Hlavní navigace

HTC vydává VR brýle nové generace Vive Cosmos. Lepší LCD a nepotřebují externí senzory

16. 9. 2019

Sdílet

Už před nějakou dobou vydal Oculus nové VR brýle Rift S, jenž přešel z externího snímání pohybu brýlí na technologii používající kamery zabudované přímo v headsetu, což nevyžaduje tolik dalšího vybavení v místnosti. Nyní tento krok prování i hlavní konkurent Riftu na poli herních brýlí pro virtuální realitu, Vive od HTC. Uvádí totiž nový headset HTC Vive Cosmos, jenž také podporuje tzv. inside-out tracking a také zlepšuje kvalitu obrazu.  

HTC Cosmos: nové Vive nepotřebující majáky jde na trh

HTC už loni vydalo brýle HTC Vive Pro, jež přinesly vyšší rozlišení, ale nebyly tak docela následníkem běžného Vive, přišly totiž za vyšší cenu a tak trochu se také asi poohlížejí po profesionálním a firemním využití, jak asi naznačuje název. Letos na CES byla představená jejich verze HTC Vive Pro Eye s integrovaným snímáním pohybu očí, ale také brýle úplně nové generace Vive Cosmos, právě s inside-out snímáním integrovaným přímo do headsetu. Tehdy k nim ještě nebylo moc detailů, ale nyní HTC oznámilo jejich brzké se uvedení do obchodů a předobjednávky a s tím i parametry, které Vive Cosmos nabídne.

Základem brýlí bude dvojice panelů LCD (které mají plné RGB subpixely, ne pentile matrici), které přinesou dohromady rozlišení 2880 × 1700 bodů, tedy 1440×1700 bodů na jedno oko. Úhlopříčka panelů je 3,4 palce pro každé z majitelových kukadel. Obnovovací frekvence bude 90 Hz a HTC uvádí, že kombinované zorné pole bude efektivně 110 stupňů. V oficiálních informacích není nic o použité optice, ale AnandTech uvádí, že mají být použité Fresnelovy čočky.

HTC Vive Cosmos 08

Kompletní snímání jen pomocí interních kamer

Hlavní důraz HTC klade na nový systém snímání. Headset má zabudovaných šest kamer s širokým záběrem, které zajišťují kompletní snímání pohybu ve všech šesti osách (tři prostorové osy a k tomu rotace kolem nich). Kromě toho by měly být použité i interní senzory jako gyroskop a akcelerometr. Toto znamená, že pro používání těchto brýlí už nepotřebujete majáky a podobné externí příslušenství, jež bylo dřív třeba rozestavět v místnosti, kde jste chtěli hrát/používat VR aplikace. Tím pádem se rozšiřují možnosti toho, co se s těmito brýlemi dá provádět. Brýle díky tomu prakticky nemají významné prostorové požadavky, pokud s nimi stojíte nebo sedíte. Pokud se chcete pohybovat, pak je uvedené minimum 1,5 × 2 metry.

HTC Vive Cosmos 07  

Brýle jsou k počítači připojené přes DisplayPort, ale lze použít i bezdrátový adaptér na bázi WiGig/802.11ad. Přímo součástí jsou i nastavitelná sluchátka a brýle mají pro komfort také možnost odklopit hledí nahoru, pokud se potřebujete rychle podívat z VR „ven“.

HTC Vive Cosmos s bezdrátovým adaptérem HTC Vive Cosmos s bezdrátovým adaptérem

Možnost rozšíření

Respektive, majáky pro starší verze Vive se tímto tak úplně zbytečnými nestávají. HTC totiž podobně jako brýle Valve Index má možnost rozšíření. Za odnímatelným čelním panelem se nachází port USB 3.0 typu A, jenž je určený k zapojení rozšiřujících modulů. A HTC připravuje oficiální adaptér Vive Cosmos External Tracking Mod, který na těchto brýlích zprovozní snímání starou technologií pomocí externích majáků. S pomocí tohoto adaptéru bude také možné používat další existující příslušenství pro ekosystém SteamVR, které bylo na původní technologii závislé.

Není úplně jasné, zda to bude fungovat současně s novým interním kamerovým snímáním (pro zdokonalení přesnosti jejich zkombinováním), nebo jej nahradí – pak by bylo nutné použít také původní ruční ovladače, nikoliv nové ovladače pro Cosmos. Ale protože tento adaptér nahrazuje i čelní panel, pravděpodobně je s ním kamerové snímání deaktivované.

Nové ovladače

Ovladače pro sledování pohybu rukou (a ovládání tlačítky) má Cosmos nové kvůli změně snímání, kdy pohyb zaznamenávají kamery v brýlích. HTC na ně vyvedlo výrazné bílé světelné pruhy, podle kterého se dají snadno rozeznat od původních. Na ovladačích je šest tlačítek, joystick a mají i dotykové senzory (plus akcelerometr, gyroskop a snímače na bázi Hallova efektu). Napájení je dvěma bateriemi AA, které se ale zdá se nedají nabíjet přímo uvnitř, musíte je vyjmout a dát do nabíječky. Nebo měnit jednorázové…

HTC Vive Cosmos 04 HTC Vive Cosmos: ovladače

V prodeji 3. října za 21 599 Kč

Brýle HTC Vive Cosmos se začnou prodávat za pár týdnů, od 3. října. Oficiální cena je 699 dolarů ve světě, pro nás je ale určená částka 21 599 Kč. V ceně jsou i ovladače. Brýle by už mělo být možné předobjednat, a pokud tak do 2. října uděláte, dostanete bonus v podobě ročního předplatného Viveport.

Galerie: HTC Vive Cosmos

 

Byl pro vás článek přínosný?