Hlavní navigace

HTC One Max: Tchajwanci už také mají čtečku otisků prstů. Na zádech

15. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Řada HTC One se nově rozšířila také o phablet. Jestliže to výrobce u původního modelu nepřeháněl s úhlopříčkou displeje (jen 4,7" ve srovnání s 5" konkurencí), tak Max je opačný extrém. S 5,9" displejem přerostl i Galaxy Note 3 od Samsungu. O dost větší je i jeho tělo a především hmotnost. S 217 gramy se u telefonu moc často nepotkáte.

 HTC One Max
HTC One Max

Na první pohled se Max od svých menších příbuzných neliší. Hliníkové tělo, parádní přední stereo reproduktory a vycentrovaný fotoaparát jasně říkají, o kterou rodinu jde. Max má kromě rozměrů ještě jednu přednost, čtečku otisků prstů. Tu výrobce umístil na záda pod foťák podobně, jako to dříve udělala Motorola u telefonu Atrix. Až Apple uznal, že vepředu to dává větší smysl a snímání je i pohodlnější.

Předpoklad potvrzují také první recenze na theverge.com nebo gsmarena.com, které snímač hodně kritizují. Je špatně umístěný a limity jsou i v softwaru. Prst k senzoru nestačí jen přiložit, ale musíte jej také táhnout odshora dolů. Gesto je i pomalejší než obyčejné přiložení u iPhonu 5S. Systém si poradí jen se třemi prsty (iPhone s pěti), těm ale může přiřazovat různé funkce. Každý prst tak umí spustit jinou aplikaci. Jenže v kombinaci se špatnou ergonomií a faktem, že u odemknutého telefonu už zkratky nefungují, jde o zklamání.

 

Max má stejný čipset jako původní HTC One. Čtyřjádrový Snapdragon 600 už dnes ale není špička, konkurence nasazuje výkonnější Snapdragon 800. Dvougigová RAM je už u podobných zařízení povinné minimum, 16- a 32GB úložiště také. Nově ovšem přibyl slot pro microSD karty. Vzhledem k totožnému hardwarovému základu také počítejte se stejnou síťovou výbavou. Telefon se připojí ke všem 2G/3G sítím, LTE, Wi-Fi 802.11ac i Bluetooth 4.0. Nechybí NFC ani infraport pro ovládání elektroniky.

 

 

Max má stejně jako první One dva fotoaparáty. Přední zvládne točit videa v rozlišení 1080p, ten zadní obsahuje Ultrapixely, tedy velké světlocitlivé buňky. Čip s úhlopříčkou 1/3" má jen 4Mpx rozlišení (polovina oproti konkurenci), díky čemuž buňky zachytí více světla. To oceníte při focení za šera nebo v interiérech, ale menší rozlišení vás zase omezí při případných ořezech. Oproti modelu One ale chybí optická stabilizace obrazu.

Recenzenti chválí výbornou výdrž telefonu. Úsporný čipset v kombinaci s velkým 3300mAh akumulátorem dokáží kompenzovat větší energetické nároky rozměrnějšího displeje. Výdrž lze navíc prodloužit speciálním krytem Power Flip Case, který obsahuje externí aku s kapacitou 1150 mAh.

  HTC One Max HTC One
displej 5,9", 1080 × 1920 px, SLCD 4,7", 1080 × 1920 px, SLCD
systém Android 4.3 + Sense 5.5 Android 4.1 + Sense 5
čtečka otisků prstů ano ne
čtečka microSD ano ne
optická stabilizace foťáku ne ano
akumulátor 3300 mAh 2300 mAh
rozměry 164,5 × 82,5 × 10,3 mm 137,4 × 68,2 × 9,3 mm
hmotnost 217 g 143 g

HTC One Max bude dodáván s posledním verzí Androidu (3.3), kterou doplní aktualizované prostředí HTC Sense 5.0. Hlavní novinkou je lepší čtečka BlinkFeed s novým obsahem a podporou Instagramu a Googlu+. Nově lze až 120 článků stáhnout pro offline čtení. K telefonu výrobce dodává dvouleté předplatné služby Google Drive s kapacitou 50 GB.

Cenu telefonu ani dostupnost na českém trhu zatím neznáme.

Byl pro vás článek přínosný?