Hlavní navigace

HTC M7 prý bude další revolucí ve fotomobilech. Dostane snímač Foveon?

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tchajwanský výrobce na svém blogu zveřejnil infografiku, která mapuje důležité milníky fotografie. Loňský rok se zapsal do historie díky Nokii 808 a technologii PureView. HTC zase bodovalo funkcí Videopic, díky čemuž můžete během natáčení videa pořizovat i statické fotografie. Infografika končí rokem 2013, kdy má HTC odstartovat zcela novou etapu – ještě lepší zvuk a obraz.

U zvuku žádnou velkou revoluci nečekáme. Poslední Nokie mají vynikající mikrofony a těžko předpokládat, v čem může mít HTC navrch. Ale fotoaparáty byly vždy problémovým místem tchajwanských smartphonů. Až poslední highendy HTC One X se mohly pochlubit opravdu pěkným obrazem, stále oproti konkurenci v lecčem ztrácely.

Foveon X3 vs Bayerova maska
Foveon X3 vs. Bayerova maska, foto: Faveon

Magazín Pocket-lint však přišel s informací, že tempo letos udá nový top model HTC M7. Na místo původně očekávaného 13Mpx snímače údajně em-sedmička dostane trojvrstvý 4,3Mpx snímač. Podobný vyrábí Sigma, jmenuje se Foveon X3 a nacházíme jej jen v profi kompaktech a zrcadlovkách téže firmy.

Třetinové rozlišení není na škodu, naopak jde o zcela zásadní výhodu. Drtivá většina fotoaparátů používá snímače s Bayerovou maskou (od toho pána, co loni zemřel). Snímače vidí jen jasy, tedy černobílý obraz. Barvu dodá až speciální mozaikový filtr, který polovinu pixelů uloupí pro zelenou barvu, čtvrtinu pro červenou a druhou čtvrtinu pro modrou. Až interpolace udělá z fotky opravdu barevnou, k tomu je ale třeba dopočítat dvakrát tolik pixelů/barev. Foveon naproti tomu obsahuje papírové méně pixelů, ale zato opravdu snímá všechny barvy najednou. Čip obsahuje tři vrstvy světlocitlivých buněk, které zachytí světlo jen o určité vlnové délce.

 

Výsledkem sice bude jen 4,3Mpx fotografie, ale ta může obsahovat skoro stejně detailů jako 13Mpx s Bayerovou interpolací. A protože je pixelová hustota nižší, buňky jsou větší, můžou zachytit více světla, a tím bude mít fotka ve výsledku nižší šum a lepší výsledky v zatemněných podmínkách.

Jestli HTC opravdu nasadí podobný snímač, jsou zatím pouhé spekulace. Revoluce by to ale skutečně byla. Více se dozvíme za dva týdny na akci v New Yorku či na konci února na barcelonském veletrhu MWC.

PS: V článku stále zmiňujeme Foveon, ale podobné snímače už chystají i jiní výrobci. Potřebné patenty už vlastní i Canon, Nikon, Fuji nebo Sony, ale v praxi jsme je ještě neviděli.

Byl pro vás článek přínosný?