Hlavní navigace

V Číně se vyrábí unikátní nové hráčské X99 desky pro Xeony Haswell, podporující DDR4 i DDR3

1. 9. 2019

Sdílet

Čína se nám v poslední době stará o krásné počítačové kuriozity. Před nějakým časem jsme tu měli mobilní čtyřjádra Haswell řady H i s grafikou Iris Plus, která v Číně někdo šikovný předělává pro fungování v socketu LGA 1150 jako upgrade pro starší desky. Teď tu máme další krásný případ. Už jste možná zaslechli, že v Číně vyrábí tamní firmy úplně nové základní desky pro staré highendové platformy Intelu – X79 aX99, určené pro levné Xeony E5 z druhé ruky. Teď se objevila kuriozita, která jde ještě dál: deska pro platformu X99/Haswell-E, kterou výrobce Huananzhi osadil sloty jak pro paměti DDR4, které tyto procesory normálně používají, ale také pro starší (a co je zde důležité, levné/přebytkové) paměti DDR3. To na platformě X99 dosud vůbec neexistovalo, takže tato deska je naprostý unikát.  

Nové hráčské desky pro vyřazená serverová CPU

Jak už bylo řečeno, v Číně se nové desky pro tyto staré highendové platformy Intelu nevyrábí asi přímo pro stará Core i7, kterých patrně na second-hand trhu tolik volných nebude, ale asi hlavně pro množství Xeonů E5 (v tomto případě generace v3, tedy Haswell-EP). Při rušení serverů z důvodu nahrazení nebo horší energetické efektivity totiž tato často hodnějádrová CPU ve velkých množstvích zaplavují eBay/Aliexpress a podobné prodejní kanály a vzniká tak možnost je levně využít v osobních počítačích.

Protože se ale celé servery nebo desky pro ně prodávají pro rozměry a nepraktičnost mnohem hůř, obvykle se takto recyklují právě jenom CPU, který pak ale není do čeho instalovat. Sehnat pro ně původní X99 desku není nic lehkého ani levného. To jednak dál sráží cenu, za kterou se tato CPU prodávají, ale také vytváří díru na trhu, kterou se čínské firmy vyrábějící X99 desky snaží vytěžit.

Huananzhi Gaming X99-TF: paměti DDR3 na platformě X99

Deska, o které je tu řeč, se jmenuje Huananzhi Gaming X99-TF. Jde o ATX desku s dnes oblíbenými kryty zadních portů a oblasti desky s integrovanou zvukovkou, která designem vypadá podobně jako dnešní hráčské modely velkých značek. Má však socket LGA 2011-3 pro procesory Haswell-E (a Brodwell-E) z roku 2014 (viz dobovou recenzi), ovšem platforma je oživená moderní konektivitou – osazené jsou hned tři sloty M.2 – dva pro 80mm moduly SSD, jeden krátký pro bezdrátové moduly. Co potěší trochu méně, jsou dva malé ventilátory na napájecí kaskádě (ta má šest fází), ale aspoň se nebude přehřívat.

Nejzajímavější jsou ale už zmíněné paměti. Deska má osm slotů, ale neumožňuje klasické osazení dvěma DIMMy na kanál, maximální kapacita paměti je jen 128 GB ve čtyřech modulech. Polovina slotů je totiž pro paměti typu DDR4, které jsou na této platformě obvyklé, a polovina je pro starší paměti DDR3. Tyto dva typy nelze kombinovat, použít lze vždy jen sloty/moduly jednoho typu. Sloty DDR4 a DDR3 totiž jsou zapojené na stejné piny procesoru, který jen přepíná svůj paměťový řadič do toho, nebo onoho režimu podle nainstalované paměti. Pro DDR4 je oficiálně podporován takt 2400 MHz, pro DDR3 1866 MHz.

Křemík generace Haswell-EP pro servery měl totiž podle všeho řadič pamětí, jenž kromě DDR4 podporoval neoficiálně také DDR3 – toto bylo zřejmě použito na některých okrajových serverových platformách, i když standardní byla DDR4. Podle výrobce desky nefunguje DDR3 na desktopových procesorech Core i7, a ani na Xeonech E5-1600v3 pro jednoprocesorové pracovní stanice. Funkční je jenom s některými modely Xeon E5-2600v3 pro dvouprocesorové servery, které tato desky také umí – to jsme právě u těch procesorů vyhazovaných ze serverů a hojně dostupných na eBay a podobných místech.

Speciální custom Xeony s podporou DDR3?

S pamětí DDR3 mají dle Huananzhi fungovat speciálně procesory Xeon E5-2629 v3, E5-2649 v3, E5-2669 v3, E5-2672 v3, E5-2673 v3, E5-2678 v3 a E5-2696 v3, modely mající od osmi až po 18 jader. Pozor na to, že na běžných Xeonech E5-2600 v3 podpora DDR3 aktivní být nemusí! Momomo_us na Twitteru například uvádí, že Xeon E5-2620 v3 nefunguje. Databáze ARK Intelu vyjmenované modely nezná, takže asi jde o čipy, které nebyly v oficiální nabídce a které si u Intelu na míru objednal nějaký velký provozovatel datacenter právě s požadavkem na aktivaci podpory DDR3.

Intel Xeon E5 2696 v3 z Aliexpress Osmnáctijádrový Intel Xeon E5 2696 v3 z nabídky Aliexpressu. Má základní takt 2,3 Ghz a maximální trubo by zřejmě mělo být 3,6 GHz

Deska Huananzhi Gaming X99-TF se prodává za 698 čínských jüanů, což vychází asi na 2300 korun (ale asi bez daně, případně s nižší čínskou DPH). I když atraktivnost těchto second-hand Xeonů od roku 2017 asi snížily docela dostupné mnohojádrové Ryzeny, spolu s možností využít staré/second-hand paměti to minimálně v Číně asi zůstává atraktivní. Dovážet k nám už asi takový smysl nemá, i když by tím vznikl hodně neobvyklý počítač, s kterým by se dalo krásně chlubit. Měli byste však problémy uplaťňovat záruku (tříletou) a navíc tahanice s poštovným, DPH a případně i clem.

Čínské desky pro staré Xeony jsou svět pro sebe

Firma Huananzhi jinak zdá se prodává podobných „neo“ desek pro hráče víc. Modely X99-AD3 a X99-8M můžete vidět v galerii, na webu firmy je jich ale jak pro platformu X99, tak pro platformu X79 (pro změnu s Xeony E5 v1/v2 generací Sandy Bridge a Ivy Bridge) ještě mnohem víc. Pro Sandy Bridge-EP má dokonce i dvouprocesorové X79 desky! Je docela sympatické, že se někdo pokouší množství jinak už zbytečných procesorů takto znovu využít. Bylo by asi docela zajímavé vědět, odkud firma bere čipsety, zda třeba jde také o recykláty ze starších likvidovaných desek, případně ze serverů...

Huananzhi Gaming X99 TF 13 Huananzhi Gaming X99-8M. Podporuje už jenom DDR4, dokonce jen s dvěma sloty. Jde tedy o takovou lowendovou desku pro přebytkové Xeony E5-2600 v3

Galerie: Huananzhi Gaming X99-TF a další nové čínské desky platformy X99

Byl pro vás článek přínosný?