Hlavní navigace

HTC představilo další brýle Vive Cosmos. Budou levnější, dražší i s AR

21. 2. 2020

Sdílet

Tchajwanské HTC před rokem představilo své dosud nejpokročilejší VR brýle Vive Cosmos. Zlepšují komfort i kvalitu obrazu, navíc jsou modifikovatelné, takže je půjde časem (částečně) vylepšit. Tento týden firma představila první moduly a zároveň i nové sady brýlí, které se budou prodávat přímo s těmito moduly.

Základ tedy zůstává stejný. Brýle nesou dva 3,4" LCD panely s celkovým rozlišením 2880 × 1700 px a frekvencí 90 Hz, přičemž pokrývají 110° zorné pole. Hledí je výklopné a chlazené ventilátorem. V prostoru se orientují díky akcelerometru, gyroskopu a integrovaným kamerám. Dvě jsou součástí brýlí přímo na bocích, další se pak nacházejí na vyměnitelném čelním panelu.

Původní Cosmos měly na panelu dvě horizontální a dvě vertikální kamery. Nové Cosmos Play mají na panelu jen dvě kamery, takže brýle budou levnější, ale detekce pohybu/prostoru bude o něco horší. Majitelé ale budou moci později dokoupit jiný panel a brýle vylepšit. Přesnou cenu Play ani čtyřkamerového panelu ale zatím neznáme.

Novým high-endem se pak stanou brýle Cosmos Elite, které sice také mají jen dvě přední kamery, ty ale zároveň spolupracují s majáky v místnosti, jako to známe z původních brýlí HTC Vive (Pro). Elite zamíří do obchodů ještě v prvním čtvrtletí za doporučenou cenu 25 599 Kč, v balení budou dva majáky. Kdo bude chtít jiné Cosmos povýšit na Elite, za zvláštní modul External Tracking Faceplate zaplatí 5559 Kč.

TIP: HTC Vive Pro permanentně zlevněné. Stojí už od 16 790 Kč

A nakonec dorazí ještě Cosmos XR, které budou dostupné hlavně pro vývojáře. Zatím víme jen to, že mají lepší průhledové kamery pro rozšířenou realitu. Bližší informace HTC prozradí v polovině března na GDC.

Specifikace HTC Vive Cosmos
Cosmos Cosmos Play Cosmos Elite Cosmos XR
displej 2× 3,4", 2880 × 1700 px, 90 Hz, FOV 110°
zvuk stereo sluchátka, mikrofon
senzory akcelerometr, gyroskop, IPD pro úpravu vzdálenosti čoček
rozhraní DisplayPort 1.2, USB-C 3.0, dokovací pro přední panely
panel 4 kamery 2 kamery 2 kamery s podporou majáků 2 kamery pro pohyb, 2 kamery pro AR
cena 21 590 Kč ? 25 599 Kč ?

Zdroj: TZ HTC

Byl pro vás článek přínosný?