Hlavní navigace

Pády a BSOD. Na procesorech Ryzen nefunguje Vive Wireless Adapter, HTC vrací peníze

20. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

HTC letos v létě uvedlo bezdrátový adaptér pro virtuální realitu Vive Wireless Adapter, díky kterému lze stejnojmenné VR brýle (případně jejich zdokonalenou verzi Pro) používat volně bez kabelu. To je pro domácí virtuální realitu velký pokrok, ale bohužel se zdá, že v tomto konkrétním případě je zařízení zatíženo nemilými problémy. Jedním z nich je, že v současnosti má tento hardware velké problémy fungovat v počítačích s procesory AMD Ryzen. Tato kombinace je prakticky nefunkční.  

Nestabilita s procesory Ryzen

Adaptér používá v PC bezdrátovou karta typu WiGig do slotu PCI Express (což je jiné označení pro 60GHz standard 802.11ad). Po její instalaci do počítače s Ryzenem se ale objevují závažné problémy, které potvrzuje například recenze webu Tom's Hardware, ale také velké množství stížností uživatelů. Systém je s ní velmi nestabilní, hry nebo aplikace zamrzávají nebo padají. Tom's Hardware píše, že s brýlemi Vive Pro vůbec nefungoval obraz, aplikace SteamVR Home spadla při každém startu a Displej pak zůstal bez obrazu dokud nebyl proces manuálně ukončen přes Správce Úloh. I pokud hry fungovaly, výkon byl velmi špatný a trhaný.

Zdá se navíc, že tyto problémy neshazují jen samotné aplikace, ale ovladače porušují i základní stabilitu počítače a OS. Tom's Hardware uvádí, že v počítači s Ryzenem 7 1700 po restartu vůbec nenabíhaly Windows, systém se pokaždé zasekl při spouštění. Řada uživatelů hlásících problémy na fóru HTC uvádí, že jim PC při používání Vive Wireless Adapteru kompletně zamrzlo nebo se restartovalo s chybou BSOD.

HTC problémy s procesory Ryzen potvrdilo a ujistilo že hledá jejich řešení a/nebo příčiny. Bohužel to asi znamená, že tyto chyby nebudou opraveny během pár dnů, vzhledem k tomu, že už trvají od uvedení několik týdnů. Co za nimi stojí tak zatím není jasné. Zatím tedy není potvrzeno, zda jde o chybu způsobovanou samotným bezdrátovým adaptérem nebo jeho ovladači, nebo i o problém na straně samotných procesorů.

Komponenty HTC Vive Wireless Adapter Komponenty HTC Vive Wireless Adapter

Chyba může být v AMD, deskách, Intelu nebo DisplayLinku

HTC údajně webu Tom's Hardware řeklo, že chyba je pravděpodobně omezená jen na některé základní desky pro Ryzeny, což situaci ještě víc nezjasňuje. Tom's Hardware uvádí, že problémy pozoroval na desce platformy X370 od Asusu, uživatelé ale hlásí nestabilitu i na Gigabyte a MSI. To by znamenalo, že problém je s nějakým konkrétním nastavením BIOSů a čipové sady Promontory, používané na platformě AM4. Karta do slotu PCI Express ×1 totiž na platformě AMD bude připojená typicky ve slotu s rychlostí PCIe 2.0 vyvedeného z čipové sady.

Čipset Promontory generace 300 (Zdroj: SmallFormFactor.net) Čipset Promontory generace 300 (Zdroj: SmallFormFactor.net)

Zda je problém, že u těchto slotů chybí konektivita PCI Express 3.0, není jasné. Ale nedostatek propustnosti by měl jenom zhoršovat výkon, nikoliv činit počítač a programy nestabilními. V hardwarových požadavcích na stránkách produktu není PCIe 3.0 uvedeno a jako potřebné CPU specifikuje firma Intel Core i5-4590 nebo AMD FX-8350. Obě tyto platformy přitom mají sloty PCIe ×1 nebo ×4 vyvedené z čipsetu ještě v generaci 2.0.

HTC doporučuje při problémech zkusit odlišné sloty, ale to zřejmě nestabilitu neřeší, nebo aspoň ne vždy. Až čas asi ukáže, zda je zde chyba jen v kartě, nebo i na straně čipsetu od AMD. HTC sdělilo, že na nalezení řešení pracuje s „několika výrobci komponent“, což asi znamená dodavatele karty, výrobce desek a pravděpodobně AMD. Karta samotná má zřejmě bezdrátový čip WiGig od Intelu, ale zároveň používá pro přenos obrazu technologii firmy DisplayLink (ta zřejmě pracuje softwarové vrstvě). Kandidátů na viníka je tedy hodně.

Karta WiGig, kterou HTC používá v bezdrátovém adaptéru, hardware je od Intelu (Zdroj : Tom's Hardware) Karta WiGig, kterou HTC používá v bezdrátovém adaptéru, hardware je od Intelu (Zdroj : Tom's Hardware)

HTC nabízí peníze zpátky

Protože řešení zatím není, nabízí HTC uživatelům postiženým těmito chybami, že mohou zařízení vrátit a dostat peníze zpět. Nárok mají jak ti, kdo ho koupili v oficiálním obchodu HTC, tak ti, kdo ho mají od nějakého jiného prodejce. Uživatelé, kteří toto budou chtít využít, se mohou obracet na mail vive_care@vive.com. Při vyřizování této reklamace bude jenom třeba doložit koupi adaptéru a pak také to, že uživatel vlastní počítač s procesorem Ryzen.

 

Byl pro vás článek přínosný?