Hlavní navigace

HTC Sensation XL: obří Android na hudbu (recenze)

5. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce


Kontrukce, zpracování, displej, výdrž

Pět palců na hudbu

Čím zaujme Sensation XL po vybalení z krabice jako první, je jeho velikost. Displej s úhlopříčkou 4,7" zabírá drtivou část přední strany a po bocích už moc místa nezbylo. Ještě, že tak. Telefon se tedy hodí spíše do větších rukou mužské populace. Přítelkyním a manželkám menšího vzrůstu ho rozhodně nepořizujte. Kromě toho, že je v kapse docela cítit, většina osazenstva v redakci měla co dělat s pohodlným ovládáním celého displeje. Natahování palce do protilehlého rohu tak připomíná spíše nějaký podivný druh gymnastiky.

HTC opět vsadilo na velmi zaoblené rohy tak, jak jsme poslední roky u taiwanského výrobce zvyklí. Na co však zvyklí rozhodně nejsme, je barva telefonu. Bílou barvu naposled HTC použilo u modelu Legend. Nyní přichází se sněhobílou hudební specialitou řady Sensation. Bílá barva rozhodně méně trpí ulpíváním viditelných otisků prstů, o to snáze se však ušpiní.

Přední strana se v horní části kromě reproduktoru pochlubí proximity senzorem, čočkou kamery pro videohovory a také stavovou diodou. Ta nás potěší u každého modelu HTC a jsme nadmíru rádi, že na taiwanu tuto tradici většinou neopomenou dodržet. Zelenou barvou signalizuje příchozí zprávy, maily nebo aktivity na Gtalku, červenou pak nízký stav baterie nebo probíhající nabíjení. 

K senzorovým tlačítkům toho většinou nemáme moc co říct. HTC nezvolilo ani otáčecí symboly na tlačítcích jako u tabletu Flyer nebo smartphonu Incredible S.

Jedna zajímavost se však přeci jen najde. Jak jsem již zmínil v úvodu, HTC používá totožné konstrukce pro HTC Titan a HTC Sensation XL. Zatímco první zmíněný s Windows Phone 7.5 vyžaduje pouze tři systémová tlačítka, Android potřebuje čtyři.  Bohužel, podsvětlení tlačítek bylo přizpůsobeno třem tlačítkům Windows Phone. Sensation XL to odnesl skvěle podsvětlenými bočními tlačítky, zatímco vnitřní dvě sdílejí jednu diodu a jejich jas rozhodně není tak výrazný. Konstruktéry ale chápu, šetřit se musí.

Zadní strana zaujme materiálem krytu. Ač by se mohlo zdát, že jsou záda tvořena kovovým dílem, není to úplně pravda. Jedná se o plast opatřený kovovým povrchem. Řešení je to povedené, nijak výrazně nezvýší hmotnost telefonu, ale rozhodně ochrání přístroj před poškrábáním. Na bradě telefonu, která je vyrobena ze stejného plastu jako okraje telefonu najdete hrdé logo Beats by Dr. Dre. V horní části je to čočka fotoaparátu s rozlišením 8 Mpx, dvě přisvětlovací diody a reproduktor pro hlasitý poslech.

HTC Sensation XLHTC Sensation XL

Na horní hraně kromě obvyklého tlačítka pro zamknutí displeje se nachází 3,5 mm audio konektor, protilehlá spodní hrana je vybavena pouze tlačítkem mechanismu pro odejmutí zadního krytu. Datový microUSB konektor najdete nestandardně na levém boku a tlačítka pro ovládání hlasitosti na hraně pravé. Ty jsou sice dvě, jejich horní kryt je však vyroben z jednoho kusu materiálu.

 Rozporuplný displej

Úhlopříčka displeje, která se již blíží k tabletové hranici (kde přesně je, si určete sami) může mnoha uživatelům vyhovovat. Velikost však není vše. K našemu zklamání HTC zvolilo poměrně nízké rozlišení 800 × 480 pixelů. U běžných úhlopříček do čtyř palců bychom nad tím mávli rukou a možná i zatleskali, zde již však jemnost přestává být jemností a displej nemusíte příliš zkoumat, abyste si všimli zřetelného rastru. Abych nezůstal jen u subjektivního tvrzení - jemnost displeje u Sensation XE (4,3", qHD) je 256 bodů na palec, zde je to 199 PPI.

HTC Sensation XLHTC Sensation XL

Pochválit však rozhodně musíme jas. To je ostatně další tradice HTC a jejich Super LCD displejů. Displej září rozhodně více, než kterýkoliv jiný Super AMOLED nebo Retina iPhonu. Při maximálním jasu se pohybuje jeho hodnota těsně pod hranicí 550 cd/m2. S tím je navíc spjata skvělá čitelnost na slunci.

Kontroverzní disciplínou pak je podání barev. Zatímco část uživatelů nedá dopustit na výrazné až přepálené barvy Super AMOLED displejů, v redakci se nám víc líbí reálnější barvy Super LCD. Stejně tak tomu je i u Sensation XL. Jediné v čem Super LCD pravděpodobně AMOLED nikdy nedožene je černá barva, ta zde vždy bude mít alespoň jemný nádech šedé.

Další pochvalu si zaslouží telefon za pozorovací úhly, které byly v minulosti u LCD panelů často kritizovány. Zde však i díky vysokému jasu dochází k mnohem menšímu zkreslování barev v závislosti na pozorovacím úhlu, než jsme čekali. I když se samozřejmě nemohou rovnat polarizovanému AMOLED displeji Nokie N9 nebo iPhonu, rozhodně patří v této disciplíně displej Sensation XL k tomu nejlepšímu z dílen HTC. 

Čtyřdenní bobřík mlčení

Testování výdrže akumulátoru je velice ošemetné u notebooků, u smartphonu pak ještě víc. Zatímco výrobce naměří v laboratoři 5 dní v pohotovostním režimu, v reálu pak nabíjíte telefon každý večer. A ani Sensation XL není výjimkou. Akumulátor s kapacitou 1 600 mAh patří k dnešnímu standardu a rozhodně tedy nepočítejte s plným používáním po dobu dvou dnů.

HTC Sensation XL HTC Sensation XL

Při aktivním používání 3G dat, několikahodinovém připojení k Wi-Fi, několika desítkách minut surfování a celodenním připojení k Gtalku jsem večer připojoval telefon k nabíječce za stavu akumulátoru kolem 20%.

Pokud by vám telefon měl sloužit jako nouzové zařízení na výletě do divočiny, vypněte data, veškerou komunikaci, jas snižte na minimum a z telefonu vymáčknete čtyři dny. To ale asi nebude pravé využití smartphonu.

Parametry
Cena 13 100 Kč včetně DPH
Názor 80%
Zapůjčil HTC
HTC Sensation XL
procesor Qualcomm Scorpion (1,5 GHz)
RAM 768 MB
displej S-LCD, 480 × 800, 4,7" (199 PPI)
interní paměť 16 GB
bezdrátová konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0 (A2DP)
fotoaparát 8 Mpx, 3 264 × 2 448, autofocus, 2× LED
kapacita baterie Li-Ion, 1 600 mAh
operační systém Android 2.3.5
rozměry 132 × 70 ×9,9 mm
hmotnost 162,5 g

Funkce systému, prostředí HTC Sense

Zbrusu nové Sense

Stejně jako u většiny dalších telefonů HTC, i zde najdete grafickou nástavbu Androidu HTC Sense. Konkrétně v aktualizované verzi 3.5. Ta s sebou přinesla poměrně mnoho změn, a i když jsou spíše kosmetického rázu, některé z nich určitě potěší. A protože je rozhraní Sense pro většinu čtenářů dobře známé, zaměříme se především na tyto aktualizované části. 

Začít můžeme hned na obrazovce zamknutého telefonu. Tu si nyní můžete upravit hned několika způsoby. Ve výchozím stavu na ní najdete kromě digitálních hodin i čtyři ikony pro rychlé spuštění aplikací. V základu je to standardní telefon, mail, fotoaparát a zprávy. V nastavení však můžete snadno zvolit, které aplikace na této obrazovce budou umístěny. Spuštění aplikace ze zamknuté obrazovky probíhá obdobně jako samotné odemknutí telefonu. S tím rozdílem, že při odemykání přetáhnete spodní kruh kamkoliv na displej, kdežto pro spuštění aplikace musíte umístit její ikonu právě do tohoto kruhu u spodního okraje displeje.

 Použití ikony rychlého přístupu Friend Stream na zamknuté obrazovce Možné styly uzamknuté obrazovky

Kromě těchto ikon si však můžete upravit i samotný styl tzv. "lock screen". Na nevyužitém místě mezi digitálními hodinami a ikonami pro rychlé spuštění aplikací mohou být umístěny upravené widgety. Na výběr máte z fotoalba, výpisu příspěvků ze sociálních sítí, počasí, přehledu akcií a velkých hodin.

U většiny těchto možností lze ještě přejít do podrobného nastavení, kde máte možnost nastavit například to, které fotografie nebo akcie mají být na uzamknutém displeji zobrazeny. 

Samotná domovská stránka si moc nezměnila. Opět zde na nás čeká sedm obrazovek pro umístění aplikací a widgetů. Přepínat mezi nimi je možné klasickým posuvem do boku, nebo si můžete nechat zobrazit všechny obrazovky a následně si tu chtěnou vybrat. V přehledu obrazovek mimo jiné také máte možnost změnit jejich pořadí a nově také některé z nich smazat, popřípadě přidat. Jejich maximální počet je však omezen na sedm.

 Správa ploch Plochy lze nyní i mazat či přidávat

Pokud na některé ze základních obrazovek rychle přetáhnete prst od okraje displeje, obrazovky se roztočí v zajímavém kolotoči. 

Domovskou obrazovku můžete změnit pomocí přednastavených témat. Ty jsou nazvány podle jejich účelu a najdete zde Work, Social, Travel a Play a samozřejmě výchozí scénu HTC. Pokud si vyberete jiné téma, změní se i widgety na obrazovkách. Když si zvolíte třeba cestování, najdete zde widgety pro zobrazení času zahraničních metropolí, ovládání hudebního přehrávače, nebo třeba widget pro plánování výletů.

K dispozici máte přednastavené scény HTC Sense Widget pro plánování výletů Téma Travel přidá na plochu mezinárodní časy

Aplikace nainstalované v telefonu nemusí být zobrazeny klasické mřížce, ale můžete zvolit i zobrazení v běžném seznamu. Kromě toho také můžete určit, zda mají být zobrazeny podle toho, jak často je využíváte, nebo podle abecedy.

Zobrazení aplikací v mřížce Zobrazení aplikací v seznamu 

Dále zde najdete další dvě záložky, do kterých se automaticky přiřazují aplikace, které používáte velmi často a také ty, které jsou sažené z Android Marketu. 

Seznam oblíbených aplikací Seznam stažených aplikací

V seznamu aplikací nemůžete jejich pořadí manuálně měnit, pokud déle podržíte některou z ikon, můžete ji umístit na domovskou obrazovku. 

Výběr widgetů je již v základu velmi obsáhlý. Prakticky většina výchozích aplikací má hned několik typů widgetů pro zobrazení na domovské stránce. Pokud některý z nich vyberete, většinou je ještě nutné zvolit, jakou velikost budete používat, popřípadě i podrobnější nastavení.

Přidání widgetu na plochu Výběr typu widgetu

Na notifikační liště, kterou stáhnete, jako na většině Androidů od horního okraje displeje najdete kromě běžných upozornění i další užitečné funkce. Je to především správce úloh, díky kterému můžete snadno přepínat mezi spuštěnými aplikacemi. Ukončit je zde přímo z notifikační oblasti nejde.

 Rychlé nastavení v notifikační liště Podrobný správce úloh

Kromě záložky s notifikacemi se můžete přepnout i do rychlého nastavení základních funkcí. Je to především ovládání bezdrátových funkcí jao Wi-Fi nebo Bluetooth, aktivitní režimu Letadlo a také možnost spustit správce operační paměti - tedy rozšířený správce úloh, kde již máte možnost jednotlivé procesy ukončit. U každého z nich navíc najdete podrobné informace o tom, kolik systémových prostředků ke svému chodu vyžadují a také to, jaká práva ve vašem systému mají. 

Jak je u HTC dobrou tradicí, telefonní seznam je úzce propojen s kontakty ze sociálních sítí. Kromě běžných kontaktů zde tedy najdete i ty, které jsou do telefonu importovány třeba z Facebooku nebo Twitteru. Přidají se však i kontakty z Google Plus a Google Talk. Pokud používají na všech sítích vaše kontakty stejná jména, telefon je automaticky spojí do jediného kontaktu. Pokud je však máte v telefonu například uložené s přezdívkou, na Twitteru používají svůj nick a na Facebooku mají uveden reálné jméno, v seznamu se vytvoří hned tři kontakty. Zorganizování tohoto guláše pak může být trochu zdlouhavé. Pokud si s tím však dáte práci, čeká vás odměna v podobě přehledného seznamu kontaktů, u nichž budete mít i aktuální statusy.

Kontakty můžete řadit do skupinVýpis volání

Nakonec se zmíníme o fotoaparátu, který nás mile překvapil. Ve specifikacích najdete rozlišení 3 264 × 2 448, možnost natáčet video v 720p při 30 FPS. Pro přisvětlení scény poslouží dvě LED diody.

Aplikace pro fotografování se dočkala několika změn. Na jejím výchozím okně najdete kolem náhledu fotografované scény tlačítka pro výběr efektů, rychlé přepnutí do galerie, ovládání přisvětlovací diody a podrobné nastavení fotoaparátu.

Výchozí obrazovka fotoaparátu Výběr efektu pro fotografii Nastavení fotoaparátu 

Mnohem důležitější, než různé efekty nebo detekce úsměvu, je kvalita produkovaných fotografií. Ta patří na poměry taiwanského výrobce k tomu nejlepšímu. Ačkoliv je v Sansation XL stejný snímací čip jako v HTC Titan, software si poradí se zpracováním fotografií mnohem lépe. Nejvýraznější rozdíl je v produkovaném šumu. Ten je u Sensation XL mnohem méně patrný. Trochu problematičtější je zde dynamický rozsah. Ten je menší než například u Samsungu Galaxy S2, nebo iPhou 4S. Při fotografování scény s výrazně osvětlenou částí a částí ve stínu tak bude část snímku výrazně přepálená, kdežto v té tmavší budete špatně rozeznávat jakékoliv detaily.

Řešením, které tento efekt alespoň z části eliminuje, je zapnutí HDR. To se osvědčuje i u zmíněného iPhonu.

Hudební kvality, verdikt, kompletní galerie

Techno ano, hudbu raději ne

Stejně jako u sourozence z řady Sensation s označením XE i na zádech modelu XL najdete červené logo s písmenem B. Jedná se o označení hudebního vybavení výrobce Monster, pod něž se podepsal Hip-hopový veterán Dr. Dre.

My jsme otestovali telefon se sluchátky Monster Solo. Ty zaujmou elegantním moderním vzhledem v bílé barvě. Užitečná je také možnost poskládat sluchátka do cestovní formy díky dvěma kloubům na náhlavním oblouku.

Monster Solo Monster Solo

Přímo v telefonu se spolupráce s Monsterem projeví při spuštění výchozího hudebního přehrávače, samozřejmě se zapojenými sluchátky. Spustí se s přednastaveným režimem Beats, který má vylepšit hudební zážitek. Kromě něj je zde i druhý profil HTC enhancer. První jmenovaný má rozhodně větší rozsah a není tak výrazně zaměřený na mohutné basy jako HTC enhancer. Pokud přepnete právě na něj, ze zpěvu se stává nevýrazné huhňání a ohlušující basy mají výraznou tendenci rozvibrovat vaši mozkovou hmotu.

Nativní aplikace pro přehrávání hudby na výběr jsou pouze dva hudební profily Playlist právě přehrávaná skladba

Samotná sluchátka mají velmi pěkný hudební přednes. Pokud bychom je měli srovnávat s některým známým modelem, pak nemůžeme opomenout legendární Koss Porta Pro. Pokud je připojíte k přehrávači nebo telefonu, který nabízí uživatelský ekvalizér, pravděpodobně sáhnete pouze po mírném zeslabení basů. Problém je v tom, že v Sensation XL nic takového alespoň v základu nenajdete a musíte si vystačit s dvěma zmíněnými profily. Čistou, neupravenou hudbu se Sensationu nedostanete. Řešením samozřejmě jsou alternativní přehrávače. 

Konstrukce sluchátek je velmi pevná, na mušlích najdete kovové částí a náhlavní oblouk je vyztužený hliníkem. Ne každému však budou vyhovovat malé mušle, které jsou typu on-ear. Spolehlivě vám uši přitlačí k hlavě a po několikahodinovém poslechu bude jejich sejmutí z hlavy velice příjemné. Ačkoliv není jejich tlak na uši nijak extrémní, se sluchátky na uších jsem většinou nevydržel déle, než hodinu.

No a posledním zádrhelem bude cena. Monster Solo pořídíte v nejlevnějším eshopu za čtyři tisíce, což je ve srovnání s necelou tisícovkou za zmíněné Kossy poměrně dost.

Závěr

HTC se rozhodlo pro výrobu prakticky totožných telefonů na různých platformách. HTC Titan a HTC Sensation XL sdílí stejný hardware a liší se jen odlišným zadním krytem a počtem tlačítek. Zaujme obří displej s úhlopříčkou  4,7", tu však poněkud kazí poměrně malé rozlišení. Displej nás překvapil dobrým jasem a skvělými pozorovacími úhly. Stejně tak konstrukce telefonu není vůbec špatná. Dojem pevné konstrukce posílí i jakýsi kovový nástřik zadní strany.

HTC Sense v nové verzi 3.5 je velice svižné, i když v telefonu najdete jen jednojádrový procesor. Nešťastnou volbou však je hudební určení telefonu. Díky dodávaným sluchátkům a spoluprácí s firmou Monster se vyšplhala cena nad třináct tisíc korun. Za tyto peníze pohodlně koupíte třeba Samsung Galaxy S2 s vynikajícím displejem Super AMOLED Plus. A pokud je pro vás prioritou obrovský displej, nabízí se i Samsung Galaxy Nexus, který na nás čeká v lednu se zbrusu novým Androidem 4.

Plusy / mínusy
  rozměrný displej
  jas displeje, pozorovací úhly
  svižné prostředí HTC Sense
  zřetelný rastr displeje
  vysoká cena
  horší podsvětlení senzorových tlačítek

 

Kompletní galerie

Nabíjecí adaptér USB kabel Monster Solo Monster Solo Monster Solo Monster Solo Monster Solo HTC Sensation XL HTC Sensation XL Dobře patrný rastr displeje HTC Sensation XL HTC Sensation XL HTC Sensation XL HTC Sensation XL HTC Sensation XL HTC Sensation XL HTC Sensation XL

Výchozí "lock screen" Použití ikony rychlého přístupu Friend Stream na zamknuté obrazovce Možné styly uzamknuté obrazovky Domovská stránka ve výchozím stavu Správa ploch Plochy lze nyní i mazat či přidávat K dispozici máte přednastavené scény HTC Sense K dispozici máte přednastavené scény HTC Sense Widget pro plánování výletů Téma Travel přidá na plochu mezinárodní časy Zobrazení aplikací v mřížce Zobrazení aplikací v seznamu Seznam oblíbených aplikací Seznam stažených aplikací Přidání widgetu na plochu Výběr typu widgetu Notifikační lišta s jednoduchým správcem úloh Rychlé nastavení v notifikační liště Podrobný správce úloh Kontakty s propojením na sociální sítě Telefonní aplikace Kontakty můžete řadit do skupin Výpis volání Výchozí obrazovka fotoaparátu Výběr efektu pro fotografii Nastavení fotoaparátu Nativní aplikace pro přehrávání hudby na výběr jsou pouze dva hudební profily Playlist právě přehrávaná skladba

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku