Hlavní navigace

Xerox se nevzdává a zvyšuje nabídku za HP (aktualizováno)

10. 2. 2020

Sdílet

Aktualizováno 10. února 2020

Xerox má i nadále zájem koupit svého větší rivala. Firma uvedla, že nabízí 24 dolarů za akcii (oproti dřívějším 22 dolarům), celková hodnota akvizice by tam vyšla na zhruba 35 miliard dolarů. Xerox by část zaplatil hotově a část formou vlastních akcií.

Firma uvádí, že už se minulosti několikrát setkala s největšími akcionáři HP a ti projevili zájem o zhodnocení svých akvizic. Obchodu ale dosud bránila správní rada HP, podle níž byla cena podstřelená. Aktuálně se s akciemi HP obchodu za 22 dolarů, ještě na podzim před oznámením Xeroxu stály 18 dolarů za kus.

Aktualizováno 18. listopadu 2019

Správní rada HP včera oznámila, že nabídku Xeroxu odmítá. V otevřeném dopisu adresovaného jejímu řediteli Johnu Visentinovi rada vzkazuje, že jeho nabídka byla podhodnocená. HP také poprvé přiznalo, že Xerox za akvizici skutečně nabídl 33,5 miliardy dolarů.

Rada tvrdí, že nabídka není v nejlepším zájmu akcionářů a rovněž se obává vysokého zadlužení, které by Xerox po fúzi měl. „Máme velkou důvěr v naši strategii a schopnost dlouhodobě zajistit udržitelnou hodnotu HP,“ dodává firma.

Původní článek z 8. listopadu 2019

David možná spolkne Goliáše. Zdroje agentury Reuters tvrdí, že Xerox má zájem koupit konkurenční HP a nabízí okolo 22 dolarů za akcii. To by celou akvizici ohodnotilo na 33 miliard dolarů. Kapitalizace HP je momentálně 29 miliard, Xerox by tak přihodil přibližně 15 % navíc. Sám je přitom mnohem menší, jeho tržní hodnota je 8,5 miliardy dolarů. S akvizicí by mu proto pomohla Citigroup. HP již přiznalo, že nabídku Xeroxu dostalo, její výši ovšem nepotvrdilo.

Xerox již tento týden oznámil, že prodá svůj čtvrtinový podíl ve Fujifilmu a získaných 2,3 miliardy dolarů chce použít na posílení firmy. S HP by tato slova rozhodně naplnil. Oba jsou významní hráči na trhu s tiskárnami a kopírkami. Jenže zatímco Xerox se zaměřuje zejména na velkoformátový tisk a dodávku zařízení pro korporátní klientelu, HP cílí také na malé kanceláře s domácnosti.

I díky tomu je HP podle IDC největším výrobcem tiskáren na světě. Za druhé čtvrtletí firma distribuovala 9,5 milionu kusů, tedy 42,6 % celosvětové produkce. Výrazně více než Canon, Epson, Brother, Kyocera i Xerox.

HP kromě tiskových řešení vyrábí také počítače, kde je těsně druhé za Lenovem. Shodou okolností je to právě Xerox, díky němuž dnes počítače vypadají tak, jak vypadají. Z jeho laboratoří PARC totiž v roce 1972 vzešel počítač Alto, který disponoval myší, grafickým uživatelským rozhraním s okny a ikonami a také síťovým připojením. Z Alta čerpali inspiraci Steve Jobs i Bill Gates.

Jen pro připomenutí: HP se v roce 2015 rozdělilo na dvě společnosti HP Inc. a HP Enterprise. První se zabývá počítači a tiskárnami, druhá vyrábí servery, úložiště, síťová řešení, konvergentní systémy a vyvíjí služby a podnikový software.

Zdroj: Reuters via ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?