Hlavní navigace

HTC nakonec přece jen odkoupí S3 Graphics od firmy VIA

13. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost HTC, kterou znáte jako výrobce chytrých telefonů, koupí kdysi slavného výrobce grafických karet, firmu S3 Graphics. Čtenáři s dobrou pamětí se možná drbají na hlavě, neboť o ujednání v tomto smyslu jsme již psali před jedenácti měsíci. Skutečnost je však taková, že tato akvizice se poté nerozběhla zrovna hladce. Naopak, HTC si ji víceméně rozmyslelo a až nyní bylo pro změnu oznámeno rozhodnutí, že se koupě S3 Graphics přece jen uskuteční. Informace byla sdělena na setkání s akcionáři firmy.

 

Čipy S3 Graphics již dávno vypadly z konkurenčního boje na poli grafických karet, použití nachází podobně jako značka Matrox již jen ve vyložených nikách trhu. I vzhledem k tomu je očividné, že společnost HTC si na firmu brousí zuby prakticky jenom kvůli jejímu nastřádanému duševnímu vlastnictví. To lze přetavit v stálé příjmy prostřednictvím licencování. Co je však ještě důležitější, patenty lze využít jako páky v konkurenčním boji.

A to je přesně problém HTC. Firmu (stejně jako další výrobce chytrých telefonů) se totiž prostřednictvím patentů snaží vymést z trhu gigant Apple. V soudních sporech byla menší firma kvůli malému množství vlastních patentů v značné nevýhodě. Již dříve si tak pomáhala patenty S3 Graphics, vztahujícími se na kompresi textur. K těm se HTC dostalo díky vztahu se společností VIA. Ze stejného důvodu se také zřejmě rozhodlo S3 rovnou koupit.

Z historie S3 Graphics: čip S3 ViRGE

 

Historie akvizice se tak řídila zejména situací u různých soudů. Zatímco předběžné rozhodnutí komise ITC shledalo, že se určité patenty vztahují na systém Mac OS X, konečný rozsudek zněl na podzim opačně. Patenty tak v boji s Apple ztratily část hodnoty. Právě po tomto neúspěchu se HTC rozhodlo, že si koupi S3 Graphics ještě rozmyslí. Prozatím to vypadá, že dotyčné duševní vlastnictví má v očích firmy stále ještě dostatečnou cenu, a koupě se nakonec uskuteční.

Svou roli může hrát i nedávný neúspěch HTC před komisí ITC ve Spojených státech. Ta nedávno rozhodla, že HTC se ve sporech s firmou Apple nemůže hájit prostřednictvím patentů, které nevlastní, nýbrž je má „půjčené“ od společnosti Google. I toto rozhodnutí mohlo v očích firmy zvednout hodnotu patentů S3 Graphics.

Logo společnsoti S3 Graphics

Zdroje: Focus Taiwan, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?