Hlavní navigace

HP odpouslouchávala novináře

14. 2. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

San Jose - Americká počítačová společnost Hewlett-Packard se dohodla na mimosoudním vyrovnání s novináři listu The New York Times a časopisu Business Week. Jde o špionážní aféru, která propukla v září 2006, kdy se firma sama přiznala, že na některé lidi nasadila odposlechy s cílem zjistit, odkud z firmy unikají citlivé informace.

Podrobnosti vyrovnání Hewlett-Packard odmítl sdělil, uvedl však, že přiznané finanční odškodné se novináři rozhodli z části nebo zcela věnovat na dobročinné účely. Bližší informace nezveřejnil ani advokát, který zastupoval noviny, jejich reportéra Johna Markoffa a tři redaktory Business Weeku Petera Burrowse, Bena Elgina a Rogera Crocketta.

Hewlett-Packard se rozhodl k odhalení úniku informací využít diskutabilní postupy. Podnik si například najal experty, kteří měli zajistit data o telefonních hovorech mezi členy správní rady, zaměstnanci a novináři. Najatí experti ale údaje získali tak, že se vydávali za někoho jiného a pod cizí identitou z telekomunikačních firem vylákali potřebné záznamy.

"Společnost Hewlett-Packard se pokusila ovlivňovat svobodu tisku. Uchýlili se k nezákonným aktivitám, aby zasahovali do legitimní novinářské práce," řekl právní zástupce novinářů Terry Gross. "Hlavním cílem bylo získat obchodní tajemství novin a reportérů, tedy totožnost jejích zdrojů," doplnil advokát, jehož citovala agentura AP.

Podnik sdělil, že spor byl vyřešen ke vzájemné spokojenosti zúčastněných stran. "Jsme rádi, že to máme za sebou," přiznalo vedení firmy. Vyrovnání však neřeší žaloby, které podala jiná skupina novinářů. Ta se cítí jednáním firmy rovněž poškozena a v případu jde rovněž o odposlechy. Jejich žalobami by se měl teprve zabývat soud.

Hewlett-Packard už v prosinci 2006 přistoupil na to, že v rámci vyrovnání s generální prokuraturou státu Kalifornie zaplatí v občanskoprávním řízení pokutu 14,5 milionu dolarů. Většina těchto peněz má být využita k vyšetření různých případů porušování osobních práv a práv duševního vlastnictví.

Skandál smetl předsedkyni správní rady Hewlett-Packard Patricii Dunnovou, která přiznala zodpovědnost na organizování nezákonných odposlechů. Funkci po ní převzal Mark Hurd.

Dunnová a další čtyři lidé, kteří pro ni pracovali, se u soudu v Kalifornii dočkali ještě obvinění z trestných činů. Soud tato obvinění později zamítl, nicméně jeden ze soukromých špionů, Bryan Wagner, byl obviněn u federálního soudu a přiznal se ke krádeži identity a zločinnému spolčení. Wagner nyní čeká na vynesení rozsudku.

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku