Hlavní navigace

HP zatím neví, co si s webOS počít

10. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konec léta a podzim je temným obdobím v HP. Firma se chtěla přeorientovat na enterprise sféru a zrušit počítače i chytrá zařízení. Kontroverzní výroky nakonec stály krk šéfa Léa Apothekera.

Na konci září jej nahradila Meg Whitmanová a jedním z prvních rozhodnutí bylo, že si divizi počítačů ponechají. Kromě toho dokončuje 10miliardový obchod s britskou vývojářskou firmou Autonomy, třetí největší akvizici HP v historii.

Teď už jen zbývá odpověď na otázku, co s byznysem chytrých zařízení. HP před rokem sebevědomě koupil za 1,2 miliardy USD Palm. Výnosný kšeft to ale nakonec nebyl. Pod HP vzniklo pár chytrých telefonů a jeden tablet, který se začal nakupovat ve velkém až s výprodejovou cenou 99 USD.

HP nakonec oznámilo, že nová zařízení s webOS už nepřijdou, platforma ale nezanikne. Mluvilo se větším nasazení v počítačích a tiskárnách téže značky, ale také o tom, že by se webOS mohli zbavit za nejvyšší nabídku. Podle některých fám se kolem webOS točil Samsung, nakonec HP tyto drby popřelo a řeklo, že si platformu ponechá.

Jenže pak došlo k výměně ředitelů a Whitmanová teď řeší známou Nerudovu otázku „Kam s ním“. Tento týden sezvala zaměstance HP, Palmu a některé novináře, aby jim sdělila, že vlastně neví, co s webOS dělat.

Je velmi důležité učinit správné rozhodnutí, nikoliv rychlé rozhodnutí,“ řekla s tím, že více bude vědět za tři čtyři týdny. „Jestli se HP rozhodne ponechat si webOS, půjdeme do toho naplno a budeme se tomu věnovat dlouhodobě. Bude to velmi drahé rozhodnutí, ale HP si takovou sázku může dovolit.

Je tedy možné, že se webOS vrátí do smartphonů a tabletů. Možná bude HP systém licencovat jako další „čistou“ alternativu k Androidu, kdo ví. Odborníci ale odhadují, že šanci přežití mají pouze tři ekosystémy: iOS, Android a jako třetí nejspíš Windows Phone. Černý Petr by zbyl na webOS, Badu, BlackBerry a další systémy.

Byl pro vás článek přínosný?