0, LAN, 6× audio, optický výstup
rozměry 17,5 x 41,5 x 41,2 cm
cena 25 990 Kč

Envy je osazené v klasické skříni HP s obrácenou orientací. Nemyslím tím nic s konektory a zástrčkami, jen fakt, že základní deska je obráceně namontovaná u levé bočnice a sundává se ta pravá. Levá je přinýtovaná. Grafická karta je v tomto uspořádání nad procesorem.


Na čelní straně shora na vystouplém panelu najdete dva porty USB 3.0 a dva jacky pro audio s logem Beats. Vedle je zapínací tlačítko, restart přítomen není. Níže jsou dva 5,25" sloty s dvířky s označením "Optická mechanika" a "Expansion Bay". Pod mechanikou najdete DVD vypalovačku, slot pro disky bohužel chybí. Zbytek panelu je posunovací a skrývá dva obyčejné USB 2.0 a čtečku karet. Ta nabídne klasickou sadu SD/xD/CF/MS, ale micro verze karet své vlastní sloty nemají – jen přes redukci.


 

Na zadní straně chybí vypínač zdroje. Grafická karta poskytuje kromě dvou starších DVI po jednom DisplayPortu a HDMI. Vedle šestice audiokonektorů jsou zde další čtyři USB a dva rychlé USB 3.0, nechybí LAN a optický výstup zvuku.


Uvnitř skříně najdete značkové komponenty HP, některé však od jiných výrobců. Základní deska Pegatron IPMMB-FM typu microATX má jako celý počítač jen malé možnosti rozšíření. Najdete na ní však trochu exotický slot Mini Card PCI Express.


Procesor Intel Core i7-3770 patří mezi nejvýkonnější modely a víceméně převyšuje všechny ostatní komponenty počítače. Není osazen originálním chladičem, čímž si spíše trochu pohoršil, co se týče hlučnosti.


 

Operační paměť výrobce Ramaxel také patří spíše mezi neznámé, v eshopech se s ní nesetkáte. Dva 4GB moduly jsou tak akorát. Grafická karta Nvidia GeForce GTX660 je originální od Nvidie, jak je u HP zvykem. Na základní desce jsou pro případné rozšíření volné dva PCIe x1 porty a tři SATA konektory (první dva jsou SATA 6 Gb/s).

 

HP použilo vedle klasického disku i SSD disk od Sandisku. Ač jde velikostí o 2,5" disk, nabídne kapacitu jen 16 GB a je tedy nakonfigurován jen jako cache. Klasický 2TB disk Hitachi poskytuje průměrný výkon. Vyvázání kabelů je v malé skříni obtížné, přesto mohlo být lepší, takto vypadá dost nedbale.


 
 

Naměřili jsme
benchmarky
PCMark 7 4477 bodů
Cinebench R11.5 7,29 / 1,64 bodů
Windows Index 5,9 bodů (nejslabší část: disk)
CrystalDiskMark
hry
Crysis (1920 × 1080) max. detaily 45 fps
World in Conflict (1920 × 1080) max. detaily 75 fps
Stalker: Call of Pripyat (1920 × 1080) max. detaily 93 fps
Trackmania (1920 × 1080) max. detaily 111 fps
spotřeba
Spotřeba bez zátěže 62 W
Spotřeba při vytížení CPU 101 W
Spotřeba při vytížení grafiky 153 W

Podle Windows Indexu jde o velmi výkonný počítač, který brzdí klasický pevný disk. V běžných situacích mu ale pomáhá SSD cache. Osazený Sandisk nepatří mezi nejvýkonější, ale svou práci odvádí. Kromě vysokého aplikačního výkonu jsem naměřil i hodně dobré výsledky ve hrách a nakonec i s malým SSD je diskový systém menší brzdou celého počítače. Pořádné 256GB SSD by mu určitě prospělo.


Počítač patří mezi hlučnější. Ventilátory na procesoru a grafické kartě spolu s 100mm větrákem vzadu celkem spolehlivě přehlušují zdroj. Operační systém Windows 8 se pomalu stává standardem a ani na klasických sestavách, kam by se více možná hodily Sedmičky, už jiný systém skoro nenajdete. Opět zde najdete otravnou trial verzi Norton Internet Security, která by měla přijít okamžitě odinstalovat. Když chce výrobce dát uživateli antivir, ať je to plná verze na rok, nebo ať nedává nic.


Klasický disk obsahuje recovery oddíl, jež dostal svoje písmeno (D), a je tak uživatelsky snadno přístupný; což by být neměl. K počítači dostanete klasickou jednoduchou klávesnici a myš, ke kterým nemám větší výhrady. Jde o levné periferie, které ale mají normální rozložení kláves a jsou drátové. S nimi určitě nic nezkazíte.

Plusy / mínusy
výkonný (CPU, GPU) hlučnější
USB 3.0 vpředu slabší možnosti rozšíření
SSD alespoň jako cache otravný trial Norton
Hodnocení: 85 %

 

Galerie:

       

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.