Hlavní navigace

HP Pavilion Elite HPE-420cs: ticho a výkon v malém

24. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy, vnější pohled

Značková sestava od Hewlett Packard se od sestav tuzemských výrobců liší především svými rozměry i nestandardním vnitřím uspořádáním. Výrobce se totiž nemusí omezovat na skládání ze standardních komponent, ale vše si může uzpůsobit vlastním potřebám.

Na první pohled ale zaujme i elegantním a atraktivním vzhledem, který stávájícím trendům odpovídá víc než sestavy osazené v několik let starých skříňích. A nepotřebuje kvůli tomu svítit jako vánoční stromeček na všechny strany.

Pavilion Elite je osazený slabším modelem Core i5-750, který již v sestavách skládaných v tuzemských e-shopech nenajdete. Intel jej v cenících nahradil o 133 MHz výše taktovaným Core i5-760, který se již prodává za obdobnou cenu a tak má jen málokdo důvod osazovat slabší model 750. Velcí výrobci sestav, kteří mají nakoupené komponenty,ale tuto spíše kosmetickou změnu v nabídce moc neřeší a nemusí trápit ani nás, protože rozdíl 133 MHz je při práci nepostřehnutelný a pozná se snad jen u extrémně dlouhých výpočetních operací či při měření výkonu. 

Takty grafické karty jsou jen dalším dokladem toho, že se producent jako Hewlett Packard za vysokým výkonem příliš neženou. Zatímco trh je díky výkonnostním rezervám referenčních GTX 460 zaplaven přetaktovanými modely, takty GTX 460 osazené v sestavě HP jsou oproti referenčním 675 MHz u jádra a 3600 MHz u pamětí dokonce snížené na 650 a 3400 MHz.

Detaily, konektorová výbava a příslušenství

Detaily, konektorová výbava a příslušenství

Bíle podsvícený vypínač je vpravo nahoře Na čelním panelu jsou vidět jen dva porty USB 2.0 umístěné vedle univerzální čtečky paměťových karet.

Pod dvířky ve spodní části ale najdete další sadu konektorů – dva USB 2.0, dva audio konektory a FireWire.

Klasická 5,25" optická mechanika (DVD-RW) je ukrytá pod dvířky, otevírá se tlačítkem na straně

Některé ze zadních konektorů jsou zaslepené. Jde o výstupy z integrované grafické karty, které najdete na všech deskách s čipovou sadou Intel H57. V případě testované konfigurace jsou však nefunkční, protože není osazený procesor s integrovanou grafikou a sestava je osazená samostatnou kartou. Mezi konektory byste marně hledali eSATA nebo USB 3.0.

Krom obvyklých manuálů a napájecího kabelu patří do příslušenství i kvalitní bezdrátová klávesnice a myš s logem HP.

Vnitřní uspořádání, rozšiřitelnost

Vnitřní uspořádání

Zprvu si to možná neuvědomíte, ale sestava se nedrží klasické koncepce s otevíráním po levé straně, ale je opačně – základní deska je upevněná na protější straně.

Zdroj je umístěný klasicky nahoře. Vepředu je pozice pro dvě 5,25" mechaniky a pod ní je jedna malá 3,5" pozice. Má menší rozměry, než je obvyklé a také nemá příliš bohatou kabeláž, například má jen jeden konektor přídavného šestipinového napájení.

Maximální velikost (1600 × 1200 bodů)

Kvůli umístění desky na druhou stranu jsou osazené karty orientované opačně, tedy chladičem nahoru. Tiché referenční chlazení GTX 460 s klasickým ventilátorem nahradil u HP chladič s radiálním ventilátorem, který vyfukuje vzduch ze skříně. Nemusíte se ale bát, nebude to znamenat výrazný nárůst hlučnosti, spíše než aerodynamickým hlukem obtěžuje chladič karty při zátěži vrčením.

Karta nedrží jen ve slotu, ale je uchycena chladičem přímo ke konstrukci skříně a celé řešení je tak robustnější.

Mechaniky se upevňují bezšroubkově pomocí dvou kovových naklápěcích pružin. Klec na disky je umístěná nezvykle čelem k bočnici a je postavená na výšku. Vejdou se do ní dva pevné disky.

Kromě perforace v bočnici může počítač nasávat vzduch i skrz perforaci po stranách ve spodní části čela

Nad jednoduchým hliníkovým chladičem bez heatpipe s 80mm ventilátorem a krátkým vzduchovým tunelem směrem k bočnici by nároční zákazníci asi ohrnuli nos, pro Intel Core i5-750 ale nabízí tento chladič dostatečný výkon. Díky odladěné regulaci je celé řešení tišší než u jiných sestav, které nevyužívají špičkové chladiče, ale levnější řešení s rozumným poměrem cena/výkon (např. Cooler Master Hyper 212+).

Na fotografii je také vidět jediný 92mm systémový ventilátor.

 

Aplikační výkon

Aplikační výkon

Sestavy jsou otestované upravenou metodikou. Kvůli tomu nenajdete ve srovnání výsledky dříve testovaných sestav a naopak najdete jednu sestavu od TS Bohemia, kterou jste v recezni na Extrahardware neviděli, ale objeví se v testu v Extra PC. Druhou sestavu – HAL3000 Phantom aAlien – ale můžete již důvěrně znát z nedávno zveřejněné recenze. Liší se jen jedinou věcí – výrobce nahradil kritizovaný ventilátor z boxu výkonnnějším Gelid Silent Spirit.

 

 

 

 

Herní výkon

Herní výkon

Sestavy testujeme v několika hrách i syntetickém 3DMarku Vantage. Hry jsou testovány při rozlišení 1920 × 1080 px, které je nativním rozlišením pro 21 až 24palcové monitory a fullHD televizory.

Armed Assault se testuje na dvou úrovních detailů bez vyhlazování. Metodika a nastavení testů v Crysis Warhead, Medal of Honor a Stalker: Call of Pripyat je identická s metodikou používanou pro testování grafických karet.

Spotřeba

Spotřeba

Spotřeba sestavy ve vypnutém stavu odpovídá režimu standby, kdy je počítač napájený ze zásuvky a vyčkává na zapnutí. Spotřeba ve Windows 7 bez zátěže je se zapnutým rozhraním Aero a měří se poté, co systém načte z disku vše potřebné a spotřeba i teploty se ustálí.

U zátěžových testů měříme spotřebu sestavy při vytížení všech procesorových jáder v LinX, spotřebu při intenzivním vytížení grafické karty už kvůli omezením syntetických zátěžových testů měříme v náročné scéně ve hře Crysis Warhead (kromě grafické karty vytěžuje i jedno jádro procesoru). Spotřeba sestavy v náročné hře je pak měřena stejnou metodikou, jako v případě testů grafických karet ve hře Medal of Honor. V ní dochází k nejen k vytížení grafické karty, ale velmi výrazně jsou zatížena i jednotlivá jádra procesoru.

 

Zahřívání a hlučnost

Zahřívání a hlučnost

Teplotu odečítáme po ustálení zhruba po dvaceti minutách, kdy se ustálí. U procesoru je odečtená teplota nejteplejšího jádra z programu CoreTemp, u grafické karty odečítáme hodnoty z GPU-z

 

Hlučnost měříme u zakrytované sestavy ze zhruba metrové vzdálenosti.

Počítač je bez zátěže tak tichý, že se místo hlučnějšího šustění vyfukovaného vzduchu obvyklého u skládaných sestav s velkými ventilátory z jeho útrob ozývá vrčení motorků.

HP Pavilion ani při zátěži nezačíná výrazně odfukovat a v tomto režimu se tak řadí k nejtišším z testovaných sestav (i když obdobně hlasitý šum ventilátorů je přece jen příjemnější než vrčící motorky). Při zátěži procesoru je tak jen o málo hlučnější než v klidu. Při zatížení grafické karty už jeho hlučnost naroste o něco víc.

 

 

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

U sestavy HP Pavilion Elite 420cs se snoubí elegantní a atraktivní vzhled, dobré provozní vlastnosti a vysoký výkon. Zejména nízká hlučnost sestavy v klidu i v zátěži byla s ohledem na koncepci chlazení příjemným překvapením.

Rozdíl mezi Core i5-750 a výkonnějším Core i5-760, který je v současnosti výhodnější, protože jej pořídíte za stejnou cenu, v praxi jen stěží poznáte.

Grafická karta nabízí i přes mírně nižší takty dostatečný výkon i pro hraní v plném HD rozlišení (u typických zabijáků grafických karet, jako je Crysis, Stalker či Metro musíte pochopitelně nastavit nižší úroveň detailů).

Ani cena není s ohledem na to, že jde o značkovou sestavu, nějak dramaticky vysoká, spíše naopak. Poměrem výkon/cena se u všech skládaných sestav, které se testu pro Extra PC účastní, řadí k průměru.

Co zamrzí je absence rychlých rozhraní, na které by bylo třeba možné zapojit externí disk bez omezení rychlostí portů USB 2.0.

+ nízká hlučnost
+ nízká spotřeba bez zátěže
+ rozměry
+ elegantní vzhled
+ dostatečný výkon


- horší rozšiřitelnost
- povrchová úprava Pianoblack je magnetem na prach
- schází konektory pro rychlá rozhraní eSATA a USB 3.0

 

Za zapůjčení sestavy HAL3000 děkujeme společnosti 100Mega Distribution. 

Za zapůjčení sestavy Barbone W Seven děkujeme společnosti TS Bohemia. 

Za zapůjčení sestavy HP Pavilion Elite děkujeme společnosti Hewlett Packard. 

Byl pro vás článek přínosný?