Hlavní navigace

Huawei AppGallery už podporuje polovina velkých bank v Česku. Podívejte se, jestli i ta vaše

5. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Huawei
Huawei se pochlubil, že do AppGallery přibyla aplikace mBank. Hlásí také další nárůst uživatelů jeho obchodu AppGallery. Celosvětově 530 milionů, v Česku pak 739 tisíc. Navíc registrovaných českých vývojářů je prý již témeř 1500. Kvantita není problém, takový Google Play počítá aplikace na miliony a stejně jich většina uživatelů využije tak do stovky.

Některé jsou ale důležitější než jiné. Jak se to aktuálně s podporou bankovních aplikací? Vybral jsem deset největších bank působících v Česku podle žebříčku na webu finance.cz. Všechny mají aplikaci pro Google Play i iOS a Huawei se všemi podle našich informací intenzivně jedná. Pokud jsem aplikaci nenašel v AppGallery, zkusil jsem ještě nástroj Petal Search, který umí najít případně i dostupné APK. I když zrovna bankovní aplikaci bych přes APK raději neinstaloval.

mBank
mBank
George, tahle aplikace aktuálně nefunguje
George, tahle aplikace aktuálně nefunguje

Svou aplikaci pro Huawei již vydala Komerční banka (včetně další aplikace KB Klíč), Raiffeisenbank, Hello Bank a nedávno i mBank. Petal Search pak najde ještě Fio a ČSOB, ale první mi nefungovala a druhá „není dostupná v mojí lokalitě“. Dříve fungovala i aplikace George České spořitelny, ale telefon ji nyní v obchodě nevidí (byť ve webové verzi AppGallery k nalezení je) a i v diskuzi si teď lidí stěžují na nefunkčnost.

Aktualizováno 6.4.2021: Aplikace George České Spořitelny je opět funkční. Dříve sice fungovala, ale podle Huawei nešlo o oficiální uvedení, ke kterému došlo až nyní.

Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank
Komerční banka
Komerční banka
Creditas
Creditas
Banka Název aplikace Google Play AppGallery
Česká spořitelna George Česká spořitelna ano ano
ČSOB ČSOB Smartbanking ano ne
Komerční banka KB Mobilní banka ano ano
Moneta Money Bank MONETA Smart Banka ano ne
Fio Banka Fio Smartbanking CZ ano ne
mBank mBank CZ ano ano
Air Bank MyAir ano ne
Raiffeisenbank Mobilní eKonto ano ano
UniCredit Bank Smart Banking ano ne
Hello bank Hello bank! Česká republika ano ano

Z menších bank pak ještě Creditas. Další finanční nástroje jako Revolut či PayPal ale v AppGallery zatím nejsou.

K zařízení Huawei není možné z důvodu nepodporování služeb Google přiřadit platební kartu a využívat tak např. službu Google Pay. Klienti ale mohou využít další možnosti bezkontaktní platby, například prostřednictvím bezdotykové nálepky.

Pokud bych měl vybrat další dostupné aplikace relevantní pro náš trh (jde částečně o subjektivní výběr), tak AppGallery už získala: iVysílání, Viber, Booking.com, Záchranka, Kupi, Telegram, Jízdní řády (bývalý Pubtran), Microsoft Office, Soundhound, Zásilkovna či Windy. A u internetových televizí fungují aplikace SledováníTV, LepšíTV, O2 TV a Kuki.

zdroj: TZ Huawei

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.