Hlavní navigace

HTC odhaluje finální VR brýle Vive. Do prodeje jdou 1. dubna za 799 dolarů [MWC]

22. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před několika týdny na CES 2016 oznámil Oculus datum dostupnosti VR brýlí, jakož i jejich překvapivě vysokou cenu. Hlavní konkurence, brýle Vive od HTC, vyvinuté ve spolupráci s Valve (používají systém Steam VR), následuje nyní – firma si pro stejné oznámení vybrala pro změnu začínající veletrh MWC 2016. Také zde za ponoření do virtuální reality zaplatíte velké peníze. Podstatné je, že Vive bude na trhu jen pár dní po Riftu a od počátku by tedy měla panovat čilá konkurence, zejména vzhledem k tomu, že brýle od HTC nabídnou některé věci, které Rift nemá.

HTC včera formálně odhalilo verzi brýlí pro běžné zákazníky (doposud byly v oběhu jen vývojářské verze). Respektive nejen brýlí, ale „systému pro virtuální realitu“. Vive se totiž bude dodávat se dvěma ručními ovladači s hmatovou odezvou a kromě stacionárních senzorů pro snímání polohy má headset také čelní kameru, která umožňuje promítnout do brýlí obraz z vnějšího světa. Můžete tedy zkontrolovat okolní prostředí, aniž byste je sundali, nebo lze vytvářet efekty rozšířené reality. Brýle mají mimochodem stejné rozlišení jako Rift, celkově 2016 × 1200 bodů s obnovovací frekvencí 90 Hz, za což budou patrně vděční vývojáři her. Zorné pole má šířku 110°.

HTC Vive (finální prodejní verze)
HTC Vive (finální prodejní verze)

 

Dostupnost na apríla, cena skoro dvacet čtyři tisíc

Nicméně vlastnosti HTC Vive byly známé (v případě zájmu jinak doporučuji i článek o živé předváděčce z tohoto měsíce). Hlavní novinkou je dnes kdy a za kolik se budou dát pořídit. Na první část je odpověď taková, že předobjednávky započnou příští pondělí (29. února) a fyzicky dostupným v obchodech se Vive stane podle zprávy na oficiálním webu „na začátku dubna“. V informacích, které nám poslalo zastoupení firmy, se ale mluví natvrdo o prvním dubnu, takže v obchodech by brýle od HTC mohly být hned od apríla. To by znamenalo, že nebudou mít prakticky žádný skluz na Rift, který se k novopečeným majitelům má dostávat od 28. března.

Cena HTC Vive je stanovená na 799 dolarů pro americký trh. Oficiální cenu pro Evropu ještě nemáme, pokud by ale odpovídala dolarové, dostali bychom se po započtení daně z přidané hodnoty na 23 500 Kč (nebo 870 € v eurozóně). Oficiální cena je tedy zhruba o třetinu vyšší než u Riftu (600 dolarů nebo 700 eur). Pokud bychom ovšem započítal i ovladače Oculus Touch, které Rift dostane zřejmě až v druhé polovině roku a budou prodávány zvlášť (zatímco Vive již jejich ekvivalent má), ceny za komplet už asi budou srovnatelné.

Součástí dodávky budou kromě brýlí, senzorů a ovladačů také dva VR tituly pro první ochutnávku možností média. Jedná se o hry Job Simulator: The 2050 Archives, vyvíjený studiem Owlchemy Labs, a Fantastic Contraption od Northway Games. HTC také oznámilo, že při hraní či jiném použití Vive se budou dát přímo z VR prostředí provádět činnosti jako psaní zpráv, volat či přijímat telefonní hovory nebo používat kalendář. Tato funkce nese jméno Vive Phone Services a měla by fungovat ve spojení s chytrým telefonem (doufejme, že něco podobného bude eventuálně možné i ve spojení s PC aplikacemi typu Skype).

 

Pokud byste o HTC Vive měli zájem, hardwarové nároky na PC, které bude brýle krmit obrazem, jsou následující: doporučené jsou grafické karty Radeon R9 290 nebo GeForce GTX 970 a rychlejší; po stránce CPU doporučuje HTC modely od Core i5-4590 nebo FX-8350 výš, RAM má mít alespoň 4 GB. Brýle se připojují na port HDMI 1.4 (použitelný by údajně měl být i DisplayPort 1.2, snad pomocí redukce) a dále by měly potřebovat jeden port USB 2.0. Mezi operačními systémy jsou momentálně jen Windows od verze 7 SP1, i když podle dřívějších informací by snad ale eventuálně měly být podporovány i platformy Linux (SteamOS) a Mac OS X.

Zdroj: HTC (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?